Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '22

 
Kategori
Kent Tarihi
 

YÜZLEŞME

Yaşadığımız dünyada günlük birçok olayla yüz yüze geliyoruz. Bizde travma-rahatsızlık-oluşturan olayların yaşandıktan sonra tekrar gözden geçirmekte büyük fayda vardır. Daha sonra ve sakin kafayla yapılan hatalar ve olumlu davranışlar terazide tartılarak not verilir. Böylece bir anlamda yaşananlardan dersler çıkarılarak tecrübe heybesine yeni hediyeler kazanılmış olur.

Yüzleşme denilen bu vicdani mahkemeyi düzgün kurabilen insanların hep cesaretliler olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Başına gelenlerden ders çıkarmayı başarabilen insanlar yeni şeyler öğrenerek yollarına devam ederler. Bunu sağlıklı olarak başaramayanlar her gün karşılaştığı olaylardan şaşkın ve dolayısıyla isyan halindedir. Yaşadıklarını boşuna zannedenler sürekli başına gelenlerden dolayı sabır taşını zorlarlar.

Yüzleşmeyi başarıyla yapan toplumların daha uyanık, daha mutlu ve daha sağlıklı oldukları düşüncesiyle, 12 Eylül askeri darbesiyle yüzleşme içine girelim dedik. Askeri darbeye giden yolda kilometre taşlarını takip ederek yaşananlara serinkanlılıkla göz atalım dedik.  Birbirlerini yaşadıkları acılarından tanıyan insanlar toplanarak birbirlerine iyi gelecek tedavi yollarını arayabilirler.

Bu amaçla 2005 yılında Isparta’da görev yapan yedi insan burasının meşhur kahvelerinde bir araya gelerek her hafta yüzleşme yolculuğu yaparlar. Acaba darbecilerin motivasyonu neydi, bahaneleri nelerdi? Bu konuda daha sonra neler söyleyip, neler yaptılar? Askeri darbeler milletimizin selameti için mi yoksa gönlünü yabancı Mehlika sultana kaptıranlar tarafından mı yapılmıştı? Sonuçta askeri darbelerden kim ne kazandı, peki acaba sürekli kaybedenler kimlerdi? Peki yaşanan acılardan ders çıkarmak mümkün müydü?

12 Eylül askeri darbesiyle yüzleşmeyi yaşarken Isparta şehir kültürünü de yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. Coğrafya öğretmeni Çetin hoca, araştırmacı-gazeteci Ahmet, maden mühendisi gibi kabiliyet sarrafı Kemal beyi ve darbenin acılarını iliklerinde hisseden Mürsel’in anılarını roman tadında okuyarak yüzleşmeyi yaşamanızı tavsiye ederim.   

Siz de askeri darbeler üzerinden yapılan yüzleşmeye katılmak isterseniz Platanus yayınlarından çıkan kitabıma ulaşabilirsiniz. Sıkıntı yaşayanlara internet üzerinden satın alma imkanı olduğunu da hatırlatmak isterim.

 
Toplam blog
: 85
: 54
Kayıt tarihi
: 25.07.20
 
 

herkese iyi günler dilerim,Isparta doğumluyum,  emekli öğretmenim.TDF Dağcılık eğitimi aldım.Doğayı..