Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '12

 
Kategori
Eğitim
 

Yeni öğrenilecek bilgilerin kalıcı hale gelmesi için yapılması gerekenler şunlardır.

Yeni öğrenilecek bilgilerin kalıcı hale gelmesi için yapılması gerekenler şunlardır.
 

Öğrenci öğreneceği bilgi hakkında ön bilgiye sahip olursa daha iyi öğrenir. Ayrıca öğrendikleri anlamlı hale gelir. Önbilgiye sahip öğrencinin daha başarılı olduğu gözlenmiştir. Öğrenci derse girmeden hangi konu hakkında ders yapılacağını ve bu konunun neler içerdiğine bir göz atmalıdır.

Öğretmen ders anlatmadan evvel öğrencinin bildikleri bilgileri bir yoklar ve anlatılacak bilgileri daha anlamlı ve anlaşılır hale getirir. Öğrenci önceden bildikleri ile sonradan öğreneceklerini karşılaştırdığında hiç bilmediği bilgiyi anlaşılır hale getirir.

Öğrendiğiniz bilgileri oyun ile kontrol edebilirsiniz. Fatih Projesi'nde dağıtılacak olan tabletlerin içerisinde oyunlar olacak. Ancak bu oyunlar ders konularını içeren oyunlar olacak. Yani öğrenci öğrendiği bilgileri ne kadar öğrendiğini bu oyunlar ile kontrol edebilecektir. Oyun ile ders tekrarı öğrenmeyi kalıcı hale getirebilir.

Metafor yöntemi ile öğrenme dediğimiz bir öğrenme metodu vardır. Bu metotda öğrenci benzetme yaparak dersi işler. Yani sürtünme kuvvetini anlatırken bisiklet kullanan çocuğun durması örneklendirmede metafor yöntemidir.

Çok işlevli öğrenme metodu vardır. Yani öğrendiğiniz bilgiyi bir çok yerde kullanabilecek yeteneğe sahip olmak gerekir. Bilgiyi alıp saklamak ve ya kullanmamak o bilginin işlevini ortaya çıkarmaz. Bilginin işlevi sıralanmalıdır, işlev sayılarının arttırılabileceği yöntemler ortaya nasıl çıkarılır öğretilmelidir.

Ne kadar kitap okursak o kadar değişik sekillenmeler, olgular, kavramlar öğreniriz. Öğrenmeye başlayan kişi ne kadar önceden görürse, duyarsa, dokunursa o konu hakkında o kadar çok bilgiye sahip olur.

Her öğrencinin kendine has öğrenme biçimi vardır. Bu öğrenme biçiminin yol ve yöntemlerini öğrenci bilmelidir. Bu yöntemlere uygun yeni bilgi alımına başlamalıdır.

Öğrenmede öğrendiklerinizden özet çıkarmanın önemi büyüktür. Öğrenilen bilginin özeti bilgiyi ne kadar anladığımızı ortaya çıkarır. Özet çıkarırken fikir üretme ihtimalinizde vardır. Özet çıkarırken renkli kalemlerin kullanılması önerilir. Çünkü beynin her iki tarafı çalışmış olur.

Öğrenilenler kısa ve uzun aralıklarla tekrar edilir. Sessiz ve sesli olarak okunur. Kişi öğrendiklerini anlatır. Önemli olan bilgilerin tekrar vurgulanması gerekir.

Öğrenmeye başlarken plan yapılması bir gerekliliktir. Yoksa herşeyi şansa bırakmış olursunuz. Plan kişinin kendi koşullarına göre yapılır.  

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..