Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

" 34 EM ... ", Evet EM' in anlamı sen EMbesilsin..:(

" 34 EM ... ", Evet EM' in anlamı sen EMbesilsin..:(
 

Bir milletin varlılığının devamlılığı "Onu o yapan" değerlere sahip çıkmasıyla olur. Bağımsızlık ve özgürlük sadece toprak bağımsızlığı ile olmaz muhakkak. Ekonomik alanda, sosyal alanda da bağımsız ve size özgü olmanız gerekir. Bunu konuştuğunuz dilde bile görmeniz esastır. Uzun yıllar geçtiği halde ülkeniz toprak olarak tek parça olduğu halde diliniz ve kültürünüz parçalanmış birtakım yabancı unsurların istila ettiği bir ortam haline gelmişse bu bağımsızlık ne kadar anlamlı olabilir.

Fabrika içinde bir cihaz üzerinde çalışmak için bir atölye ortamına giriyorum. Oradaki arkadaşlarda genel cihaz ve ortam temizliği yaparken radyo açmış dinliyorlar. Adı lazım değil bir radyo kanalı dinleyicilerden gelen mesajları okuyor. Bir minibüs hattından toplu gelen istekler olacak ki bayağı uzunca bir listeden minibüs plakalarını söylüyor:

"34 EM ...

34 EM ...

34 EM ...

34 EM ...

...

"

Minibüs ve taksi plakalarını şöyle bir hatırlayın. Minibüslerin plakalarında M, taksilerde T olur. Yani aslında DJ(??) denen kişinin söylediği plakalardaki EM' ler M. Yaklaşık 15 minibüs plakasından sonra dayanamıyorum:

"34 Sen EMbesilsin ..."

"34 Sen EMbesilsin ..."

diye kalan plakaları ona ithafen söylüorum. Öyle ya direkt M diye söylese onur için onur kırıcı, alçaltıcı. İngilize okunuşuyla söyledin mi söylediği daha çok önemli oluyor. Gariptir aynı kişiler milli bayramlarda çıkar İngilizlere haddini nasıl bildirdiğimizi çarşaf çarşaf anlatırlar ama aynı İngiliz' in dilini de en küçük fırsatta kulanmaya böyle can atarlar. Çelişkilerle dolu bir toplum. Şimdi benim İngilizce bilmeyen annem ve babam aslında burada kastedilen şeyin M olduğunu nasıl bilecek.

Ama bunu çok görmemek gerek. Koskoca ulusal televizyon kanalında F16 savaş uçaklarını da EF 16 diye söyledikten sonra (Bir zamanlar böyleydi, son dönemde ne diyorlar bilmiyorum) böyle bir radyo kanalının bu ifadeleri biraz hafif kalır. Peki sesini topluma duyuran bu yayın organları da kendi dillerine bu kadar vefasız olursa bunun sonu nereye varacak.

Kimsenin sahip çıkmadığı bu değerimiz yani dilimiz bakalım daha ne kadar bu sahipsizliğe dayanacak.

Hoşcakalın.

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..