Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '08

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Yunanistan Adaları gezi notları

Yunanistan Adaları gezi notları
 

Cos( İstanköy) Adası


Birçoğu, Güzel Anadolu'muzun hemen yanı başında, bir bütünün parçaları gibi sıralanmış, irili, ufaklı çok sayıdaki adanın, inanıyorum ki her biri ayrı güzellikler, Tatlar ve keşif rotaları taşımakta... Ancak şu da gerçek ki, ulaşımın hem zor, hem de pahalı olduğu bu adaların çok az bir kısmı ciddi turizm potansiyeli taşımakta olup, bence, organize turizm potansiyeli taşımayan, belki adı dahi duyulmamış yüzlerce ada gezginler tarafından keşfedilmeyi beklemekte... Bu Yazımda, muhtelif tarihlerde gerçekleştirdiğimiz “Ada keşifleri”nin özet bilgilerini sunuyorum sizlere...

· Bir kere, Doğu Ege Adaları'nın ve 12 adaların her birine Türkiye’den deniz yoluyla ulaşmak ummadığınız kadar pahalı. (İstanbul-Yalova gibi bir deniz yolculuğu gidiş - dönüş 30-60 USD. Dönüşte adada 10 Euro, Türkiye’de 20 YTL. Liman vergisi.)

· O nedenle bu adaların her birine Türkiye’den müstakil giriş-çıkış değil de, adalar arasındaki tarifeli mahalli ulaşım sistemi (KESINLİKLE TURİSTİK OLMAYAN) kullanılarak bir seferde gezinin tamamlanması önerilir.

· Motosiklet veya araç geçirmek hiç de ekonomik bir davranış değil. Sadece adalar gezecekseniz hem triptik, uluslar arası ehliyet ve sigorta masrafı hem de bilet ücreti size çok tuzluya patlar.

· En güzel çözüm, sırt çantanızı yanınıza alıp geçmek.Adaya ayak basar basmaz, günlük ücreti sezona göre 10-15 Euro arasında değişen 125-150 lik bir scooter’i altınıza çekmek. Formalite, km. sınırlaması vs.. yok.

· Adalara, rezervasyon yaptırmadan gitmekten çekinmeyin. Yüksek sezonda dahi bir yerlerde mutlaka kalacak yer bulursunuz. Yatak kapasiteleri çok geniş. 5 yıldızlı otelden ev pansiyonculuğuna kadar, her zevke ve keseye hitap eden çözümler mevcut.

· Adaları gezmeye başlamadan önce Dost Yayınevinin Görsel gezi rehberleri serisinden “ YUNAN ADALARI ” adlı kitabı mutlaka edinin. Müthiş bir referans. Özellikle tavsiye ederim.

· Adalar birer turizm merkezi. Son derece zengin Avrupa ve Amerikalı turistler bütün tesisleri dolduruyorlar..

· Genelde scooter olmak üzere yerli veya turist herkesin altında bir motosiklet var. İşletmeler son derece ciddi. Citios adasında dağın başında arızalanan scooterimize yarım saat içinde ve bizzat şirket yetkilisinin de içinde bulunduğu bir ekip ile müdahale edilmesi, arızanın giderilmesi ve bin bir özürlerle ayrılmaları yaşadığımız bir olaydır.

LESBOS (MİDİLLİ)

· Hareket noktası Ayvalık. “Yeni İstanbul” acentası Kadıköy Eminönü motorları benzeri teknelerle yapılan iki saatlik yolculuğa 60 USD (gidiş – dönüş) alıveriyorlar. (Ailece değil... tek!) Dönüşteki vergiler cabası...

· Midilli kasabası iniş noktanız. Gümrükten sonra şirin bir koya sarılmış şehir merkezi ile buluşuyorsunuz. Midilli şirin bir kıyı kasabası ama kesinlikle turistik değil. Burada fazlaca zaman kaybetmeden hemen kuzeydeki MOLIVOS’a hareket edin.

· Molivos, ASSOS’un tam karşısında, biblo evleriyle, çok şirin bahçeleri ve Arnavut kaldırımlı yollarıyla özelliğini koruyan, sokaklarında gezmeye doyamayacağınız bir Ege Kasabası. Burada, Hermes Pansiyon’da kalabilirsiniz..

· Eğimli arazide kurulmuş eski taş evlerin kendine özgü mimarisi ile genişletilmiş balkonlarında, güneşin batışını izlemek, devamında minicik limanında sıralanmış özgün Rum meyhanelerinde müzik ve sohbet ile birlikte gecenin derinliklerine uzanmak... sizin tercihinizdedir.

· Asırlık sarmaşıkların altına kurulmuş köy kahveleri, eski sokakları, el işçiliği ev eşyaları satan köylüleriyle görmeniz gereken diğer bir nokta: AGIASSOS dağ köyü. Adanın en yüksek noktasında kurulu yemyeşil bir köy...

· Güneyde PLOMARI pek bir özellik göstermeyen bir yerleşim noktası önerilmez.

