- Kategori
- Yemek - Mutfak
Zeytinyağlı yer elması

Zeytinyağlı Yer elması
Sanki volkanik kaya gibi eciş bücüş görünümlüdür yer elması.
Çoğu kimse çiğ olarak tüketir, ama pişirmeyi de deneyin görün ne muhteşem bir soğuk yemek oluyor.
Kalori olarak çok düşüktür nişastalı olmadığı için sizin için. Kısaca faydalarından da bahsetmek istiyorum.
- Emzikli annelerde süt gelişini artırır.
- İdrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır.
- Safra kesesini etkileyerek safra özsuyu gelişini artırır.
- Cildi güzelleştirir.
- İdrar söktürücüdür
- Cinsel gücü artırma (afrodizyak) etkisi bulunduğu ileri sürülmektedir.
- Bedenin direncini artırırken kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına tavsiye edilir.
Kısaca bu faydaları bilmeden de yerelmasını zevk ile tüketeceğiniz muhteşem bir yemek olarak sunmaya ne dersiniz.. ?
MALZEMELER:
1 Kg. Yer elması (Orta boy seçin).
2 adet ortaboy Havuç,
1 Fincan pirinç,
1 Limon,
1 çay bardağı Zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı şeker,
1 çay kaşığı tuz.
1, 5 çay bardağı sıcak su.
HAZIRLANIŞI:
İlk olarak derin bir kaba su koyup, içine yarım limonu sıkarak hazırlayın.
Yer elmasını soyar soymaz hemen bu su içine atı, bekletirseniz kararır çünkü. Yer elmalarını seçerken çok girintili çıkıntılı seçmediyseniz soymanız daha kolaydır. Büyüklüklerine göre küçük ise olduğu gibi bırakın yada dörde bölün.
-Geniş bir tencereye zeytinyağını koyun içine havuçları ilave edin. Hafifçe kavurun. Havucun rengi yağı sarartsın yemeğe renk karat bu sarılık.
-Havuçların içine pirinçleri koyup az onlarıda kavurun. Pirinçleri kavurmadan da koyabilirsiniz ama ben ezilmiş değil tane tane duran pirincin görüntüsünü daha çok seviyorum. O yüzden de kavuruyorum. Üzerine şekeri, tuzu ilave edin.
-Kavurma işlemi bittiğinde yer elmalarını katın, kalan yarım limonu üzerine dilimleyin sıcak suyuda katarak kısık ateşte 15 dk. pişmeye bırakın. Kapağını açmayın kararmasın onun yerine tencereyi sallayın pirinçler yapışmasın diye. Yer elmaları yumuşadığında yemek pişmiştir.
-Kapağı kapalı halde soğumaya bırakın.
- Benim önerim bu zeytinyağlıyı bir gün buzdolabında bekletip ve ondan sonra yemenizdir.
Her türlü ızgaranın yanında sunabileceğiniz gibi. Meze olarakta sunabilirsiniz.
Aldığınız lezzet tarifi güç lezzetlerdendir. Muhteşem bir tat ağızda dağılan yer elmasının lezzeti size mutluluk verecektir.
Ama her sorununuzu çözmez.
Afiyet olsun.