Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

''Göz göre göre öldürüldük....''

''Göz göre göre öldürüldük....''
 

Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Ali Gaffar Okkan, Hrant Dink.. Farklı yıllarda aynı günlere denk gelen ölüm yıldönümlerinde ''hüzünlü bulutların'', '' güvercin tedirginliklerinin ''vedasıyla anıyoruz.

Evinin önünde kurşunlanan, arabasına bomba yerleştirilen, geçtiği caddeye pusu kurulan, oturduğu pastaneye bomba atılan, çalıştığı gazetenin önünde cahil bir elin tuttuğu silah mermilerine kurban olan..Hukukçu, gazeteci, emniyet müdürü, genel yayın yönetmeni.. Aydın ve aydınlık insanlar, cesur yüreklerdi.

Prof. Muammer Aksoy, Atatürk ilkelerinden ödün vermeyen bir devrimci, ülkesini seven, Atatürkçü Düşünceyi toplumun tüm kesimlerine ulaştırmaya çalışan büyük bir hukuk ve siyaset adamı olarak ülkesine hizmet etmiştir. Ona göre, ''Emperyalizme karşı savaşarak kurduğumuz çağdaş cumhuriyetimizin temelinde yatan en önemli ilkelerin başlıcası tam bağımsızlıktır'' 1989 yılında kendisi gibi aydınlarla Atatürk Düşünce Derneği'ni kurarak ''Atatürk ilkelerinden ödün vermeden karanlık güçlere karşı mücadele etmiştir.

Uğur Mumcu, haksızlıkları, yolsuzlukları, halktan gizlenmek isteyen gerçekleri belgeleriyle ortaya koyan, araştırmacı, dürüst, ilkeli bir gazeteciydi. Yaşamı boyunca yazdıkları, yaptıkları, anlattıkları, anlatmaya çalıştıklarıyla hepimizin sesi oldu. Yılmadan, korkmadan, insanlığından ve onurundan ödün vermeden düşüncelerini savundu.

Atatürkçü..
Cumhuriyetçi..
Laik..
Anti-emperyalist..
Tam bağımsız Türkiye'den yana...
Özgürlükçü...
İnsan hakları savunucusu...
Terör karşıtı..
Yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanı olarak karanlık güçlere korkmadan meydan okuyan bir gazeteciydi.

Vurdular, parçaladılar. Kiralik katiller 16 yıl önce Karlı sokağı kana buladılar. Özlem ve saygıyla andığımız her 24 Ocak'ta hüzünlü bulutlar, kırmızı karanfillerle selam gönderiyoruz, ''Ankara'nın taşına bak, gözlerimin yaşına bak.. Uyan uyan Gazi Kemal şu feleğin işine bak'' marşının eşliğinde.

Ali Gaffar Okkan, Hizbullah ve PKK terörünün ağır sonuçlarını yaşayan Diyarbakır'da huzurlu ve güvenli bir ortam sağlayan, çalışkan, dürüst, ilkelerinden taviz vermeyen.. Yöre insanıyla kucaklaşan, dertlerini dinleyen, sorunlarına çözüm bulan, yaşamı kolaylaştıran yeniliklerle insanların sevgisini ve güvenin kazanan, katillerin, canilerin belalısı olan bir emniyet müdürüydü.

Makam arabası seyir halinde iken pusu kurularak öldürüldüğünde tarih 24 Ocak 2001'i gösteriyordu..

Hrant Dink, Malatya'da doğan ermeni asıllı Türk gazeteciydi. ''Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak ön yargılar kırılır'' diyerek Türkçe ve Ermenice yayınlanan ''Agos'' gazetesini çıkardı...Kuruculuğu, yayın yönetmenliği, baş yazarlığını üstlendi. Eleştirilen konuşmaları, yazıları oldu..Eleştirildi, davalar açıldı, cezalar aldı, beraat etti. Tehditler aldı. Suskun olmadı..

'' Ruh halimin güvercin tedirginliği'' diyordu son yazısında. Cahil, beyni yıkanan 17 yaşındaki bir katilin silahından çıkan kurşunlarla ''Agos'' gazetesinin önünde öldürüldüğünde takvim yaprağı 19 Ocak 2007' yi gösteriyordu.

Eşi Rakel Dink'in, ''sevdiklerinden ayrıldın, çocuklarından ayrıldın, torunlarından ayrıldın, sevgilim. Ama ülkenden ayrılmadın Yaşı kaç olursa olsun. 17 olsun, 27 olsun. Katil kim olursa olsun, bir zamanlar bebek olduklarını biliyoruz. Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz kardeşlerim'' sözleri kulaklara kazındı.

Sadece onlar değil elbet.. Kirli ellerin sinsice planlarının kurbanı olan Çetin Emeç, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu, Onat Kutlar gibi aydınlık aydınlatan insanları da kaybettik 90'lı yıllardan bugüne..

''Vicdan sustu. Hukuk sustu. İnsanlık sustu. Göz göre göre öldürüldük ey halkım unutma bizi....''

Soğuk Ankara sabahına....Yağmurlu Diyarbakır akşamına..Karlı bir İstanbul ikindi vaktine kan bulaştıran. Uğur Mumcu'nun kırık gözlüğünü.. Hrant Dink'in tabanı delik ayakkabılarını, unutmadık, unutmadık..

24-31 Ocak ''Adalet ve Demokrasi Haftası''nda fikirleri, eserleri ile yaşayan, yaşayacak olan aydınlık insanlara saygıyla...


resim kaynağı: i31.tinypic.com/2ep5bb5.jpg

 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..