· Midilli’den gerek CHIOS (Sakız) adasına gerekse adalar bağlantılı Atina’ya kadar gidebilirsiniz. (_ Just rent a car & moto . Tel: 430 80 Maria. Midilli - Pansion Hermes Molivos Tel: 71250-72050)

CHIOS (SAKIZ)

· Çeşme’de Ertürk Ferry işletmesi, (Fazıl ERTÜRK) ulaşımınızı sağlıyor. Tek gidiş 30 USD gidiş/dönüş 40 USD.Tel:0232-7126768–7126876
. Ferry Hareket gün ve saatleri değişebiliyor, gitmeden öğrenilmesi gerekir. Chios sahilinde bir yol ve yola sıralanmış eski evleri bulunan bir şehir. Gümrük yolun karşısında... Bu nedenle tekne yanaşınca bariyerlerle yol kesiliyor ve siz gümrüğe giriyorsunuz. Chios adası da çok fazla turistik olmamakla birlikte, gezilecek hoş sahilleri, tarihi yapıları, köyleri olan bir ada. Çok ilginç ev süslemeleri ile dikkati çeken PYRGI köyünü ve en iyi korunmuş sakız köyü olan MESTA’yı (ve bu köydeki Taksiarkhis kilisesini) mutlaka görünüz.

SAMOS (SISAM)

· Samos adasına Kuşadası’ndan bir buçuk saatlik bir yolculukla geçebilirsiniz. Diana tur. (Aydın bey) ile irtibat kurarak ulaşım bilgilerini detaylı alabilirsiniz. Diana Tur. Tel: 0256-6181800
Ya da bizim geçen yıl yaptığımız gibi, CHIOS adasından mahalli tekne seferleriyle (ve Türkiye’den geçişlerde ödenen bedelin çok altında bir fiyata) Samos adasına geçebilirsiniz.

· CHIOS – SAMOS yaklaşık 3, 5 saat sürüyor. Aklınızda olsun eğer bu yolu seçerseniz, uzun sayılabilecek bir yolculuğun kışkırtmasıyla, geminin ilk yanaştığı yere paldır, küldür kendinizi atmayın!... (Bizim gibi!!!..)

Zira teknenin ilk uğradığı yer Samos adasının Nea Karlovassi köyüdür ve pek bir turistik değer içermez. Üstelik, gecenin o saatinde köyde kalır ve köyün tek oteline mahkum olursunuz...

· Tekne daha sonra (+ 1 saat) Samos limanına yanaşır. Samos’ta diğerleri gibi çok şirin bir kıyı kenti.. Buradan çevre adalara (PATMOS ve IKARIA) günü birlik turistik veya tarifeli bol tekne bulabilirsiniz.

· Adanın kuzey sahil şeridi boydan boya plajlar ile kaplıdır. Özellikle rüzgar sörfü yapanların tercih ettiği bir iklim yapısı vardır.

· PYTHAGOREIO, antik yapısı, güzel plajları muhteşem güzel tesisleri ve canlı gece yaşamı ile bir turistik merkez. Mutlaka gidilmeli ve hatta burada kalınmalı.

COS (İSTANKÖY)

. Cos adası ferry işletmesi hemen Bodrum limanda... Özellikle yaz aylarında günde üç-dört geçiş var. Fiyatı da diğer ada geçişlerine göre daha hesaplı... Bodrum ferry Metin Bey Tel: 252.316 08 82 – 316 10 86

· Ada yaz aylarında deniz, kum, güneş üçlüsünden azami yarar sağlama mantığı ile davranan, zengin Avrupalı Turistlerin işgali altında.

· Kardemana, Paradise beach, Golden coast, Thermes adanın çepeçevre plajlarından bir kaçı... Ada da çok sayıda Türk yaşamakta ve sizlere her konuda yardımcı olmak için hazırlar.

· Kalmak için mutlaka Mustafa Çelebi’nin pansiyonunu tercih ediniz. Hem size çok uygun fiyatlar sunacak hem de, Nazillili eşi ve çocukları ile birlikte dost bir aile ile tanışma fırsatı bulacaksınız.

· “Arap Taverna” Cos’un 10 km. batısında Kermetes köyünde... Türk asıllı işletmecisi “Arap”, size, çok farklı ve müthiş güzellikte Tatlar sunacaktır.

· Dağ köyü Zia’da Fantasia isimli, halk oyunları ve Greek Müzik içerikli turistik bir işletme var. Size mutlaka önereceklerdir ancak tavsiye etmiyorum.

. Safari rent acar. Hüseyin Hacısüleyman Tel:21023–27918Mustafa Çelebi (Let rooms) Tel: 28896 – 23925 (Volaka’nin kahvesinin ustu) Muratlı Tur. (Murat Bey) Tel: 223 69

SARONIKOS KÖRFEZI ADALARI: (EGINA, POROS ve IDRA)

· Söz konusu bu üç ada, özgün greek mimarisi, korunmuş yapıları ve tarihi dokusu ile Atina’ya giden turistlerin “Bir Yunan adası da görmeden dönmeyelim” düşüncesinden hareketle, ilgi odağı olmuş durumda... Atina’da herhangi bir turizm bürosu, bu üç adaya hergün düzenlenen günübirlik tekne gezisi için size rezervasyon yapabilir.

· Her gün 08:00 de Pire’nin Faliro limanından hareket eden gemi, sırasıyla bu üç adaya uğrar. Kısa sayılabilecek süreler sonucunda tekrar yolcularını alarak 19:00 gibi Faliro’ya döner.

· Ücret, gemide öğle yemeği ve otel – gemi – otel transferler dahil 40 USD olup, üç adayı da bir günde görmek isteyenler için önerilebilir.

Selam ve sevgilerimi sunarım..

Atilla KARASU

 
Toplam blog
: 20
: 7419
Kayıt tarihi
: 29.01.08
 
 

Emekli Subayım.. Yıllarca memleketin çeşitli yerlerinde gezmek, belki de gezgin yapım nedeni ile ..