Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

1977 Bükreş depremi İnebolu’da ahşap evimizi sarsmıştı

1977 Bükreş depremi İnebolu’da ahşap evimizi sarsmıştı
 

Babaannem “Depremde ahşap eve birşey olmaz, eskiler depremde çiviler tahtaya yedi kere girip çıkarmış derlerdi” diyerek bizi eve çağırıyordu. İnebolu’daydım, ve sanki deprem oradaymış gibi çok sarsılmıştık. O ana kadar tanık olduğum en büyük depremdi.

Internet’ten o günle ilgili bilgi bulmaya çalışırken BYEGM sayfalarında Mart 1977 sayfasında iki haberle karşılaştım: (1)

1 Mart 1977: Danıştay 8. Dairesi, O.D.T.Ü.'yü 15 gün kapatan ve öğrenci yurtlarını boşaltan Rektörlük işlemi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi

4 Mart 1977: Merkez üssü Bükreş olan 7,5 Richter ölçeğindeki deprem,Türkiye'nin bazı bölgeleriyle, Doğu Avrupa'nın büyük bir bölümünde hissedildi. Depremin Avrupa'da can ve mal kaybına yol açabileceği belirtildi.

İlk haber okulumuzdaki boykot nedeniyle İnebolu’da bulunduğumu anımsatmıştı, ikincisi de depremin 4 Mart 1977 günü olduğu bilgisini veriyordu.

Akşam saatleriydi, depremle beraber evde lambalar sallanmaya başladı, biz üç kardeş dışarıya fırladık, bahçede beklemeye başladık. Evde kalan babaannemi ve büyükbabamı dışarıya çağırıyorduk ama ısrarla gelmemişlerdi. Artık durum sakinleştikten sonra eve gittiğimizde gelmeme nedenlerini öğrenmiştik. Büyükbabam talaş sobasını yakmak için evde kalmış. Dışarıdan üşümüş şekilde eve girdiğimizde ısınmamız için evin sıcak olmasını istemiş. Babaannem de ahşap evin güvenli olduğuna inandığı için depreme aldırmamış. O akşam evde konumuz depremdi. Babaannem çocukluğunda büyüklerinden dinlediği deprem efsanelerini anlatıyordu: “Dünya kocaman bir öküzün boynuzları üzerinde durur, öküze bir boğlek (2) konunca öküz silkelenir ve dünya da sarsılır.”

O akşam depremin Romanya’da olduğunu radyo haberlerinden öğrenmiştik. Tek kanal TRT televizyonunda altyazıyla önemli haberlerin geçmezdi. Yayının kesilip önemli haberlerin verilmesi gibi bir alışkanlık da yoktu. Daha sonra 7.2 şiddetinde olduğu açıklanan o depremde Romanya’da bin kişi ölmüştü. Sonraki günlerde televizyonda depremin yıktığı evleri görüyorduk. Televizyonlu yıllarımızın ilk depremiydi ve depremin ne büyük bir felaket olduğunu daha iyi anlamıştık.

O depremde bizim oralarda ilk andaki korkumuzdan başka kötü birşey olmamıştı. Yalnızca belleğimde iki güzel anı bırakmıştı: Büyükbabamın torunları üşümesin diye sobayı yakmak için evde kalması ve babaannemin ahşap evlerle ilgili söyledikleri.

(1) Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün
www.byegm.gov.tr/YAYINLARIMIZ/AyinTarihi/Ayintarihi.htm adresinde 1976 yılından günümüze kadar her günün haberi yayınlanıyor. Ayrıca 1947-57 yılları arası da yeralıyor.

(2) Boğlek (veya böğlek) : Hayvanlara yapışıp onlara rahatsızlık veren bir böcek bizim oralarda böyle adlandırılır.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..