Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Yirmibeş Ay

 

Her çocuk farklı olup belli aşamalara kendi yaşlarındaki çocuklara göre daha erken veya daha geç ulaşabilirler. Onun kendine özgü bir gelişim yolu olduğunu hatırlamanız gerek. Dolayısı ile bu tarihler değişebileceği için bu ayları çocuğunuzun gelişimini ölçmek için kullanmayın, bir tereddütünüz varsa doktorunuza danışın.

 Gerçek yürüme

Motor becerilerini geliştirdikçe artık çocuğunuz yürüyüp zıplayabilir, hatta koşabilir. Bundan sonra her ay bu becerileri biraz daha iyi hale gelecektir. Sıçramakta, top atmakta, yardım edilmeden dişlerini fırçalamakta ve ellerini yıkamakta daha becerili olacaktır. Dolayısı ile yardımınız olmadan kendi kendine bakabilmeyi öğrenecektir. Çocuğunuz aynı zamanda küpleri üst  üste dizerek kuleler yapabilir, yaptığı  kuleleri yıkabilir, ayakkabılarını çıkarabilir, kitap sayfalarını çevirebilir ve bir kupayı tek elle tutabilir.

 Gerçek konuşma

Çocuğunuz artık iki kelimeden oluşan basit cümleler kurmaya başlamış olabilir ve “Ayakkabılarını al ve annene getir de birlikte giyelim.” Gibi iki aşamalı talimatları yerine getirebilir. Şimdilerde belki de söylediklerinin yarısını anlıyorsunuzdur fakat 4 yaşına gelene kadar da tamamını anlamayı ümit etmeyin. Çocuklar sıklıkla zamirleri karıştırabilir – dolayısı ile “top getir” veya “bebek at” gibi zamirleri hiç kullanmadığı cümleciklere sıkça rastlarsınız.

 Şekil değiştirme

Çocuğunuz ikinci yaş gününden sonra sürekli incelmeye devam edecektir. Kafa, kol ve bacaklar gibi vücuda bağlı parçalardan daha yavaş büyüyecek, gövde uzayacaktır; zamanla da vücut oranları daha ziyade bir yetişkine benzeyecektir. Dolayısı ile üzülmeyin, bunun beslenme ile bir alakası yoktur. Bu oluşacak temel bir değişikliktir.

 Hiddetler

Çocuğunuzdan her zaman mükemmel davranışlar bekleyemezsiniz. Çocuğunuza  belli  durumlarda  farklı tavırlar  almak  yerine, konuşmayı deneyin, daha iyi sonuç  alacağınızı göreceksiniz. – ve bir şeyi doğru bir şekilde yaptığında onu övmeyi ihmal etmeyin-. Bu yaşlardaki  çocuğunuz çok meraklı olacak ve bir çok soru soracaktır. Sabırlı olun. Çocuğunuzun kuralların sebebini anlamasına yardım etmeniz onun onlara uymasını kolaylaştıracaktır. Koyduğunuz kurallarda açık ve tutarlı tutun, zaman zaman göz ardı edilmesine fırsat vermeyin.

 Daha az uykuya ihtiyacı olacak

2 ile 3 yaş arasında çocukların gecede 9 ile 13 saat arasında uykuya ihtiyacı vardır. Çoğu çocuk aynı zamanda öğleden sonra erken saatlerde gündüz uykusuna dalar, bazıları ise gündüz uykusunu tamamen bırakır. Bu yaşta tam anlamı ile doğru bir uyku saati yoktur. Çocuğunuzun dinlenebilmiş  ve  zinde olabilmesi için ne kadar ihtiyacı varsa o kadar uyumasına müsaade edin.

Uzm.Dr.Anıl Yeşildal

 

Bu  videolarımız da ilginizi çekebilir
Çocuklarda Sorumluluk Bilinci Geliştirmek
Çocuk Yetiştirmede Ödül-Ceza Kavramı
Çocuk Eğitiminde İpuçları
Çocuğunuz Yaramaz Olsun İstemiyorsanız
 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..