Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

....duyurulur!

....duyurulur!
 

Bizim yaşadığımız belde eski köy, yeni yerleşim yeri. En lüks villalar ile köy evleri yanyana ve kardeş kardeş geçiniyorlar. Koyun sürüleri otluyor. Sütçüler taze süt satıyor. İneklerin kokusu rüzgarla dağılıyor. Bununla birlikte bazı köy gelenekleri de hala sürdürülüyor. Bayram sabahları silah atma, düğün törenlerinin 3 gün 3 gece dışarıda yapılması ve asker uğurlama gelenekleri gibi.

Ayrıca benim ilk burada gördüğüm ilginç belediye anonsları var. (Hem de Ege şivesiyle)
Örneğin;
-Koyunların( ineklerin) aşı zamanı geldi, duyurulur!
-Merkez mahallesinde 2 tane kuzu bulunmuştur, kaybedenlerin muhtarlığa gelmesi duyurulur!
-Ya da üç yaşlarında oğlan çocuğu kaybolmuştur. (Bu arada eşgali verilir.)Görenlerin insaniyet namına bildirmesi önemle duyurulur.
-Hacı Ahmet K... 'nin oğlu askere gidiyor, hayır yemeği vardır. (Burada ev adresi verilir, yemek saati söylenir.) Tüm halkımız davetlidir. Diyelim ki duyuruyu dinleyen tüm halk hepsi birden yemeğe gitti, evsahibi ne yapar acaba? Nikah töreni ve kına gecesi duyuruları da yapılıyor. Kısacası herkes her yere davetli...
Okulların açılma döneminde:
-Öğrencilerin kitapları okuldan dağıtılıyor. Çocuklar gelip alsınlar!
-Bugün öğleden sonra saat 2 'den 5'e kadar su kesilecektir.
Ve yine ilginç bir anons:
-Bugün cami de cuma namazı kılınmayacaktır. Diğer camiye gidin!
Yine geçen yıl kuş gribi salgını varken, kümes hayvanları ile ilgili duyurular yapıldı.
Ve şimdilerde bu duyurulara yenileri eklendi, şehit cenazesi anonsları ve halı yıkamayın, bahçe sulamayın, gibi uyarılar...
Kısacası gündem bizim anonsları da etkiledi.

Başka yerlerde böyle uygulamalar var mı, bilmiyorum. İlk taşındığımız zamanlarda bize değişik gelirdi ve çok gülerdik, şimdi alıştık galiba.

Çöl sıcakları kapıda derken, geldi bile. Yakında evden çıkmayın anonsları da duyarız. Rakım yüksek olmasına rağmen, sıcak hava burada bile hayatı olumsuz etkiliyor, yaprak kımıldamıyor. Kediler sabahtan akşama kadar sulanmış çiçeklerin dibinde ıslak toprakta sereserpe yatıyor. Bizim Toni sıcaktan yemek bile istemiyor. Kızımın kaplumbağası suyun içinde bile iki seksen uzanmış. Baygın baygın bakıyor.

Sağlıcakla kalın, mutlukalın!

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..