Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '19

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Zeytinyağlı Şekerpare

Zeytinyağlı şekerpare tarifi olur mu? diye düşünürseniz tadı gerçekten çok güzel oluyor. Zeytinyağının etkisiyle dokusu, rengi, lezzeti farklı oluyor ve asla zeytinyağı kokusu hissedilmiyor. Katı yağdan arındırılmış bir hamur tatlısı oluşu ise katı yağ tercih etmeyenler için tercih edilen tatlılar arasında yerini alıyor.

Şekerpare tatlısı, bayramlar ve kalabalık özel günler için en çok tercih ettiğim hamur tatlılarından birisidir ve birkaç gün beklese bile kolay kolay bozulmuyor. Bu tatlıyı pişirirken fırını 240-250 dereceye ayarlamanızı tavsiye ederim çünkü daha iyi pişiyor ve rengi ile lezzeti daha güzel oluyor.

Malzemeler:
Bardak ölçüsü 200 cc lik klasik su bardağı
3 yumurta (Bir tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı irmik(Arzu eden 1 su bardağı irmik kullanabilir.)
1,5 su bardağı zeytinyağı
1 paket vanilya
Şekerpare tarifinde karbonatı kabartma tozuna tercih ediyorum.
2 çay kaşığı karbonat (Arzu edenler 1 çay kaşığı karbonat yerine kabartma tozu kullanabilirler.)
Aldığı kadar un (Ele yapışmayacak biçimde)

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Şerbeti için:
4 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
5-6 damla limon suyu

Yapılışı:
Şerbet önce hazırlanır ve soğumaya bırakılır. Şeker ve su karıştırılarak kaynatılır ve kaynayınca limon suyu katılarak 5 dakika daha kaynatılır.

Hamur malzemeleri, önce sıvı malzemeler sonra katı malzemeler karıştırılarak ele yapışmayan bir hamur elde edilir ve istenilen şekiller verilir. Hamurun üzerine zeytinyağı ile karıştırılmış yumurta sarısı sürülür ve bıçakla hamurun üzerine çizikler atılır. Hamurunuz artarsa derin dondurucuda saklayıp başka bir zaman hamurunuzu tatlı yapmak için kullanabilirsiniz.

240-250 derece ısıda şekerpare hamuru pişirilir. Pişen şekerparelerin fazla buharı çıkınca ılıyan şerbet kepçe ile şekerparelerin üzerine yedire yedire dökülür ve tepsinin üzerine ikinci bir tepsi kapatılarak şerbetin en az 1 saat çekmesi beklenir ve ara sıra kaşıkla tepsinin dibinde biriken şerbet tekrar şekerparelerin üzerine dökülerek şerbet yedirilir.

Arzuya göre üzerine çekilmiş ceviz, fındık veya badem serpilir.

Afiyetler olsun, sağlıklı ve güzel günler sizin olsun.

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..