Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Yürek insanı bir Sanatçı; Adem Tuzcu ve son albümü "Uykusuz Nöbetçi"

Yürek insanı bir Sanatçı; Adem Tuzcu ve son albümü "Uykusuz Nöbetçi"
 

Adem Tuzcu'yu türkülerini önceden dinlesem de yüzyüze konuşma ve tanışma fırsatı bularak daha yeni tanıdım. Tanışmamızla beraber Ramazan sohbetlerimiz çok keyifli bir hal aldı. Sahura kadar EVRENSEL sanat, edebiyat, islam, Kuran, Bosna, Filistin konuşmalarımızın merkezinde oldu. Aslında Türkiye onu sanatçı kişiliği ile tanımış oysa onda çok iyi bir kalem de var. Bana yolladığı yazılar muhteşem doğrusu. Şimdiye kadar okuduğu binlerce kitap onun düşünsel tavafı hemen her konuda özellikle sanat ve sanata bakışta, İnanca bakışta gözlemlenebilmekte. Bir çok konuda aynı düşünmemize rağmen özellikle sanat konusunda benim sorguladığım ama cevap bulamadığım soruların cevabı oldu Adem Tuzcu. Allah ondan razı olsun.

Başakşehir Metrokent'te kendine ait mütevazı bir Müzik enstrümanları satan ve danışmanlık yaptığı ofisi var. Sahura kadar sohbetlerimiz bazen onun bağlama ile söylediği Anadolu halk türküleri ile daha da renklenmekte. Söylediği türkülerin sözleri çok anlamlı ve güzel. İnsan yaşlandıkça ağzından daha az nağmeler türküler dökülmekte. Hayatın gizemini yaşlandıkça kaybetmek bazende neşenin kaybına yol açmakta.

Adem Tuzcu sayesinde farkına vardığım şey "Hayat Bir Türküdür" oldu. Zira söylediği türkülerde konu sadece aşk değil insanın kendisine yaptığı yolculuklar var, kendisinden dışarıya taşırdığı sözler var dizelerde. Kendi yaptığı eserlerde bunları görebilmek daha mümkün. Allah ilmini arttırsın okuyarak öğrendiği konuları kavramları özgün türkülere de taşımış.

Bosna gönül elçisi Adem Tuzcu. Orada savaşta yetim kalmış maddi imkanları olmayan gençlerin okuması için yardım faaliyetleri düzenliyor. Bizzat kendisinin okuttuğu öğrenciler var. Geçenlerde Bosna'yı sel aldığında durmayıp oralara giderek Bosna'nın yaralarını sarmasına destek olmuş bir hayırsever.

Türkülerinde dikkat ettiğim bir şey var. Özellikle Ahmet Kaya tarzını sevenler Adem'in sesinden çok hoşlanacak hatta Adem Tuzcu'nun sesinde fazlasını bulacaklar çünkü o sadece özgün müziğe takılıp kalmamış ve Anadolu'nun 7 coğrafyasından Türkçe, Kürtçe, Lazca, Gürcüce, Boşnakça, Arapça türküler söyleyebilen nadir kişiliklerden. Laz kökenli olan Adem Tuzcu Karadeniz duygusallığını da yansıtmakta. Yüreği evrensel atan Tuzcu, söylediği Türkülerle baze size bazen Volkan Konak gibi Karadeniz esintisini, bazen Ahmet kaya gibi özgün esintiyi bazen Mesut Uçakan gibi İslami unutulmaz türkülerin esintisini getirmekte. İşin tuhaf tarafı, bu isimler alınmasınlar Adem Tuzcu bu Türküleri saydığım isimlerden çok daha güzel söylemesi.

Son albümü Uykusuz Nöbetçi'yi dinledim. Türküler seçkin güzel şiirlerden derlenmiş. Şiirlerden bazısı onun. Bestelerin çoğunu da kendisi yapmış.

Eline emeğine ağzına sağlık Adem Tuzcu. Allah işini gücünü rast getirsin.

O tevazu dolu bilge yüreğin her daim huzurla atsın... 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..