Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '19

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Yurtdışına Gitmek

Bazen internet ortamında ve çevremde "yurtdışında yaşamak ve çalışmak istiyorum", nereden başlamalıyım gibi sorular sıkça geliyor. Yurtdışı tecrübesi önemli. Benim de yurtdışı tecrübelerim olduğu için bu konuda adım atacak olan arkadaşlarıma ve çevremdeki kişilere yol göstermeyi seviyorum. Yurtdışına nasıl gidilir? Yurtdışında hangi ülkede iş olanakları ve iş imkanları fazla? Yurtdışı maaşlar ne kadar? Geçinebilir miyim? Para biriktirebilir miyim? gibi çok fazla soru geliyor. Ancak tüm bunların başında dil konusu çok yurtdışı iş, yaşam ve çalışma için oldukça önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Diğer yandan çok farklı unsurlar da var tabiki. Biz dil konusuyla başlayalım.
 
Öncelikle beklirtmek gerekiyor ki gitmek istediğiniz ülkenin dilini bilmelisiniz. Dil bilmiyorsanız o ülkeye giderek bir kursa yazılmalı ve dilini öğrenmelisiniz. Gideceğiniz ve yaşayacağınız ülkenin dilini bilmek ve konuşabilmek size inanılmaz bir avantaj sağlıyor. İstediğiniz üke İngiltere gibi pahalı bir ülkeyse cebinizde hatrı sayılır bir para olmalı. Ayrıca buna karar vermek aşırı ciddi bir iştir. Öncesinde muhakkak o ülkeye gidip biraz zaman geçirmenizi öneririm. Medyadan, sağdan soldan duyduklarınızla hayatınıza yön vermeyin.
 
Anlayacağınız üzere en büyük etken dil. Düşünün Portekiz’den biri Türkiye’ye çalışmaya geliyor ama bildiği tek dil Portekizce. Türkiye’de bu arkadaşa kim, niye işe versin? Türkiye’de bir Portekiz firması bulacak da oraya başvuracak da… Yani zor işler.
 
Yabancı diliniz varsa işler biraz daha kolaylaşıyor ama zannetmeyin ki sadece dil yeterli. Mesleğinizde iyi değilseniz, ustası olduğunuz bir işiniz yoksa gideceğiniz ülkede de iş bulmanız tabiki kolay olmayacaktır. Derseniz ki ben servis elemanı olurum, basit işlerde çalışıp kendimi geçindirecek parayı alayım yeter, o zaman eyvallah. Burada kimsenin cesaretini kırmak istemem. Belki ilk başta bir pizzacıda çalışıp şartları ve ülkeyi öğrendikten sonra daha iyi işler bulup, daha iyi yerlere gelebilirsiniz, neden olmasın. Ama şunu da söylemeden geçmeyeyim; yurtdışında tanıştığım Türklerin en az yarısından çoğu işsiz kalsa kenarda 2 ay geçinecekleri paraları yoktu.
 
Yurtdışına gitme konusunda önemli unsurlardan biri de yurtdışı iş. Gideceğiniz ülkenin dilini bilmiyor bu ülke hakkında hiç tecrübeniz yok ise burada bir iş bularak tutunmanız oldukça zor. Diğer yandan gideceğiniz ülkede işiniz ve konaklamanız önceden hazırsa veya size her konuda yardımcı olacak bir tanıdığınız varsa çok şanslısınız. Aksi takdirde zoru başarmanız ve bir başarı hikayesi yazmanız gerekecek.
 
Yurtdışı maaşlar konusuna gelince, bu da çevremde yurtdışı iş ve yurtdışı çalışma konusunda oldukça fazla sorulan bir soru. Bu konuda başta belirtmem gerekiyor ki, ister yurtiçi ister yurtdışı olsun standart ve belli bir getirisi olan işlerde çalışarak çok büyük paralar kazanmak ve lüks yaşamak mümkün değil. Yurtdışında çalışmanın belli başlı artıları var. Para ise gelir ve insanca bir yaşam ortamı bulabilirsiniz. Yurtdışı işlerde maaşlar çalışacağınız ülke, çalışacağınız şirket ve pozisyona göre farklılıklar gösteriyor. İyi maaş veren şirketler olduğu gibi bazen hizmet sektörü pozisyonlarında bu şirketlerden daha fazla para kazanmanız mümkün olabiliyor. Tabi iş yükünü de hesaba katmayı unutmayın.
 
 
Toplam blog
: 19
: 516
Kayıt tarihi
: 23.10.13
 
 

32 yaşındayım. Belli başlı yurtdışı deneyimlerim var. Yurtdışında işçi olarak bulundum yıllarca d..