Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kdv

Kdv
 

kdv


Katma Değer Vergisi (Kısaca K.D.V.)

Çok teknik terimlere girmemekle beraber, üretilen bir malın, son kullanıcıya ulaşana kadar kazandığı değer ya da bir malı-hizmeti alırken satıcıya ödediğimiz vergiye verilen addır.

İlk defa 1984 yılında hayatımıza girdi ve kayıt dışılığı önlemesi açısından o dönemin politik başarısı olarak sunuldu.

Tek kanallı dönemlerde kulakları çınlasın Ali Atik ve Ayşegül Atik’in “bir alışveriş bir fiş” reklamları dilimize dolanmıştı.

KDV’nin en güzel tarafı topladığınız fişlerden/faturalardan iade alabilmenizdi. Kendi adıma söyleyecek olursam ay sonu yaklaştı mı babamın fişlerini tamamlayabilmek için aldığımız üç kuruşluk şekerlere bile fiş isterdik.

Sonra zarf yazma işi vardı, kocaman sarı zarfların küçücük alanlarına milyonları sığdırabilmek için çok uğraşırdım.

Gel zaman git zaman iş hayatına girdim, ilk maaşımdan ziyade kendim için doldurduğum KDV zarfı beni daha çok heyecanlandırmıştı. Abartmıyorum bir aralar bineceğim taksiye bile fiş kesip kesmeyeceğini sorar öyle binerdim. Bu heyecanım maalesef fazla uzun sürmedi, önce beyaz eşya faturaları KDV iadesinde çıkarıldı, sonra iadeler senelik yapılacak dendi, yılbaşı akşamları artık çarşaf çarşaf fiş yazma akşamına dönmüştü. Derken hükümetimiz maaşlara ekledik diyip KDV iadesini kaldırdı.

O güne kadar antika pul kadar değerli fişler bir anda gözümüzde kâğıt parçası oldu. Hatta “fiş almazsan KDV’yi de düşerim abi” pazarlıklarına bile düştü.

Ekonominin tökezlediği, benzinle başlayıp elektrik, su, doğalgaz olarak sıralanan zam furyaları başladığında hemen yukarıda anlattığım günler gelir aklıma. Bütçe açığını kapatmak için halkın kullanmak zorunda olduğu ürünlere yüklenmek midir? Doğru olan, yaygın bir vergileme sistemimidir?  Yoksa KDV’yi düzgün kullanamamak mıdır?

Kendi açımdan baktığım zaman KDV’yi düzgün kullanamamanın sonucu bu gün ödediğimiz faturaları doğurmakta. Nasıl diyecekseniz. %18 gibi yüksek KDV uygulaması yerine daha makul olan %10’lar düzeyinde bir vergileme ve limit, sınır koyulmadan toplanan fişlere yapılacak %2-3’lük geri aide ekonomide açık bırakmak şöyle dursun, kara bile geçirir.

Bu durumu fark eden ülkelerden birisi Yunanistan oldu. Geçtiğimiz günlerde çıkarılan bir kanunla, kayıt dışılığı ve vergi kaçakçılığını önlemek için özellikle kafe ve restoranlarda fiş verilmemesi durumunda müşteriye para ödememe hakkı verildi.

Yeme içmeyi bırakın ülke çapında bir günde içilen milyonlarca fincan kahveyi/çayı düşünün ve bunların vergi getirisini.

 

20.11.12

 
Toplam blog
: 17
: 399
Kayıt tarihi
: 04.05.12
 
 

Okur-Yazar Sigortacı www.ekomanset.com editörü www.acikogretimonline.com editörü ..