Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '06

 
Kategori
Bilgisayar
 

Bilgisayarınızı sıfırdan 10 dakikada kurmaya ne dersiniz?

Bilgisayarınızı sıfırdan 10 dakikada kurmaya ne dersiniz?
 

-Başınız virüslerle belada mı? Bilgisayarınızda gariplikler mi başladı?
-Sizin yaramaz düzenli olarak bilgisayarınızı her iki ayda bir çökertiyor mu?
-Ya siz habire programlar kurup Windows' u yerinden kıpardayamaz hale mi getirdiniz? Sisteminiz çok mu yavaşladı?
-Bilgisayarı yeniden kurmak istiyorsunuz ancak yeterli bilginiz yok mu?

Öyle ya da böyle bir şekilde artık bilgisayarınızdan mutlu değilsiniz. Çok uğraştınız ama olmadı. Bilen tanıdıklarınıza sordunuz ve şu cevabı aldınız:

".... Abi uğraşma at bir format, herşeyi yeniden kur gitsin.."

Bu iş kullandığınız programlara bağlı olarak 2-3 saat arasında bir uğraş demek. Buna aygıtlara uygun sürücülerin yüklenmesi, bazı ayarların yeniden yapılması vb.. şeyler eklenince gitti yarım gününüz. Tamam da bunu bir defa yapsak olur da, belirli aralıklarla PC' nizi yeniden kurmak zorunda kalıyorsanız bu çekilmez. Ya bir de bunları nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız ne olacak?

Bir de bizim gibi büyük firmaları düşünün, PC' sayısı yüzlerle ifade ediliyor. Her biri üretim için çok kritik, bir test sisteminde sorun oluşturan bir bilgisayarı normal yolla kurmaya kalkarsanız ne olur? Üstelik birçok ayar önceden yapılmış, aynı ayarları bulmak oldukça zor. Üretim sizi asla bekleyemez, saatler değil, saniyeler bile önemli. 2-3 saniye bir ürün demek.

İster bireysel ister kurumsal olsun, bunun çaresi bilgisayarınızı yedeklemektir. Bunu size sağlayacak oldukça fazla program olmasına rağmen Norton Ghost programı benim ilk tercihimdir. Bu programla neler mi yapabilirsiniz:

-Bir sabit diski tümüyle başka bir diske kopyalabilirsiniz. Bu takdirde diski de yedeklemiş olursunuz. Yani disk zarar bile görse yenisini takın oldu bitti.

-Bir sabit diski veya bir disk bölümünü bir DVD veya CD' lere görüntü (image) olarak komple atabilirsiniz. İhtiyaç duyulduğunda DVD ve CD' leri takar oradan geri dönersiniz.

-Bir sabit diski veya bir disk bölümünü ağ ortamında başka bir PC' ye de atabilirsiniz. Buradan ihtiyaç halinde geri dönebilirsiniz.

Bu listeyi uzatmak mümkün. Tercih sizin, ben diski DVD' ye yazma yolunu tercih ediyorum. Yaklaşık 7GB büyüklüğünde verilerin sabit diske kurulması yaklaşık 10 dakika. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:

-Bir sabit disk veya bir disk bölümünün görüntüsünü aldığınzda, buradan geri dönerken herşey o güne geri döner. Bu nedenle eğer bu tarihten sonra değişen verileriniz varsa bunları yedeklemeyi unutmayın. En doğru metod işletim sistemini ve verileri ayrı disk bölümlerinde tutun. İşletim sistemininz C' de veriler D' de bulunsun. Amacınız bilgisayarı yeniden kurmak (işletim sistemini yenilemek) olduğu için bu işlemden sadece C etkilenir. Veriler D' de güvende olur.

-Bir sabit disk veya bir disk bölümününün görüntüsünü almdan önce, her zaman kullanacağınız tüm programları kurmayı, tüm ayarları yapmayı unutmayın. Çünkü geri döndüğünzde tam bu noktadan başlayacaksınız.

-Sisteminizde yapacağınız donanım değişikliklerinde yeni bir görüntü almayı unutmayınız. Çünkü eski sisteminize ait görüntü dosyasından geri döndüğünüzde mevcut yeni donanımlarla sürücü problemleri yaşamanız ve hatta anakart gibi ciddi bir değişiklik yaptıysanız Windows' un hiç açmaması mümkündür. Bu nedenle donanımla beraber görüntü dosyasını da güncellemeyi unutmayınız.

Geri dönülmez yollara girmemeniz dileğiyle:)))

Hoşcakalın....

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..