Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '15

 
Kategori
Halkla İlişkiler
 

76 yıllık ömrüne, 76 asır sığdıran Prof. Dr. Şadan Gökovalı'yı tanır mısınız?

76 yıllık ömrüne, 76 asır sığdıran Prof. Dr. Şadan Gökovalı'yı tanır mısınız?
 

Gökovalı, Akyaka'da dostlarıyle (Sağdaki sıra, ortadaki)


 

         Gökova yeryüzünde durduğu müddetçe, Sakar Geçidinden esen rüzgar eksilmedikçe, Halikarnas Balıkçısının  “Ver maviliğini, serinleyeyim biraz” özlemleri dinmedikçe, Kleopatra’nın buralardaki ayak izleri silinmediği müddetçe, bu Gökova, tacını ve tahtını kimseye kaptırmadan hükümran olacak yedi düvele.

Ve de her yer, Gökova kesilecek, kaplayacak yeryüzünü. Sakar belini aştın mı, yer de mavidir, gökte mavidir. “Demeyin gari, dutmayın beni artık”

İçimiz dışımız mavi olacak. Mavilerin sarhoşu olacağız. Biraz sonra Gökova’ya geleceğiz. O meşhur yol ayrımına..

Maviliğin mahmurluğu hep üzerimizde olacak. Hep mavi mavi tüteceğiz. Hep mavi, hep mavi mavi. İlle de mavi, masmavi.

Şu işe bakın. Halikarnas Balıkçısı da geçti bu yolardan. “Ver maviliğini, serinleyeyim biraz” diye Bodrumlardan seslenmedi mi? Bu mavi özlem, Gökova Körfezine ulaşıp yankılanmadı mı?

Az kaldı. Muğla’ya yaklaşıyoruz. Ama, Gökova’yı görmeden de olmazdı. Zaten yolumuz üzerinde.

Nihayet Muğla’dayız. Peşiniz sıra sizinle gelen maviliklerle birlikte Gökovalı’nın memleketindeyiz. Şadan Gökovalı denilince önce Gökova, sonra Akyaka gelir akla

         Muğla Büyükşehir Belediyesi Menteşe Belediyesi ve MUSANDER’in katkılarıyla düzenlenen Şadan Gökovalı’yı anma, sohbet toplantısı önceki hafta yapıldı. Muğlalıların bir vefa örneğiydi bu.

         Şadan Gökovalı, Halikarnas Balıkçısı'nın manevi oğlu olarak eserlerini ölümünden sonra yayımlayan, tüm kitaplarına önsöz yazan, Balıkçı'nın manevi mirasını yaşatan kişi olarak tanınmıştır. Aynı zamanda Azra Erhat'ın da manevi oğludur.

       

         Şadan Gökovalıdan bahsediyoruz. Gökovabeldesinde doğdu. İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Turizm üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı; İletişim Bilimleri dalında doçent oldu. TRTdahil, pek çok üniversitede öğretim görevlisi oldu. Türkiye’nin turistik yerleri hakkında olmak üzere yirmiden fazla kitabı çeşitli dillerde yayımlandı.

         Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi Toplantı Salonunda saat 18.00’de başlayan etkinliği MUSANDER Başkanı Sadettin Özbek bir konuşmayla açtı ve Gökovalı’nın Türk Mitologyasının yaşayan en büyük aydını olduğunu belirtti.

         Bu bir özlem giderme, bir sevgi tazeleme, bu bir dostların meclisiydi Muğla’daki toplandı. Memleketin has çocuğu Prof. Dr. Şadan Gökovalı, baş konuktu.

         Söz, Devrim Gazetesi sahibi Ünal Türkeş’e geçtiğinde, duygusal anlar yaşandı. Türkeş, Şadan Gökovalı’yı 45 yıldan bu yana tanıdığını söyledi. Devamla da “Gökova’nın sivrisinek üreten sıtma bataklığını babası Gökova Muhtarı Mehmet Gökovalı’nın kuruttuğunu ve meşhur Okaliptüslü yolu açtırdığını” belirtti.

         Şadan Gökovalı’nın yalnız yeryüzünün değil, gökyüzünün de en bilgili yazarı olduğunu söyleyen Türkeş, manevi evladı olduğu Halikarnas Balıkçısının zengin kültür dünyasının bugün Gökovalı’da yaşamakta olduğunu vurguladı.

         Türkeş daha sonra, Gökovalının TRT deki bir programda Türkeş, Gökovalı’nın “Muğla bugün yansa Ünal Türkeş küllerinden Muğla’yı yarın yazar” ifadesinin kendisi için mazhariyet olduğunu dile getirdi

         Diğer konuşmacılar da, Gökovalının en karanlık dönemlerde aydınlığı işaret eden bir kültür adamı olduğunu işaret ederek, derleme  “Bitkilerin Aşkı” nın okurlara çok değerli katkılar getireceğini ifade edildi. Şadan Gökovalı’nın hazırladığı, Erdoğan Çokduru’ya ait “Bitkilerin Aşkı” kitabının imza töreni vardı.

         Gökovalı’nın 76 yıllık ömrüne 76 asır sığdırmış gibi farklı ve özenilir bir karakterin sahibi olduğu, hala öğrenmeye ve öğrendiklerini halkıyla paylaşmaya devam ettiğini,” ifade edildi.

         Daha sonra MUSANDER Başkanı Sadettin Özbek tarafından mikrofona çağrılan Öğretmen İlker Altınsoy, Kütüphaneci Nabide Kılınç ve folklorist Osman Coşkun Şadan Gökovalı için yazılmış olan şiirleri okudular.

          Daha sonra da, etkinliklerin kurulan  imza masasında kendi kitaplarını imzalayarak okurlarıyla buluştu.

         Etkinliğe Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Halil Gökovalı Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanlığıyla, Gökovalı’nın ailesi ve yazar dostları k

         Ömrü Gökova aşkıyla geçen hala yazmaya devam eden, Ege Ekspres Gazetesinde birlikte çalışırken tanıdığımız Prof. Dr. Şadan Gökovalı arkadaşımıza uzun ömürler diliyoruz.

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..