Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '08

 
Kategori
Güncel
 

Akp'nin kapatılması oyunu artırır mı?

Akp'nin kapatılması oyunu artırır mı?
 

Akp'nin hakkında kapatılma davasının açılması ve hatta kapatılması, onun oy oranını artırır mı?

Genelde böyle bir olayın olabileceği söyleniyor. Örneğin C. Dündar, son iki yazısında (17-18 Mart) bunu söylüyor.

Bu tür yaklaşımları ben gerçekçi bulmuyorum. Bu şuna benziyor, gece, gündüzün arkasından geliyorsa, o halde gece gündüzün nedenidir gibi yüzeysel bir yorumlama. Ya da, mesela, bir adam hapşırdığında deprem olmuşsa, hah, adam hapşırdı deprem oldu demeye benzer bir şey.

İnceleyelim: Geçmişte, mnp, msp, rp vs. kapatıldı ve hep oyları arttı, şimdi de akp kapatılacak başımıza neler gelecek diyor Dündar.

İlk olarak söylenebilecek şudur; bütün tarihsel olaylar biriciktir, doğanın nesneleri gibi değildir insan varoluşu. Çünkü, biz kendimiz insanızdır. Eğer, biz insanları deney nesnesi yapacak daha üstün irade olsaydı, onun için, biz de doğa nesneleri gibi olurduk. İnsani olup bitmeler, geçmişin etkilerini içinde taşır, bir tür sarmaldır, döngü değildir. Örneğin birşey iki kere aynı şekilde olmuş ise, insan der ki, iki sefer aynı oldu, bu sefer başka türlü olsun. Gibi.

İkinci olarak, kapatılan sadece bu partiler değildir, çok parti kapatılmıştır. Örneğin önemli iki tanesi: Türkiye İşçi Partisi ve Sosyalist Parti. Tip, içinde Çetin Altan da olmak üzere 15 milletvekili ile meclise girmişti. Sosyalist parti ise, Perinçek'in partisi idi kapatıldı. Yani çok parti var kapatılan ama, bunlar belli kitleleri olan partiler. Peki bu partilerin oy yükselişi oldu mu? Olmadı.

Bundan çıkan sonuç, demek ki, parti kapatmak oy artışına her durumda neden olmuyor.

Üçüncüsü, parti kapatmak mı önemlidir, partinin kapatılmasının doğru olup olmadığı mı önemlidir diye sorulamaz mı? Belki insanlar, haksız kapatmalara karşı kapatılan partiyi destekliyordur. Peki, mnp'nin vs. kapatılması haksız idi de, Tip'in kapatılması haklı mıydı?

Sonuç olarak, bir partinin kapatılmasının oy artışına neden olduğuna dayanan tez yanlıştır. Bu, akp geleneğinin, yıllardır nasıl büyütüldüğünü, diyanetin bütçesini, imam hatipleri, tarikat oyunları, tonla... bunları aklayan ve saklayan bir tür desenformasyondur. C. Dündar gibi bir yazardan gelmesi önemli tabi, çünkü, kendisi, belli bir kesimin yüzü ve sesidir.

Akp'nin kapatılması savunulmayacak ise yapılacak olan; bu adamların bu suçu gerçekten işlemedikleridir. İddianamenin zayıf olduğudur. İkincisi ise, suçun kişiselliğidir. Partinin suç işlemeyeceği kişilerin işleyeceği savıdır. Bu sav ile ilgili yasanın değişmesi gerektiği ileri sürülür. Akp'nin kapatılmayla oyunun yükseleceğini söylemek hem analitik olarak yanlıştır hem de Akp'nin oy artışını sebep olmamak için partinin kapatılmaması gerektiğini savunmak negatif bir yaklaşımdır. Ama Akp'nin kapatılmasını istemenin antidemokratik bir girişim olduğunu söylemek, bilgisizliktir. Çünkü, yargı demokrasinin babasıdır. Kız çocuğu yasama, erkek bebesi de yürütmedir.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..