Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '22

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yulaf Ezmesi Farkı

Yulaf…

Ne kadar hayranın olduğunu biliyor musun acaba? Çok değil bundan bir 10 yıl önce bu kadar popüler değildin. Evet sen bir tahıl olarak hayatın birçok yerinde karşımıza çıkıyordun ama şu son yıllarda zirvedesin. Seni sevmeyenler de var, her şeyde olduğu gibi… Ben severek tüketenlerdenim. Bu yüzden köşeme hoş geldin, hadi başlayalım!

Yulaf ezmesi, granola ve müsli. Üçü arasındaki fark nedir? Aslında siz tüketicileri düşündüren bir soru olsa da cevabı çok basit. Yulaf ezmesi, yulafın kepeğinin temizlenmesi ve kurutulup ezilmesiyle elde ediliyor. Adı üstünde… Peki granola? Granola içeriğinde yulafın yanında kuru meyveler, ceviz, fındık ve bal bulunuyor. İyice pişmiş, gevrek bir yapıya sahip. Müsliye gelelim… Müsli içerisinde sadece yulafı değil diğer kepekli tahılları, meyve ve fındığı da bulundurur. Biraz daha yumuşak ve ince bir yapıda bulunuyor. Granola ve müsli sık sık karıştırılıyor ama gördüğünüz gibi oldukça net. Biraz daha kıtır kıtır seven tüketiciler granolayı tercih ediyor, yumuşak seven ise müslici. Farklı karışımlara girmeden direk sade seven ise yulaf ezmesinin hastası. Benim tercihim yulaf ezmesinden yana, arada müsli de hoşuma gidiyor. Özellikle çikolata parçalı olan üretimi, çok hoşuma gitmişti ilk çıktığı zamanlar. Yulaf ezmesi karşımıza standart ve ince öğütülmüş şekilde çıkıyor. Granola ise kuru elmalı, kuru dutlu, çikolatalı, meyve karışımlı olarak bizlerle. Bu tüketicinin damak tadına kalmış…  Peki müsli? O biraz daha renkli, hibiskuslu, tropikal meyveli, fındıklı ve tabi ki bitter çikolatalı olarak raflarda yer alıyor. Bahsettiğim üretimleri 250, 350,450 gram gibi farklı ambalajlarda görebilirsiniz. Hatta çok sevenler tek lokmalık olarak 35 gramlık bar da tercih edilebilir. Tüm bu yazdıklarımdan sonra ben de çok sevdiğim yulaf tarifini vereyim o halde size.

3 yemek kaşığı yulaf, 1 bardak süt, yarım muz (ezilmiş). Bu üç malzemeyi karıştırıyoruz ve ısıtıyoruz. 2-3 dakika sonra soğumaya bırakıyoruz ve soğuduktan sonra kasemize koyup üstüne kalan yarım muzu kesip tarçınımızı döküyoruz. Üstüne de badem ya da ceviz, minik bir çikolata parçası koyabilirsiniz. Bu tadı çok seviyorum, isteyenler deneyebilir.  

Bu yazıdan sonra üçü karıştırılmaz diye düşünüyorum, bazıları da kalkıp yulaf ezmesini yapar yer bence. Hiç yemeyen varsa “Hadi bir deneyeyim.” diyebilir. Müptelası olan zaten yazıyı okumadan önce bile kahvaltısını yapmıştır belki de. Granola kabından yerken okuyan da “Aman Özgecim ne yazmışsın, yiyoruz işte.” diyordur. Kabı var bak? Nasıl çok seviliyorsa. Bu tarz üretimlerin gıda sektöründe daha da çeşitleneceğini düşünüyorum. Bakalım birkaç yıl sonra nelerle karşılaşacağız?

Sağlıkla Kalın!

Not: “Tüketim şekli keyfinize kalmış.”

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Çağlar

 

 

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..