Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

2011 dolar, euro, altın, gayrimenkul

2011 dolar, euro, altın, gayrimenkul
 

Kredi krizlerinden döviz krizlerine giriyoruz.Banka krizlerinin çok fazla kredi vermekten kaynakladığını anladık; çok fazla kredi ve yüksek kaldıraç yani az sermaye ile çok iş yapmak patlamaya yol açıyor. Bankalar batmasın diye hükümetler aşırı borçlanarak, para basarak bankaların yerini alıyorlar, sıra banka iflaslarından ülke iflaslarına geliyor. İzlanda, Yunanistan, İrlanda bilinenler, kuyruktakiler Portekiz, İspanya, Belçika , ABD'de çoğu şehir. Eger hükümetlere bankalar gibi güven kaybolursa herkes elindeki hükümet kağıtlarından ve kağıt paralardan kurtulmanın yolunu arayacaktır.Bu ise halkın hükümet parasından kaçması ve paranın degerinin hızla düşmesi, faizlerin rekor seviyelere çıkması ile hiperenflasyon ortamı demektir.

Avrupa Birliğinin tek parası ve tek merkez bankası var ama ülkeler aslında karşılaştıkları krizle sadece mali polika araçları ile mücadele edebiliyorlar. AB içinde Almanya ve Fransa bu çevre ülkelere yardım konusunda ihtiyatlı davranıyorlar. ABD'de aynı sorunlar var ama tek hükümet olması nedeniyle parasal ve mali politikalar koordineli ve hızla alınılabiliyor. AB deki çevre ülkeler kendi paralarına dönünceye yani euro'dan ayrılana kadar euro dolara karşı 2011 yılında zayıf kalmaya devam edecektir. 2011 dolar/euro paritesini 1, 20-1, 40 aralığında ve 1.20 ye daha yakın bekliyorum.

Doların euroya karşı bu kuvvetine rağmen ABD ekonomisindeki bütçe açığının yüksekliği ve cari denge açığının büyüklüğü ABD'nin borcunun azalmamasına ve ekonomisinin kırılganlığının sürmesine neden olacaktır. Bu nedenle doların gelişen ülke paraları , Çin Yuanı ve Kanada, Avustralya Doları, İsvicre Frangı ve Japon Yeni karşısında fazla şansı yok gibi.

Türkiye gibi kamu borcunun ve bütçe açığının milli gelire oranı yüksek olmayan büyüme oranı yüksek ülkelerin paraları hem euroya hem dolara karşı deger kazanacaktır. Başbakanımızın "sıcak parayı kontrol etmeyeni sıcak para kontrol eder" uyarısından sonra ..TCMB politika merkez faizlerini düşürerek döviz savaşlarınfa TL'nin aşırı degerlenmesini önleyecek tedbirler almaya başladı. Bu ihracatcılarımız döviz savaşlarında TCMB tarafından artık destekleneceği manasına geliyor.

Yukarıda anlatılanları 2011 de tehdit eden en büyük risk; hiperenflasyon tehlikesi nedeniyle ABD de faiz oranlarının hızla artmasıdır, bu durumda "evli evine köylü köyüne" gibi ülkelere gelen sıcak paralar hızla kendi ülkelerine döneceklerdir. Bu ise TCMB'nın döviz çıkışını frenlemek için TL'nin degerini düşürmesi ve faizi artırmasını gerektirebilir.

2011 yılında TL'nin dolar ve euro karşısında 1, 25-1, 75 aralığında oynaklık gösterebileceğini tahmin ediyorum.

ABD'de borçların artmasının sebebi bütçe açıkları ile ticaret açıkları düşük büyüme beklentisi ile FED'in 2011 yılındada para basmaya devam edeceğini, parasal gelişmenin 2. sürümünden sonra 3. sürümünüde devreye koyacağını bekliyoruz. Bu doların degerinin söylenenlerin aksine daha da düşebileceğinin en önemli nedeni. Eger bu olmazsa ABD'de artan enflasyon nedeniyle durgunluk artacak ve işsizlik azalmayacaktır.Her nekadar 2011'i anlatıyorsak da ABD doları girdiği bu sarmaldan 3-5 seneden önce zor çıkacak gibi görünüyor. Çin'in ABD tahvillerine yatırımı azaltması ABD'yi borçlu bir ülke olarak piyasanın kollarına bırakacak bu da doların deger kaybını ve oynaklığını arttıracaktır.

Euro ve dolara bağlı tasarrufların eridiğini gören tasarruf ve yatırım sahipleri bu paralardan çıkarak altın, gayrimenkul gibi tasarruflarının erimesini önleyecek alanlara yatırım yapacaklar, bu trend özellikle artan enflasyonla hızlanacaktır. Türkiye de ise TL'nin döviz karşısında degerinin oynak olabileceği göz önüne alınırsa hem altının artmasından, hem TL'nin deger kaybetmesinden ikili kazanç elde edilebilinecektir. Bu altını yatırım portföyünüzde önemli bir oranda tutmanız için iyi bir neden olarak gözükmekte. Gayrimenkullerin ise artan enflasyonla birlikte fırsatlar yaratabileceğide unutulmamalıdır.

Aşağıdaki grafikte altın talebinin arzından ne kadar fazla olduğu ve fiyat artışının nedeni gösteriliyor,

Tüm Milliyet Blog Okurlarının yeni yılını kutlar, herkese mutlu, sağlıklı ve yaratıcı bir yıl dilerim,

Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 25
: 1298
Kayıt tarihi
: 16.06.06
 
 

Trabzon doğumluyum. Uluslararası ve ulusal şirketlerde uzun süre finans yöneticiliği yaptım. Ekon..