Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '07

 
Kategori
Sinema
 

Yıldız Tozu

Yıldız Tozu
 

Yıldızlar ellerinizi uzattığınızda dokunacak kadar yakın ve sayılamıyacak kadar çokken...ve siz seyrederken onları... elde etmek istediniz mi hiç yıldızları?

Bir yıldız kayarken mesela... avcunuzun tam içine düştüğünü hayal ettiniz mi?

Yıldızları seyrettikçe mi insan oluyoruz, yoksa insan olduğumuz için mi yıldızları seyrediyoruz?

Peki yıldızlar da bizi seyreder mi? Sonsuzluğun sırrı, yıldızların kalbinde mi gizli acaba?

Belki de yıldızlar ışıklarını bizim sevgimizden alıyor. Onların güneşi , bizim kalplerimiz olamaz mı?

Efsane yazar Neil Gaiman'ın aynı adlı romanından uyarlanan Yıldız Tozu (Stardust), küçük bir köyde başlayıp, sihirli bir dünyada devam eden büyüklere yönelik bir peri masalı.

Film sert, iğneleyici bir mizah anlayışı bol özel efekt ve patlama dolu aksiyon sahneleri ile erkek seyirciye hitap ettiği kadar, çoktan unuttuğumuz eski usul romantizmi, masalsı ve mucizelerle dolu bir aşk hikayesi ile de kadın izleyiciyi büyülüyor.

Fantastik filmler, hep uzak durduğum bir tür olmuştu bu güne dek.

Ancak bütün edebiyat türlerini ustalıkla bir araya getirebilen fantastik edebiyatın ustası Neil Gaiman’ın kaleminden çıkan aynı adlı roman, yönetmen Vaughn tarafından aynı ustalıkla sinemaya uyarlanmış ve sonuçta hep içimizde bir yerlerde gizli kalmış , fildişi kulelere hapsettiğimiz çocukluk hayallerimizi , unutulmuş büyülü çocuk dünyalarımızı, yetişkin hallerimizle yakalamak, ( üç kez seyretme teşebbüsünde bulunduğum ve iki keresinde “ iki kişi için film oynatmıyoruz “ şeklindeki ret cevabı ile karşılaştığım) filmi izleme ısrarıma kesinlikle değdi…

Gaiman ve Vaughn, maddiyatın yoğurduğu yaşamlarımıza hayal gücünün sınırsızlığını, masalların gücünü kullanarak saldırırken, doğal bir bilgeliğin, mizahın, romantizmin ve aksiyonunun da dengesini iyi tutturmuşlar.

Viktorya İngilteresinin huzurlu tarlaları ve çayırlarında bir granit çıkıntısının üzerinde 600 yıldır duran küçük bir köy vardır. Hemen doğuda köye ismini veren upuzun taş bir DUVAR yükselir. Ve bu duvar Perili Ülke ile köyü ayırmaktadır. İşte bu köyde yaşayan genç Tristan Thorn, akıllara durgunluk verecek güzellikteki Viktoria’ya aşık olur.

Sevdiği kadının kalbini kazanmak için kayan bir yıldızın peşine düşen ve duvarı geçerek dış gerçekliğin kurallarını da aşan Tristan, bir taş parçasıyla karşılaşacağını umarken, güzel olduğu kadar zeki bir kadın olan Yvaine ile karşılaşıyor. Onun için yıldızın ne olduğunun bir önemi yok, ister bir taş ya da mücevher, isterse de dünya dışı bir güzellik olsun, Tristan için önemli olan onu Victoria'nın doğum gününe yetiştirmek. Henüz Tristan elindekinin farkında değil. Oysa Yveine sonsuzluğun ve ölümsüzlüğün diğer adı.

Yveine ile çıktıkları yolculukta onları birbirinden renkli ve eksantrik karakterler takip ediyor. Günümüz dünyasındaki gençlik ve güzellik fetişizminin masaldaki yansısı olan cadı kardeşler(Michelle Pheiffer...), acımasız korsan klişesini tersine çeviren efemine hatta yumuşak (!) Kaptan Shakespeare, (Robert De Niro- iddia ediyorum ki binbir surat De Niro’yu hiç böyle bir rolde izlemediniz ...) iktidar mücadelesinin ne denli bir komedi olduğunu gösteren Septimus, Primus, Sekstus ve Tertius bu iki gencin serüvenlerine eşlik ediyor. Ancak sakar ve şapşal görünümünden gittikçe uzaklaşan Tristan'ın olgunlaşma süreci ve Yveine'in Tristan'a duyduğu aşk onların serüveninin esas unsuru. Yönetmenin başarısı tam da bu noktada başlıyor. Film aşırı duygusallık açmazına ve idealize edilmiş kahraman ideolojisine düşmeden yoluna devam ederek, romantizm ve mizahı dengede tutarak ilerliyor ve izleyiciye evrendeki en büyük mucizenin , bize ışıktan bir hare katan aşkta saklı olduğunu hatırlatıyor.

Aşk fiziksel güzellik olmadı hiçbir zaman. Efsanenin kahramanı Tristan Viktoria'nın güzelliği için denizleri aşmadı ya da aşkın verdiği mutlulukla parlayan Yveine bir yıldız olduğunu Tristan'ın dış görünümü nedeniyle unutmadı.

Aşk maddi gerçekliğin sınırlarını aşabileceğimiz engebeli yollarda geçen bir seyahat oldu hep.

Gaiman ve Vaughn, yaşamlarımızda maddiyat içinde kaybolan bu sayfaya bir ayraç koyuyor ve şu basit gerçeğin altını çiziyor: Önemli olan varılacak nokta değil yolculuğun kendisidir, tıpkı yıldızların elde edilmek değil parlamak için var olduğu gibi...

Yıldız Tozu
Yönetmen: Matthew Vaughn
Oyuncular: Claire Danes, Robert De Niro , Michelle Pfeiffer, Sienna Miller
Senaryo: Jane Goldmann, Matthew Vaughn, Neil Gaiman
Müzik: Ilan Eshkeri
Görüntü Yön: Ben Davis
Tür: Fantastik / Dram
Süre: 130 Dk.
Yapım Yılı: 2007
Ülke: ABD / İngiltere
Dağıtımcı: UIP Filmcilik

65 milyon dolar bütçeli filmin çekimleri İngiltere, İskoçya ve İzlanda'nın gizemli, büyüleyici doğasında yapılmış... Önümüzdeki tatil döneminde, bir yandan çocukluğunuzun masal dünyasında kendinizi bulurken, görsel sahneler ve uçsuz bucaksız çayırlar ve vahşi doğanın içinde kaybolacağınız, aksiyon sahnelerinde adrenalinizin yükseleceği, iktidar savaşlarını bir yerlerden hatırlayıp masal mı gerçek mi ayıramıyacağınız, ilk aşklarınızın romantizmini yeniden yaşayacağınız, zaman zaman kahkahalarla izleyeceğiniz , özellikle ikinci yarıda nefeslerinizi tutacağınız bu filmi kaçırmayın derim ben. İnanın geriye çok şey kalacak elinizde...

Sahi... siz hiç zepline bindiniz mi?

 
Toplam blog
: 171
: 2319
Kayıt tarihi
: 15.02.07
 
 

Düşünen, üreten, kendine, insana, çağına sorumlu, tavırlı, taraflı , çağdaş ve yüzü aydınlığa dön..