Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '10

 
Kategori
ÖSYS
 

YGS-LYS tercihi yaparken... hangi puanla hangi fakültelere giriliyor?

YGS-LYS tercihi yaparken... hangi puanla hangi fakültelere giriliyor?
 

2010 LYS Sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlarla birlikte kafalar da iyice karıştı. Çünkü sınav sonuç belgesi öyle ayrıntılı ki; hani derler ya anla anlayabilirsen, işte öyle. Tam 18 farklı puan türü var. Öğrenciler, hangi puanla hangi fakülteye gireceklerini bilmiyorlar.

Kafalardaki karışıklığı gidermek için;

Önce hangi teste hangi dersler vardı bunlara bakalım

LYS-1 de; Matematik ve Geometri.

LYS-2 de; Fizik, Kimya, Biyoloji

LYS-3 de; Türk Dili Edebiyatı, Coğrafya, Coğrafya 1.

LYS-4 de; Tarih, Coğrafya 2, Felsefe.

LYS-5 de; Yabancı Dil testleri

HANGİ PUANLA HANGİ FAKÜLTELERE GİRİLİYOR?

MF- 1; İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliğ, Matematik, Bilgisayar Bilimleri, Astronomi ve Uzay Bilimleri programları.

MF-2; Fen programları, Biyoloji, Biyoloji Öğretmenliği, Fizik, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Kimya programları.

MF-3; Tıp, Eczacılık, Veteriner, Ebelik (Fakülte ), Hemşirelik, ( Fakülte ), Beslenme ve Diyetetik (Fakülte), Biyokimya, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Fakülte), Genetik ve Biyomühendislik, Moleküler Biyoloji ve Genetik programları.

MF-4; Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı, Biyomedikal Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Deri Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Orman Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Nükleer Enerji Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Tekstil Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Uzay Mühendisliği

TM-1; Ekonomi, İktisat, Maliye, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Bankacılık ve Finansman(Fakülte ) , Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İnsan Kaynakları Yönetimi (Fakülte)

TM-2; Hukuk, Sınıf Öğretmenliği, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslar arası İlişkiler, Avrupa Birliği İlişkileri

TM-3; Arkeoloji, Antropoloji, Çocuk Gelişimi( Fakülte), Felsefe Grubu Öğretmenliği, Psikoloji, Sosyoloji

TS-1; Coğrafya Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Halkla ilişkiler ve Tanıtım, Medya ve İletişim; Radyo, Sinema ve Televizyon

TS2; Tarih, Tarih Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Türkçe Öğretmenliği, Sanat Yönetimi

DİL-1; İngilizce, Almanca, Fransızca ile ilgili bölümler

DİL-2; Batı dilleri ile ilgili bölümler

DİL-3; Doğu dilleri ile ilgili bölümler öğrenci alıyor.

Dilerseniz, 2010 LYS sınav sonuç belgenizdeki verilerin anlamını öğrenmek için bu videoyu da izleyebilirsiniz;

http://www.2010oss.com/

2010 LYS’DE HANGİ PUAN TÜRÜNDE KAÇ KİŞİ YARIŞACAK?

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, dün yaptığı açıklamada; 180 ve üstü puan alarak tercih yapma hakkı kazanan aday sayısının,

MF puan türünde; 400 bin civarında

TM-3 puan türünde, 700 bin dolayında,

TS puan türünde ise; 2 puan türü bulunduğunu ve burada da en yüksek puan alan adayın bir kişi olduğu belirtirken; bu puan türünde ise 550 bin adayın tercih yapmaya hak kazandıklarını ifade etti. Ayrıca Yabacı dil puan türünde 3 puan türü olduğunu, İngilizce, Fransızca ve Almancanın her birinden birer birinci olduğunun anlatırken 180 ve üstü puan alan adayların sayısının yaklaşık 29 bin olduğunun kaydetti.

Yarımağan ayrıca; 180 ve üzeri puan alan MF, TM ve TS puan alan aday sayısının 784 bin 564 olduğunu belirtirken, bu adayların lisans programlarını tercih yapma hakkı elde ettiklerini açıkladı.

ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI KİMİ NE KADAR ETKİLEDİ?

MERAK EDİLEN SORULAR

1- Orta öğretim Başarı Puanı (OBP) ve Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı ( AOBP) değer aralıkları yeni sistemde nasıl oldu?

Yanıt; Her iki puanın hesaplanmasında da herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Ama puan aralıkları, yeni sistemde 50-100 yerine 100-500 olarak belirlendi.

2- Meslek Lisesi mezunları kendi alanlar ile ilgili bir lisans programı tercih etiklerinde ne kadar artı puan alacaklardır? Yanıt; Meslek Lisesi mezunlarının alacakları artı puan, eğer yüksek OBP’NA sahiplerse 500x 006: 30 puan olacaktır.

3-Bir önceki yıl herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşen bir adayın puanı ne kadar düşecektir?

Yanıt; Katsayılar yarı yarıya düşecektir. Yerleştirme puanlarına eklenecek puan 0.15 yerine 0.075 ile ek puanları da 0.03 ile çarpılacaktır.

Kaynak; 15-07-2010 tarihli Milliyet gazetesi..

** 2010 Üniversite sistemi, (YGS-LYS) yeni bir sistem. Puan hesaplamaları geçen yıllara göre farklı. Tercih yaparken her ne kadar geçmiş yılların verileri (yüzdelik dilim, sıralama, puan..vs) göz önüne alınacaksa da , öncelik her zaman öğrencinin ilgi ve yeteneği olmalıdır.**

2010 YGS-LYS sınavına girip, 180 puan ve üzeri alarak herhangi bir programa yerleşmeye hak kazanan tüm öğrencileri başarılarından dolayı kutlarken, tercih listesi hazırlarken de azami dikkati göstermeleri konusunda uyarmak istiyorum.

Başarınız daim olsun.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..