Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '22

 
Kategori
Tarih
 

ÖZDEMİR BEY HAREKATI

 

Musul ve Kerkük şehirlerini İngilizlerin işgalinden kurtarmak amacıyla bizzat Mustafa Kemalin sağlığında çalışmalar yapılmıştır. Bunlardan daha az bilinen Özdemir Bey harekatıdır. 1918 yılında savaşta yaralanmış ve tedavi görmekte olan Şefik bey,güney illerimizin işgale uğraması üzerine kurulan Heyeti Temsile olarak yarbay rütbesiyle bu bölgede milis teşkilatı kurarak mücadele etmesi için görevlendirilmişti.

İngilizler Mondros Antlaşmasına rağmen 5 Kasım 1918 günü Musul ve çevresini işgal etmişlerdi.Zafer kazanılıp,düşman askerleri topraklarımızdan kovulduktan sonra bölgeyi iyi tanıyan  Şefik bey bu defa 1 şubat 1922 günü Mustafa Kemalin emri ve  Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmağın bizzat görevlendirmesiyle bölgedeki İngiliz işgaline son vermekle görevlendirilir. Görev çok zor olmasına rağmen Kanuni Sultan Süleyman zamanında Habeşistan’ı fetih eden Özdemir Paşanın torunu olan Şefik Bey yanında birkaç subayla Irak sınırını gizlice geçerek Fransız ve İngilizlerden kaçan Tunuslu ve Cezayirli Müslüman askerlerinden ve yerel halktan birlikler kurarak hazırlıklarına başlar.

Bölgedeki Kürt liderlerden şeyh Mahmut Barzenci’nin desteğini alarak İngiliz kuvvetlerini sıkıştırmaya başladı. Öyle ki 31 Ağustos 1922 günü Derbent savaşında İngilizleri yener. Böylece Musul-Kerkük ve Süleymaniye şehirleri onun kontrolüne geçer.İngilizlerin adamı olan Simko adındaki kürt liderin kuvvetlerini de imha edince işgal kuvvetleri telaşlanmaya başlarlar.

Ancak bu sırada 1923 Nisanından itibaren Türkiye’den hiç yardım gelmediği gibi İngiliz uçakları da sürekli bombalamaya başlayınca Barzan ve Palik aşiretleri taraf değiştirmeye karar verirler.Zor durumda kalan birlikler yok olmamak için geri çekilmek isteyince yolların tutulduğunu görürler.Yalçın dağ başlarındaki zorlu yolları kullanarak İrana geçerler. Lozanda anlaşma sağlanınca Ankara’dan harekatı durdur emri gelir.

Cumhuriyetin ilanından sonra Antep’e yerleşir.Çiftçilik,ticaret ve müteahhitlik yapmaya başlar. Soyadı kanunu çıkınca aile ismi olan Özdemir soyadını alır.1939 seçimlerinde önce Siirt,sonra Gazi Antep vekilliği yapar.1951 yılında Ankara’da vefat edince vasiyeti üzerine Gazi Antep’e gömülür.Vefatından sonra evraklarının bulunduğu çanta garip bir şekilde çalınır.Evli ve beş çocuk babası olan bu yürekli vatan evladının yaşadıkları bir başka ülkede olsa filmlere konu olacak niteliktedir.

 

 

Kaynak: Musul Meselesi  Askeri Açıdan Çözüm Arayışları (1922-1925)

              Zekeriya Türkmen

 

 
Toplam blog
: 85
: 54
Kayıt tarihi
: 25.07.20
 
 

herkese iyi günler dilerim,Isparta doğumluyum,  emekli öğretmenim.TDF Dağcılık eğitimi aldım.Doğayı..