Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '07

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Zihin Sağlığı

Zihin Sağlığı
 

Seneler önce not aldığım bir alıntıyı bu köşede sizlerle paylaşmak istiyorum. Başlık: Zihin sağlığının üç temeli
Aşk, iş ve dostluk insanın sağlıklı yaşaması için gerekli üç sorun. İnsanın zihin sağlığı da bu üç unsura bulacağı çözümlere bağlı. Bu üç temelden biri eksik olursa ağır biçimde depresif, son derece üzgün, dünyadan ve kendinden mutlak derecede tatminsiz, sosyal yönden yalnız bırakılmış gibi hasta olur.
Tedavi yolu basit bir telefon konuşması bile olabilir. İnsan, yaşayan bir varlıktır. Bir dizi istek, plan ve ileriye dönük hedeflerle insanın bunlara erişmekle duyduğu tatmin duygusunun derecesi ruhsal yaşamını geliştiren faktörlerdir. Hayat her insana bu üç problemi sunar. İnsanın bunlara getirebileceği çözümler iç huzuru ile diğer insanlarla uyumlu ilişkiler kurma yeteneğini sağlar. Bunların toplamına zihin sağlığı diyoruz.
Aşk, sadece içgüdü olarak değil, özellikle iki kişi arasında yoğun bir kaynaşma biçiminde ortaya çıkan engin bir heyecan ve duygu dizisi biçimidir.
İş, kişinin yaşamını sürdürebilmesi için verilen bir uğraş değil, zekasının ve çalışmasının tam karşılığı olan ödül biçiminde anlaşılmalıdır.
Dostluk, zevklerin ilgi alanların ve dertlerin paylaşılması mümkün olan kendi ile benzerlik ya da tamamlayıcı unsur taşıyan, seçilmiş kişilerle kurulan ilişkidir.
Gerçek zihinsel hastalıklar ile hafif ruhsal bozukluklar, bu üç soruna sağlıklı çözümler getirilmesini engeller. Bazı hastalıklar zorunlu olan beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Bu nokta da üç tanım karşımıza çıkıyor:
Şizofreni, algıların duyguların ve düşüncenin biçimini ve içeriğini değiştirir. Depresyon, kişinin kendine ve dünyaya karşı olumsuz bir gözle bakmasına neden olur. Nevrozlar, kişinin hareket ve çalışma alanlarını daraltır.
Çözümlerde izlenen yol, o kişinin yaşam biçimi, dünya görüşü, duyguları ve zaafları hakkında bir fikir edinmemizi sağlar. Her durumda kişi kendi hedeflerine inanmalı, gerçeğin mantığından biraz uzaklaşmak pahasına, onları korumak uğruna hayal gücünü çalıştırmalıdır. Kişinin karakter esnekliği ile çevresi ile sürdürdüğü olumlu, olumsuz ilişkileri toparlamada önemli olacaktır.
Seksenli yıllarda not aldığım bu karmaşık ve bir o kadar gerçek bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.
İleride, mutluluk ve olgunluk için bir kaç yazı daha yazmak istiyorum. Kalın sağlıcakla.....
 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..