Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '08

 
Kategori
Siyaset
 

"Amele Durağı'na gider"

Ülkemizde işsizlik sorunu giderek büyüyor..

AKP Hükümetinin bu soruna ilgisizliği yüzünden her gün yeni faciaların olması, işsizlik cinnetleri, borç ödeyememe yüzünden yıkılan yuvalar, tüm bunlara bağlı olarak artan hırsızlık ve yolsuzluklar..
Sonuçta çürüyen gençlik..

Zaten l980’li yıllardan beri topluma dayatılan “benim memurum işini bilir” savıyla bireyin kendini kurtarmasını ön plana çıkaran “köşe dönmeci” mantığın yerleştirilmesi ve iş bulamamanın getirdiği çaresizlik ile inleyen genç nüfus kendini kurtarma ve kolay para kazanma umudu ile olmadık işlere başvuruyor...

Ülkemizde 630 YTL olan açlık sınırına rağmen 400-450YTL’ye 14-15 saat acımasızca çalıştırılan ve çoğu sigortasız ve sosyal güvenlikten yoksun gençlik kendini şanslı hisseder hale getirildi maalesef..

İşsizlik sorununun bu derece büyümesi ve sorumsuz AKP hükümetinin de bu durumu önlemek için hiçbir adım atmaması hatta bu durumdan memnun olduğunu belirten icraatlarda bulunması (işsizlere kömür ve gıda yardımı dağıtıp oy almak hesabı) şehirlerde köle pazarlarını andıran “Amele Pazarları” kurulmasına yol açıyor günümüzde..

"Akşama hiç olmazsa 20 YTL ile dönerim" umuduyla sabah evden çıkan insanlar, çaresizlikten “ne iş olursa yaparım abi” yalvarışları ile günlük işçi almaya gelen insanların ellerine sarılıyorlar.

Bir şekilde günlük iş kapabilen bu insanlar, günde 15-20 YTL’ye geç saatlere kadar köleler gibi çalıştırılıyorlar.

Evet ülkemizin gerçeği bu “amele/köle pazarları"..6 yıllık AKP döneminde de çığ gibi çoğaldılar..

İşçi düşmanı ve kazanılmış haklara göz diken AKP hükümeti bu duruma razı, destekler bir tavır içersinde ve daha da azgınlaşacak görüntüsü veriyor..

Ülkemizdeki bu rezaletin bir de değişik yüzü var ki o da bir başka insanlık ayıbı, bir başka insanlık dramı..

Türkmenistan, Kazakistan gibi ülkelerden ülkemize turist olarak 3’er aylık sürelerle gelip kaçak olarak çalıştırılan insanların, AKP hükümetinin üzerindeki büyük ayıbı bu ..

Büyük şehirlerin kırsallarında, çiftliklerde, depolarda, şantiyelerde sabahın ilk saatlerinden gece geç saatlere kadar köleler gibi çalıştırılıyorlar izin yok, sosyal hak yok, dinlenme yok ücret komik..

Bu zavallı, yurt dışından kaçak olarak gelip ülkemizde kölelik yaptırılanlardan birisi ile konuştum geçenlerde.. Türkmenistan’dan gelmiş ve her üç ayda bir giriş çıkış yaparak çalışıyormuş bir çiftlikte, karısı da bir zenginin evinde hasta bakıyormuş ve Ankara’da oldukları halde karısını 3 haftadır göremiyormuş, çocukları varmış 4 tane, onları da iki aydır göremiyorlarmış.

Çalışma şartlarını ve durumunu anlatsam inanın aklınıza Hitler Faşizminin Yahudi Kampları gelir..

Bunların durumu böyle de bizimkilerin, bizim zavallı iş bulamayanlarımızın durumu daha mı farklı ?..

Yok aynı, hatta bu ülke insanları olduklarını düşünürseniz daha da vahim..

Şimdi;

Ülke yönetmek ve insanlarına daha refah ve uygar bir ortam yaratmakla görevli bir hükümet ne yapar ?..

