Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '16

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Yük taşımak için yetiştiriliyordu, gerek kalmadı; eşeğin nesli tükenebilir

Yük taşımak için yetiştiriliyordu, gerek kalmadı; eşeğin nesli tükenebilir
 

Henüz erken ama bu tür için dünyada böyle bir sürece girdiğimizi düşünüyorum. Fakat elbette Karakaçan’a başka bir rol verilirse durum değişir.

Bunları söylerken yaban eşeğini unuttuk ama dünyada bizim bildiğimiz eşeğe benzeyen yaban eşeği popülâsyonu konusunda bir duyumumuz yok. Varsa bile kayda değer değil. Artı zebra da ayrı bir tür, yaban eşeği olarak kabul edilemez.

Nesli tükenme yaşam ortamı kalmama ve avlanmayla ilgiliydi. Şimdi bunlara bir de “gereksizlik” eklendi. Eşeğin gereksiz olduğu söylenir mi bilmiyorum. Bana değişik roller verilebilinir gibi geliyor(turizm, gösteri gibi) Eğer hani hayat filminde eşeğe verilecek bir rol bulamazsak, uyum sorunu da yaşamayacaklarsa doğaya salalım diyorum. Zararsız hayvanlar, tabiatı güzelleştirirler.

Sadece eşek değil, yarış atları dışında atların durumu da aynı. Ne için yetiştirilsinler ki. Eşek için söylediklerimizi at için de söyleyebiliriz. Atın nesli tükenmez ama(yarış atçılığı var çünkü)popülâsyonunda azalma olur, tür gelişimi durur. Dünyadaki yaban atları yaban eşeği popülâsyonuna göre daha şanslı. At daha güzel bir hayvan olduğu için benze. Doğaya farklı bir hava katıyor. Aynı şeyler katır için de geçerli.

Ve öküz… Öküz ile ilgili ne düşünülüyor bilmiyorum. Öküz yük hayvanı olsa da kesilip yenir ama pek eti düşünülmez. Yani eti için öküz beslenmez. Ama bütün danalar büyüyünce öküz olacaklardır. Bence öküz olmadan kesilmek suretiyle bu sorun halledilecek. Yani arık bundan sonra öküz adını duymayabiliriz. Kızdığımız insanlar için kullandığımız “öküz” ayrı.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..