Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '15

 
Kategori
Güncel
 

"Şeytan Taşlama", Hac farzının ya da ibadetinin "uyduruk" bir yanı mı?

"Şeytan Taşlama", Hac farzının ya da ibadetinin "uyduruk" bir yanı mı?
 

Ver parayı al taşı; at şeytanın kafasına...Hem bacağını kırıyorsunuz hem de kafasına taş yarıyorsunuz günahsızın(!?)


BEN ANLATAYIM, SİZ KARAR VERİN...

İslam inancına göre, Amentü duasında da, "...bi'l kaderi, hayrihi ve şerrihi mine'llahi teala..." şeklinde de belirtildiği gibi, "KADERİN, HAYIR VE ŞERRİN ALLAH'TAN OLDUĞUNA" iman edilir...

Ama, bu inanca ve bu imana rağmen, inançlı ya da inançsız olsun, genelde insanlarımız, başlarına kötü bir şey geldiğinde ya da işlerinde bir aksaklık gördüklerinde, en basit ifade ile "hay, aksi şeytan!" diyerek, suçu şeytana atarlar... Acaba, bunun için mi, Hac farzında yapılacak ibadetin içine "şeytan taşlama" koymuşlar. Mademki, kadere inanıyoruz, hayır ve şerrin Allah'tan olduğuna imam ediyoruz, Hac ibadetine neden böyle,--bana göre anlamsız-- bir taraf ekliyoruz?

x       x       x

Biraz ansiklopedik bilgi ve de yorum...

Mina ya da Muna (1) :

Suudi Arabistan'da, Mekke'nin doğusundaki dağların arasında Araf yolu üzerinde, doğu-batı doğrultulu bir vadi içinde bir kasabadır. Bu kasabanın, Mekke'ye uzaklığı 8 km, Arafat'a da, yaklaşık 14 km.'dir. Mekke'ye gelen yolcular, basamaklı bir dağ yolu ile Mina'nın bulunduğu vadiye batı yönünden girerler...

Burası, Hz. Muhammet ile Medineliler arasında gerçekleşmiş olan ünlü Akabe sözleşmesinin yapıldığı yerdir... Mina'da, Akabe'ye yakın bir yerde kaba yapılı bir sütun olan Büyük Cemre(ya da Cemret'ül-Akabe), doğuya doğru biraz ilerleyince yolun ortasında Orta Cemre, daha ileride de Birinci Cemre(Cemret'ül-ula) bulunur.

Hacılar, Kurban Bayramı'nın ilk üç gününde, bu cemrelere "Bismillah Allahü ekber" diyerek yedişer taş atarlar. Buna "remyi cemerat" ya da "şeytan taşlama" denir...

Bu uygulama haccın vaciplerindendir.

x      x

Ben, okuduğum bu bilgilerden, "Büyük cemre", "Orta cemre" ve "Birinci cemre" ile "şeytan taşlama" arasından bir bağlantı kuramadım... Bu tabirleri, Akabe Sözleşmesi ile ilgili bazı deyişler ya da dönemler olarak algıladım.

"Cemre" deyince benim aklıma, ilkbahar başlangıcında, havaya, suya, toprağa düştüğü söylenen ve ne olduğu fazlaca bilinmeyen-en azından benim için-. sıcaklığın artışı ile ilgili bir şey geldi.

Biraz düşününce kafamda bir şimşek çaktı.

x

Bunun üzerine gittim... Başka bir ansiklopediden "cemre" sözcüğüne girdim... Okuduklarımı sizinle paylaşayım(2):

"Cemre, ilkbahar başlangıcında 7 gün arayla, önce havada, sonra suda ve daha sonra da toprakta olduğu sanılan sıcaklık artışı; şimdi bundan sonrasını dikkatli okuyun: Mina vadisinde Arafat'tan gelen hacıların, şeytana attıklarını sandıkları taşların oluşturduğu yığınlara da "cemre" adı veriliyor.

Arapça olan bu sözcük "kor durumundaki ateş" anlamına geliyor.

"7 gün arayla düşen 3 cemre" ve "7'şer taş atılan 3 şeytan"...

Bu kadarla da bitmiyor..."Şeytan" adları ile "cemre" adlarını da alt alta sıraladığım da ilginç bir nokta dikkatimi çekti.

Şeytan adları:

* Büyük cemre(cemret'ül Akabe)

* Orta cemre

* Birinci cemre(Cemret'ül-ula)

Cemre adları(3):

* 1. Cemre(Cemre-i ula-havaya)

* 2. Cemre(Cemre-i saniye-suya)

* 3. Cemre(Cemre-i salise-toprağa)

Burada da dikkati çeken durum; birinci "şeytan" ile birinci "cemre"nin, Arapça isimlerinin aynı olmasıdır. İlginç değil mi?

Sanıyorum ki, Araplar baharın başlangıcını belirleyen bu soyut kavramları somuta tornistan etmişler ve bir senaryo şekline getirerek paraya çevirmişler...

Hadi bakalım; kurun bağıntıyı... Kuramazsanız, Arapların ekonomik kurnazlığına şapka çıkarın....

cdenizkent

--------------------------  :

(1) Mina(Muna), Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, Cilt-16

(2) Cemre : Google, Özgür Ansiklopedi

(3) Cemre: Büyük Larousse  Sözlük ve Ansiklopedisi, Cilt - 5

NOT : Blog yönetiminden ricam; bloğumda koyu ve italik harflerle vurguladığım yerlerin aynen çıkmasıdır...Teşekkürler.

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..