- Kategori
- Kişisel Gelişim
Yeniden bakış
Merhaba sevgili dostlar.. yeni başlayan ay ve ilk Pazartesi itibari ile bundan böyle her Pazartesi sizlerle beraber olacagım. Sizlere kişisel gelişim konularında bazı öneriler sunup bazı fikirlerimi paylaşmak istiyorum.
Bugun özellikle ay başı olması ve Pazartesi olması hepimizin istediği o yeniden bakışı ve yeniden başlamayı tetikleyen gün olur. Yeni diyet, yeni spor, yeni bir hayat bakışı, hep almayı istediğiniz o eşyayı alma arzusu gibi gibi uzatabileceğimiz bir sürü yeniden yapılandırma çabaları... peki neden çoğu zaman başarısız oluyoruz? Gerçekten bunu düşündünüz mü?
Bunun cevabını vermeden önce sevgili hocam Virginia Satir’ in çok güzel bir sözünü sizlerle paylaşmak istiyorum.
Benim karşımda güçsüz ol, seni öldüreyim
Benim karşımda güçlü ol, sana dünyaları vereyim
Çok kolay öğrenmem ama öğrendiğim zaman da unutmam!
Yavaş yavaş adapte olurum ama adapte olduğum zaman hayatı senin istediğin gibi yaparım!
Bana öğret bir takım şeyleri ve senin için otomatik olarak yapmaya başlayım
Hayat da istediğin şeyler mi var? Bana doğruyu söyle benimle doğru iletişim kur ve sana bunları doğru yapabileyim!
Ben robot değilim! Değerlerinle çalışırım ve Ben kim miyim?
BEN SENİN ALIŞKANLIĞINIM!…
Evet sevgili dostlar. Alışkanlıklarımız ve konfor alanlarımızdan çıkamama! Yüzünden hepimiz başladığımız işi yarım bırakıyoruz. Hep başladığınız o yeni diyet veya spor programı 1 hafta sonra tüm önemini yitiyor ve yine eski alışkanlıklarımıza devam ediyoruz.
Yeni alışkanlıklar kazanmak için en basit yol, her gün sabah dişlerinizi diğer elinizle fırçalayın. Bir süre sonra göreceksiniz artık o elinizde alışıp dişlerinizi rahat fırçalayabileceksiniz.
Hayata yeniden bakmak istiyorsanız ufak patikalar halinde yollar oluşturun ve sonra onları asfalt döküp otoban yapın!... bu size daha büyük değişimler için yol açmaya başlayacaktır.Direk toprak yola asfalt dökerseniz yol bir süre sonra çöküp kullanılmaz hale gelecektir. Bu da bu yola bir daha giremeyeceğiniz anlamına geliyor.
Beyinde iki noran arasındaki geçişi sağlayan ve hızlandıran ulak maddeye dopamin denir. Dopamin de bir mutluluk hormonudur. Siz otobanı ne kadar genişletirseniz dopamin salgısı o kadar geniş olur. Ve bu da alışkanlıklarımızın değişmeyeceği anlamını taşır :)
Alışkanlık yaratmak veya değiştirmek için en önemli faktör TEKRAR dır. Böylece beyin alışkanlık edinmeye baslar. Fakat bu alışkanlık dış faktörlerden dolayı kaynaklı bir şeyse kaynaklar çekildiği zaman alışkanlık kaybolur.
Bunu örneklemek gerekirse ilkokul cağlarındaki bir çocuğunu ailesi tarafından ders çalıştırılması ve sonrasında çocuğun ergenlik dönemiyle çevresinden gördükleri ve ailenin de ergenlik donemi ile ilginin üzerinden azalması ile oluşan kararlar ve dış söylemlerin zaten okusan da is bulamayacaksın demeleri ile ders çalışma alışkanlığının kaybolması olabilir..
Bu nedenle alışkanlıklarda ikinci önemli kısım ilk önce kişinin kendisinin inanmasıdır. Örnekteki kişi kendi çalışarak iyi bir gelecek yakalayacağına inansaydı durum değişecekti ve alışkanlık kazanacaktı.
Hayatınızda kararlar alırken ve uygularken özellikle alışkanlıklarınız sizi istediğiniz yere götürecek veya götürmeyecektir. Konfor alanınızdan çıkın ve şimdi yeniden bakıp başlayın!.
Haftaya öğrenmek istediğiniz soru veya konularınız için bana c.soykok@gmail.comadresinden yazabilirsiniz. Görüşmek üzere...