Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '21

 
Kategori
Siyaset
 

YÜRÜTMENİN YARGILAMA YETKİSİ

Bir kamu görevlisinin mahkemelerde yargılanabilmesi için;  Yürütme erkinin Yargı erkine "Yargılayabilirsin" iznini vermesi gerekiyor. Yürütme erkinin "Yargılansın veya yargılanmasın" kararını vermesi, mahkemeden önce yürütmenin yargılaması değil mi? Yürütmenin bu konuda yargı görevini üstlenmesi, erklerin bağımsızlığına aykırı değil mi?

Anayasamızın 138. Maddesinin ikinci fıkrası; "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi,  yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez, tavsiye ve telkınde bulunamaz" buyurmaktayken; bir idari makam, merci kişisi -amiri-, yargı yetkisinin kullanılması veya kullanılmamasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat vermiş olmuyor mu? 

Bağımsız yargı erkinin yürütme erkinin izni olmadan bu konuda yargılama yapamaması, anayasamıza aykırı değil mi? Yargılama engellenerek sanık beraat ettirilebilir mi? 

Savcılığın takipsizlik kararı veren tek merci olması da, yargı bağımsızlığına aykırı bence. Takipsizlik kararı savcılığın tek taraflı yargısıyla verildiğine göre,  eksik yargıdır. Savcılıklar takipsizlik kararlarını gerekçeli olarak mahkemeye sunmalı; mahkeme onaylarsa geçerli olmalıdır.

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..