Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '10

 
Kategori
Anılar
 

Linç edilen leylek

Linç olayı ilkel ve geçmişte kaldığına inandığımız ya da inanmak istediğimiz bir olaydır. Ama günümüzde de zaman zaman onun farklı şekillerine rastlıyoruz; töre cinayetlerinde, kaptıkaçtı olaylarında, toplumsal olaylarda vs. Hatta bir keresinde Mersinde bir tv kameramanı yanlışlıkla, kolayca galeyana gelen bir kalabalığın kurbanı olmuştu.

Siz hiç, linç olayının hayvanlar âleminde de olduğunu işitmiş miydiniz?
Ben taklacı güvercin beslediğim yıllarda garip bir şeye şahit olmuştum. Dişi güvercinlerimden biri, erkeğinin saatler süren çiftleşme dansından sonra kafesinde kuluçkaya yatmıştı. Üç tane kar beyazı yumurtası vardı. Bir gün, komşularımızın çocuklarına, öğrensinler diye güvercinleri ve folluğu gösteriyordum. Afacanlardan biri aniden uzanıp yumurtalardan birine parmağı ile dokunuverdi. Onlar gittikten kısa bir süre sonra yuvadan kavga sesleri gelmeye başladı. Gidip baktığımda, gördüklerime inanamadım. Yuvaya yeni gelen erkek güvercin, dişisiyle kavga ediyordu! Hem de ne kavga! Sonra yumurtalardan birini gagasına alıp yuvadan aşağı attı. Sonra dişiyle bir müddet daha kavga edip barıştılar.

Bu tuhaf işe önceleri bir anlam veremedim. Derken, aynı olay birkaç ay sonra, bu defa ben yanlışlıkla yumurtalardan birine dokunduğum zaman da cereyan etti. Yine erkek güvercinim, dişisiyle kavga edip yumurtalardan birini yuvadan aşağı atmıştı! Kavganın sebebinin parmakla dokunduğum yumurta olduğunu anlamıştım artık.

Bu olaydan birkaç ay sonraydı. A. Nesin'in bir anısında anlattığı daha ilginç bir olayla karşılaşınca meseleyi anlayabildim. İşte ona da, eşinin anlattığı olay:

'' Çocukluğumda Nazilli'de oturuyorduk. Evimizin karşısında bir cami, caminin kubbesinin üstünde de bir leylek yuvası vardı. Dişi leylek bir gün kuluçka olup yumurtaların üstüne yattı.

Bir gün leyleklerin gürültüsünü duyup ne oluyor diye pencereye koştuk. Karşı kubbedeki yuvada erkek ve dişi leylek kavga ediyordu. Derken erkek leylek yuvadaki yavrulardan birini tutup aşağı attı. Bu yeni doğmuş bir karga yavrusuydu!

Kubbe yüksek olduğu için çocuklar yuvaya karga yumurtası koymuş olamazlardı. Bir ihtimal, leyleklerin yuvada olmadığı bir zamanda, yumurtaya sıkışmış bir karga hazır bulduğu yuvaya yumurtlamış olacaktı...

Baba leylek uçup gitti. Bir süre sonra leylek gürültüleri yeniden gelince baktık ki gökyüzü leyleklerle dolu! Erkek leylek gidip başka leyleklere dişisinin suçunu söylemiş. Gelen leylekler dişi leyleği parçalayarak yuvadan aşağı attılar. Gözümüzün önünde işlenen bu aile faciasını evimizin penceresinden seyrettik.''

İşte böyle! Hayvan deyip geçmeyin. Ama ben o gündür bu gündür, erkek güvercinimin üç yumurtadan hangisine parmakla dokunulduğunu nasıl anladığını çözemedim gitti...

taner yılmaz 22.12.2007 istanbul

 
Toplam blog
: 36
: 7030
Kayıt tarihi
: 12.12.07
 
 

Elazığ'ın, şimdiki adı Alacakaya olan, ama eskiden küçük bir madenci kasabasında; Güleman'da doğd..