Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '09

 
Kategori
Su Sporları
 

Yüzerken serbest stilde omzunuzdan elma yemek!!!

Yüzerken serbest stilde omzunuzdan elma yemek!!!
 

Serbest stilde başınızın pozisyonunu ayarlamak çok önemlidir.


Serbest stilde yüzerken başınızın pozisyonunu ayarlamak en önemli sorunlardan biridir. Hatta yüzme stilleri içinde belki de baş pozisyonunu ayarlamak açısından en zor olanı serbest stildir. Sırtüstünde, kurbağalama ve kelebek stillerinde nefes almak için başınızı yana çevirmeniz gerekmez. Serbest stilde ise nefes alabilmek için kulaç atarken başınızı sağa veya sola çevirmelisiniz.

Su içinde yaptığınız hareketlerin hepsi sizin dengenizi bozmaya adaydır. Hele ki başınızı çevirmek gibi ileriye gitmenize yararı olmayan bir hareket, gerçekten de yüzme verimliliğini doğrudan negatif yönde etkiler. Dolayısıyla şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki birçoğunuzun serbest stildeki aksaklıkların büyük kısmı nefes alma sırasında ortaya çıkar.

Peki bu sorunu nasıl çözeceksiniz? Serbest stilde yüzerken şu konulara dikkat etmenizi öneririm:

· İleriye bakarak, yani karşıdan nefes almaya çalışmayın. En rahat nefes alabildiğiniz taraf neresiyse oradan nefes alın. Dengeniz tam oturunca diğer tarafınızı da geliştirmeye başlarsınız.

· Kulaç temponuzu yavaşlatın. Unutmayın ki kulacın yavaş ve tam olanı makbuldür.

· Uzun kulaçlarla, iyice ileriye uzanarak yüzmeye çalışın.

· Başınızı serbest bırakın; başınız su içinde kendi dengesini bulacaktır. Yani boynunuzu rahat bırakınca başınızın dörtte üçü suyun içinde olacaktır. Bu esnada nefesinizi suya verin.

· İyice ileriye uzanarak, hatta ileriye uzanan kolunuzun tarafındaki omzunuzu da ileriye uzatarak yüzünce, diğer omzunuzun suyun dışına çıktığını fark edeceksiniz. Bu sırada boynunuzu serbest bırakırsanız zaten başınız da hafifçe yana dönmüş olacaktır. Siz başınızı biraz daha çevirin ve sanki omuz başınızda bir elma varmış ve onu ısırmak istiyormuş gibi düşünün.

· Omzunuzdaki elmayı ısırmaya çalışırken başınızı sudan dışarıya çıkarmaya çalışmayın, sadece çevirin. Yani başınızın yarısından fazlası su içinde sadece yüzünüz suyun dışında olsun.

· Bunu bir yüzme alıştırması olarak düşünün ve omuz rotasyonunuz oturana, rahat nefes pozisyonuna alışana kadar devam edin. Normal yüzmede bu kadar abartılı bir rotasyon yoktur.

Omuzdan elma yeme alıştırmasını ayağınızda paletle yüzerken de yapabilirsiniz. Aslında ayağınızda palet varken daha süratli gidebileceğiniz için dengenizi de kolay sağlarsınız. Birçok yüzme alıştırmasını ayağınızda palet varken yapabilirsiniz.

Keyifli yüzmeler

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..