Mademki yurtdışından kaçak gelenlere iş bulunuyor, bunları ülkelerine geri gönderir, yerlerine ülkemiz işsiz insanlarının yerleştirilmelerini kolaylaştırır, çalışma şartlarını düzenler, insanca şartlarda daha verimli çalışmalarını sağlar ve onları çalıştıranları da kayıt altına alır her türlü işçi haklarının sağlanmasına aracılık eder zorlayıcı olur değil mi ?..

Görebiliyor muyuz AKP hükümetinde bu tavrı ?..

Türk-İş’i de arkalarına almışlar, her türlü insanlık dışı çalışma koşullarını görmemezlikten gelmiyorlar mı ?..

Yabancı kaçak işçileri seçimlerde desteğini gördüğün kesimlerin kucağına at, ülkemiz gençlerini asgari ücretle göstermelik, geçici, ne zaman batacağı veya ne zaman çalıp kaçacağı belli olmayan taşeron şirketlerin kucağına at..

İşsiz sayısı az gözüksün diye kadınlarımızı “gidin evde çocuk doğurun, hem de en az üç tane olsun” bahanesi ile eve kapat.

Kendi memurlarının hazırladığı uyduruk raporlarla işsizliğin azaldığını iddia et.

Bütün kazanılmış hakları geri almak için yasa hazırla, üstüne üstlük birde kalkıp İngiliz vatandaşı bakanın “bu ülkede ücretler çok yüksek” desin ..

Tüm bu köle ticaretine, sefalete, yoksulluğa seyirci kal..

İşsizlikle ilgili AKP hükümetinin yaptığı bunlar değil mi ?..

Başka bir şey var mı ?.. Hiçbir olumlu adım gördük mü ?..

Bakın bu gün AKP medyası dışında, her hangi bir gazeteyi açın eminim benim Cumhuriyet’te gördüklerimi göreceksiniz..

Nedir bunlar ?..

Davutpaşa mağdurları: Sorumlular yargılansın.

İstanbul Davutpaşa’da ki bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama da hayatını kaybeden 21 kişinin yakınlarının feryadı ..

5 Çocuk babası işçi göçükte öldü :

İzmir’in Çiğli ilçesinde atıksu hattı döşeme çalışmaları için açılan kanalda oluşan göçük altında kalan 5 çocuk babası işçi öldü.

20 YTL’ye can pazarı:

Antalya’nın Finike ilçesi ne bağlı Sahilkent beldesinde portakal bahçesinde çalışan işçileri taşıyan traktörün römorkunun kapağının açılması sonucu yere düşen işçilerden bir kadın öldü biriside yaralı..

Kadınlardan oturma eylemi :

İstanbul’da Kadınlar için Sosyal Haklar Platformu üyeleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısını (SSGSS) oturarak protesto etti..

DİSK, KESK, ve TTB’den ortak SSGSS yasa tasarısı açıklaması :

AKP emeği bölüyor.

Altı yıldır AKP hükümeti ile yönetilen ülkemizde her gün bunlara benzer olayları görmüyormuyuz ?..

Bunlara ilaveten Tuzla’daki Tersanelerde köle gibi çalıştırılan ve bir çoğu ölen işçilerin durumu da ortada..

Bu ara da hiç işçi almıyorlar mı ?.. Alıyorlar tabi..

TEDAŞ 15 tane işçi alacak .. Müracaat nereye ?.. AKP İlçe Başkanı na..

Laik Cumhuriyeti yok etmeye yönelik hareketleri bile bile gündemde tutup, bu tür insanlık ayıplarını örtüyorlar.. Ya da öyle zannediyorlar..

Deve kuşları bile arada bir başlarını kumdan dışarı çıkarırlar.. Bunlarda o da yok..

Sadece işsizlik ve köle ticareti ni koruyan icraatları bile bunların gitmeleri için yeterli bir sebep değil mi ?..

Saygılarımla..

Cevdet Yıldıztekin
30.03.2008

Not: Yazı başlığı Ankara, Yenimahalle İlçesi AKP’li Belediyesinin “Amele Durağına gider” yazılı yön tabelasından alınmıştır..

 
Toplam blog
: 243
: 760
Kayıt tarihi
: 26.03.07
 
 

1957 Kars doğumluyum. Emekliyim. Gazi Üniversitesi İİBF İşletme bölümü ön lisans mezunuyum. Yazı ..