Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yeni tüketici kanunu ve sigorta, finans, kredi, banka

Yeni tüketici kanunu ve sigorta, finans, kredi, banka
 

tüketici kanun tasarısı tamamlandı


AB uyum müzakereleri çerçevesinde kanunlarımız yeniden yapılandırılıyor. Bunlardan bir tanesi de 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu.

1996 yılında yürürlüğe giren kanun yeni maddelerin eklenmesi ve var olanların güncellenmesiyle hem hizmet veren kurumları hem de tüketicileri etkileyecek maddelerden oluşacağa benzemekte.
 
Bu etkilenmenin en fazla olacağı sektörün finans ve sigorta sektörü olacağı şimdiden kendisini belli etmiş durumda.

Tasarının yasalaşması durumunda tüketici kredisini düzenleyen 19/14 ve konut finansmanını düzenleyen 20/13 no’lu maddelere göre kredi veren kurumlar verdikleri kredileri sigorta şartına bağlayamayacak. Bunun yanında sigorta yaptırmak isteyen müşteriler istedikleri sigorta şirketlerinden poliçe düzenletebilecek.
 
Ayrıca tasarının mesafeli sözleşmeleri düzenleyen 20/4 maddesine göre cayma hakkı bireysel emeklilik ve diğer finansal hizmetlerde de kullanılabilecek.
 
Yukarıdaki iki paragrafı iyi tarafından yorumlayacak olursak, kredi alanlar artık krediyi veren kurumlar tarafından bedeli belirlenen sigorta poliçelerine fazladan para ödemeyecek. Kendi çalıştığı, bildiği sigortasından poliçe düzenletebilecek. Böylece kredi veren kurumların haksız rekabet ayağı kırılmış olacak.
 
Ya da kredi kullananlar daha fazla masrafa girmek istemeyip hiç poliçe yaptırmayacak ki kendi kişisel görüşüm bundan sonraki kredilerde uygulamanın bu yönde olacağı şeklinde.
 
Temel amacının riskin azaltılması ve güven sağlamak olan sigorta güvencesinin ortadan kalkacak olması, kredi veren kurumları daha seçici davranmaya iteceğe benziyor.
 
Bunun anlamı kısaca şöyle. Artık eskisi gibi herkes gidip tüketici kredisi çekemeyecek, Kurumlar kredi verirken geri dönüşümün garantisi olarak daha fazla araştırma yoluna giderek bürokrasiyi artıracak ya da bu riski azaltmak için daha yüksek faiz oranlarıyla seçkin kişilere krediler verilecek.
 
Tüketicinin yararına gibi görünen bu maddeler kısa vade de sigorta şirketlerinin gelirini azaltacağı, muhtemel kayıplarla zararı artıracağı için bu giderin diğer sigorta kollarına yapılacak zamlarla karşılanmaya çalışılması tüm sigortalıları etkileyecektir.

 
Toplam blog
: 17
: 399
Kayıt tarihi
: 04.05.12
 
 

Okur-Yazar Sigortacı www.ekomanset.com editörü www.acikogretimonline.com editörü ..