Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

kevser şekercioğlu akın

http://blog.milliyet.com.tr/kevser

05 Temmuz '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Yoğurtlu mısır çorbası

Yoğurtlu mısır çorbası
 

Yaz sıcaklarının gündüzleri bunalttığı zamanlardayız ama geceleri çok keyifli. Balkonlarda hazırlanan mükemmel yaz yemekleri ve sarımsaklı kızartmaların, köftelerin görüntüleri ve tadlarının dayanılmaz cazibesi. Lise yıllarından iki arkadaşımla birlikteyiz, bize o yıllarda Sacayak denirdi. O yaşlarda gurur duyardık bu takma isimden, şimdi sacayakda su kaynatmak için çook yorgunuz. Sacayak'ın bacaklarından birinin ablasının evinde misafirlikteyiz, öyle uzun bir zamandır birlikteyiz ki bu abla aslında kimin ablası?

Bazı kadınlar vardır balkon masalarında bile harikalar sergilerler. Küçük masaya sığmayan yemekler balkon kenarındaki mermere sanki açık büfe görüntüsünde sergilenmişti. Ve bu bazı kadınların ellerinde pişen yemekler daha da bir lezzetli olur nedense. Arkadaşımın ablası Emine Abla da bunlardan biri. Kendi yazdığım şiiri mırıldandım usulca yemekleri görünce.

Akşam kokuyor ortalık

Islak toprak, su, çiçek.

Akşam sefalarında kadın kokusu

Renkli etekli, yalınayak, cıbıldak,

Ve fingirdek.

Akşam kokuyor ortalık

Zeytinyağlı barbunya,

Köfte, sarmısaklı kızartma civelek civelek.

Yaz kokuyor akşam, akşam kokuyor ortalık

Hanımellerinde kadın kokusu.


“Ben rejimdeyim” diyen herkesin gözü masadaki yemeklerdeydi. Karadeniz’li (Trabzon'lu evin sahibi “Rejiminizi benim evime taşımayın hem bunlar zaten rejim yemekleri gibi hepsi ot kör müsünüz? Bu çorbayla zayıflıyor insanlar” dedi. Çorbaya bu yüzden yağ koymamış. Kaldirik turşu kavurması (Karadeniz yöresine ait bir çeşit ot), zeytinyağlı taze fasulye ve en haini en güzeli de sarımsaklı karışık kızartmaydı. Ertesi gün uzun bir yürüyüş planlayarak bütün yemekleri vicdan azabı duymadan afiyetle yedik. Hem kolay hem de çok lezzetli olan bu çorbayı size de anlatmadan geçmek istemedim.

4 Kişilik Malzeme:

1 su bardağı mısır yarması. (yöresel marketlerden ve pazarlardan bulabilirsiniz)

Yarım su bardağı barbunya

3 bardak sulandırılmış yoğurt

Maydanoz, nane, dere otu, tuz (hangisini seviyorsanız onu katın, isterseniz hepsini)

Tereyağ ve pul biber (rejim yapanlar yağ koymasın)

Yapılışı:

Bir gece ılık suda bekletilmiş mısır yarmaları, kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar pişirilir. Yine önceden ıslatılmış barbunyalar (tazeyse ıslatmaya gerek yoktur) kaynayan mısırların içine atılır ve ikisinin cilveleşerek-kaynaşarak yarım saat kadar daha pişmesi sağlanır. Ateş söndürüldükten sonra çırpılmış yoğurdun içine bir kaç kepçe çorba malzemesi konularak karıştırılır. Yoğurt karışımı tencerenin içine boşaltılır. Üzerine arzuya göre maydanoz, nane, dereotu kıyılarak konur. Başka bir tavada tereyağ ve pul biber yakılıp üzerine dökülür ve bol ekmekle ister sıcak isterseniz soğuk bir şekilde afiyetle yenir.

Not: Güzel yemeklerin karşısında rejim yapılması ruh sağlığı açısından kötü sonuçlar doğurabileceği için özellikle misafirliklerde “Ay rejimdeyim yemesem iyi olacak” gibi saçma-sapan sözlerin de bir faydası olmadığı gibi en iyisi hiç kendini kasmadan yemek yemektir. Tabi ki abartıp da diğer insanların hakkını yemenizden bahsetmiyorum.

Yoğutlu serin çorbanın güzelliğini tadmanızı isterdim. Özellikle arkadaşımın ablası pişirirse, isterseniz telefon numarasını veririm kendisine sorarsınız. Demek ki güzel kadınlar güzel çorba yapıyorlarmış. Eline sağlık Emine Abla.

Yaparsanız size de afiyet olsun arkadaşlar.

 
Toplam blog
: 374
: 869
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1965 Akçakoca doğumluyum. Evli ve dört kız annesiyim, küçük bir kızın  anneannesiyim. A.Ü. Halkla..