Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

23 Aralık '10

 
Kategori
Güncel
 

Zil çaldı

Zil çaldı
 

Çanlar ve ziller üzerine refleks manyağı olmuş köpek..

Pavlov'un köpekler üzerinde yaptığı klasik koşullanma deneyleri ünlüdür. Köpeğe ilk olarak birkaç kez zil çalınır. Fakat köpek tepki vermez. Sonradan et verilir. Köpeğin salyaları akar. Sonra et ile birlikte zil çalınır. Daha sonra et verilmediği halde zil çalındığında köpeğin ağzının suyunun aktığı görülür. Şartlı ya da şartlandırılmış refleks denen olay da budur.

Bir tarafta demokratik hakkını savunan üniversite gençliği, diğer tarafta Maraş'da ki anma töreninde, hariçten gelen, ne olduğu belli olmayan, neden gösteri yaptığı anlaşılamayan bir grup.

Neden ordasın, ne yapmak istiyorsun?

Zili, yine kim çalıyor?

Şartlı refleks...

Maraş

salya akar

alevi

salya akar,

Bir numara! balkonundan seyreder, ''yumurta eyleminden farkı yok'', der.

Oysa yumurta eylemini yapanlar, ne katildi, ne cani...

Ülke gündemi karıştı, bir yumurta için...

Öyle ya, üniversite gençliği hakları için yumurta attı.

Peki, siz ne yapmaya geldiniz?

Maraş, alevi kelimelerini duyunca ininden çıkan, başka varolma sebebi bulamayan, şartlı zavallılar...

Üniversite gençliği yumurta attı diye reva görülen şiddeti, karışan siyaseti, bir yumurta için birbirine giren ülkeyi düşününce, şimdi ki sessizlik, çok anlamlı geldi bana.

Maraş' ı ben katlettim, şimdi olsa yine yaparım, onlar yeryüzünde olduğu sürece ben, onları yok etmek için yaşayacağım, diyen bir gruba, polisin, siyasetin, halkın gösterdiği tahammül inanılmazdı.

Dövüldüğü için bebeğini kaybeden bir kızın yaşını, nasıl hamile kaldığını sorgulayan bir hükümetten, caniliği sorgulaması beklenemezdi tabii.

Oysa Başbakan ne demişti: ''yumurta atan gençlere, polisimin gösterdiği tahammülü takdir ettim''.

Şimdi sormak lazım; yumurta attı diye, neredeyse linç edilecek olan üniversite öğrencileri, nasıl bir tahammüle maruz kalmıştı ki...?

Ben katlettim, ben öldürdüm, yine öldüreceğim demek için toplanmış olan kalabalığa tahammül etmek, daha kolay tabii..

''Bana dokunmayan yılan bin yaşasın. Bana söz söyleyene tahammülüm yok'' mu demek istiyorsunuz?

Birşey demek istemiyorsunuz, açık açık söylüyorsunuz.

Maraşta, protestocu zavallıların yaptığının, Pavlov' un şartlı refleks deneyinde psikolojik bir açıklaması var. Beyin tek bir şeye çalıştığı için, çok görmemek lazım. Şimdi zili çalan da, zamanında çalanla aynı. Olayın eski kahramanı, şimdilerde balkonda boy gösterip, kendine yakışır saçmalıkta konuşurken, gerilerde gözükmeyen yüzler, demokrasi naraları atıyor.

Ya sessiz kalanlara ne demeli?

Asıl halkın şiddete, şiddeti savunana, çifte standarta, en önemlisi kandırılmaya tahammülü kalmadı...

 
Toplam blog
: 44
: 2108
Kayıt tarihi
: 15.09.08
 
 

Burdayım ya, gerisi teferruat ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara