- Kategori
- ÖSYS
YGS iyi / kötü geçti !!!
Gençlerimizin aylarca beklediği YGS de bitti. Sınav sorularının değerlendirmesi yapılırken öğrencilerin büyük çoğunlukla geçen senelere nazaran daha zor olduğu kanaati vardı. LYS için hazırlıkları etkileyecek olan bu sınavda, öğrencilerin izleyecekleri yol çok önemli. Bu konuda özellikle öğrenci velilerine büyük bir pay düşmektedir. Bildiğiniz gibi YGS'nin LYS'ye belli bir etkisi var. Dolayısı ile kötü geçen YGS'nin öğrenci motivasyonunu düşüreceği gibi bir durum söz konusu olacaktır.
Öğrencilerin kendilerine zor gelen bu sınavda, yalnız başlarına olmadıklarını unutmamaları gerekmektedir. Sınava giren diğer öğrencilerin de aynı oranda zorlanacaklardır.
Geçmiş yıllara baktığımızda, üniversitelerin taban puanlarının bu detaya göre belirlendiğini de görmemiz mümkün olacaktır. Çünkü sıralamaları belirleyen ana unsur da budur.
Öğrenci ve velilerin bu andan sonra kendilerine farklı bakış açıları geliştirmeleri gerekiyor.
1. Düşünce: YGS iyi geçti, LYS için ne yapmalı?
- Finale kalmış bir yarışmacı misali, en iyi performansını göstermek için hazırlaması gerekir.
- YGS'de tespit edilen zayıf noktalar kuvvetlendirilerek, sürece hız kazanılmalıdır.
- Konu eksiklerini gidererek, soru çözümünde daha iyi, daha güvende bir düzeye çıkmak için strateji belirlenmelidir.
- Matematik soruların yoğun işlem gerektirdiğini, herkes görmüştür. Bu nedenle pratiğin iyi olması için özellikle saat tutularak soru çözülmesi önerilir.
- Öğretmen ve öğrencilerin hız kesmeden devam etmesi için bir önemli nokta da mevsim koşullarının iyileşmesi. Çünkü öğrenciler arasındaki mesafelerin açılmasına müsait havalar geldi.
-Puan karşılaştırmalarından mümkün olduğunca uzak durarak, önemli bir adımın daha bizi beklediğini hatırlamamız gerekir.
2. Düşünce: YGS kötü geçti, şimdi ne yapmalı?
- Hepimizin malumudur ki artık üniversite okumak ayrıcalık değil, mecburiyettir. YGS için önceden tahminlerde bulunmak mümkün ancak puanlama sistemi kişiyi değil, kişileri ölçmek içindir. Bu da sıralama anlamına gelmektedir. Sınavın kötü geçtiği düşüncesi büyük beklentilere göre bir düşünce ise acele etmeden sonucu beklemek en mantıklısıdır. Sıralamanın önemli olduğu sınavlarda bu detay hiçbir zaman unutulmamalıdır.
- Sınavın kötü geçtiği düşüncesi, tespit edilen netlerin azlığından ise o zaman, karar vermek ve yeni bir başlangıç yapmak en önemli adımdır. Bu güne kadar defalarca sınava girmiş olmak ve bir şey elde edememiş gözükmek, istenen bir duygu olmamakla beraber aslında bir yanılgıdır. Çünkü, her yılın gerek duygusal olgunluk gerekse de akademik birikime bir katkısı olmuştur.
- Kişisel farklılıkların, öğrenme stillerinin, yaşama koşullarının, genetik yapının etkili olduğunu düşündüğümüz öğrenme, hepimizde farklı şekillerde ortaya çıkması normaldir. Yaratılışında merak ve azim olan insanoğlunun bu yetilerini kullanıp işe koyulması gerekir.
- Yaşam koşullarını şu an tek tek değerlendiremediğimiz öğrencilerimizin, değerlendirmelerini yaparken bu kriterleri göz önüne almaları, yaşam tercihlerini buna göre yapmaları önemlidir. Sınavda iken bile sınav sonucunu, annesini, babasını, arkadaşını düşünen öğrencilerin kendi yaşamlarında belirgin olmaları için mücadele etmeleri gerektiğini unutmamak gerekir.
"Herkese okuma dolu günler dilemenin, YGS sınavlarında başarılı olmalarını dilemek ile aynı anlamda olacağına inanıyorum"