Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Şakalanmasak da saklansak !

Şakalanmasak da saklansak !
 

Bugün Mart ayının son günü. Yarın yeni bir ay başlıyor. Nisan !. Ve bu yeni ayın ilk günü, şaka günü.. Tüm dünya yarın birbirini şakalamak için bir yarışa girecek. Meşhur 1 Nisan şakaları !.. Kimimiz hoşlanarak yapıyoruz, kimimiz hoşlanmadığımız halde maruz kalıyoruz.

Bugün bir çoğumuzun bile hala nereden ve nasıl kaynaklandığın bilmediğimiz Nisan 1 şakaları yarın sabahın erken saatlerinden itibaren yapılmaya başlanacak. Her ne kadar, birçok kimse “ben tecrübeliyim, şakalanmam” dese de, bazılarının “ustaca” oynaması neticesinde maalesef ki, zokayı yutuveriyoruz.

Peki nereden çıkmış bu şakalama olayı, bilginiz var mı ?

Bu konuda, bazı rivayetler ve çeşitli varsayımlar var. En bilineni ise 1 Nisan şakalarının ilk kez Fransa'da çıktığı. 1 Nisan, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 91. günüdür. İlk olarak eski Romalıların Hilarya, Hintlilerin ise Huli Festivali'nde görülen şakaların 1564'te Fransa'da yapılan takvim düzenlemesiyle gelenek haline geldiği sanılıyor. Fransa'da 1564 yılında takvimde yapılan reformla yılbaşı 1 Nisan'dan 1 Ocak'a alındı. Bu arada, 1 Nisan'ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi.
1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenlere ise Poisson D'avril yani "Nisan Balığı" adı verildi. Bu gelenek daha sonra diğer ülkelere de geçti ve 18. yüzyılda İngiltere ve İskoçya'ya da yayıldı, oradan da Amerika'ya taşındı. Amerikalılar bu günü 28 Aralık'ta kutluyorlar.

Geçmişte dünyada yapılan ve iz bırakan bazı 1 Nisan şakaları : Şakalananlara ne demek lazım acaba ?..

- Yıl 1957... BBC'nin saygın haber programı "Panorama", ılık geçen kış nedeniyle ağaçlarda artık spagetti yetişmeye başladığını duyurdu. Bunun ardından köylülerin artık ağaçlardan spagettinin hasadını yapmaya başladığı açıklandı. Bir anda televizyon kanalına telefon yağmaya başladı, tüm izleyiciler kendi spagetti ağaçlarını nasıl yetiştirebileceğini soruyordu. Telefonu açan BBC yetkilileri de, 'bir kutu domates soslu spagettiyi ekin ve tutması için dua edin' yanıtını
veriyordu. Sonunda bunun bir şaka olduğu anlaşıldı.

- Yıl 1962... İsveç'te sadece bir kanalın olduğu ve yayının siyah-beyaz yapıldığı yıllar... Televizyon istasyonunun teknik uzmanı Kjell Stensson haber yayını sırasında ekrana çıkarak eğer seyirciler isterse yepyeni bir teknolojiyle televizyonlarını renkliye çevirebileceklerini bildirdi. Bütün yapmaları gereken ise bir naylon kadın çorabını ekrana geçirmekti. O gece 7 milyonluk ülkede yüz binlerce kişi bu yöntemi denedi. Bu Nisan 1 şakasının ardından tam 8 yıl sonra takvimler 1 Nisan 1970'i gösterirken İsveç'te renkli televizyon yayınına geçildi.

- 1976 yılında İngiliz astronom Patrick Moore, BBC Radyosu'nda saat 09.42'de katıldığı programda Dünya gezegeninde yerçekiminin azalacağını ilan etti. Bunu herkesin kendi evinde de deneyerek fark edebileceğini belirten Moore, herkesin aynı anda zıplamasını istedi. Saatler 9.47'yi gösterirken telefonlar yağmaya başladı, tüm dinleyiciler yerçekiminin azaldığını kendilerinin de fark ettiğini söylüyordu. Hatta arayan bir kadın dinleyici kendisi ve 11 arkadaşının odalarında sandalyeleriyle adeta yüzmeye başladıklarını bildirdi

- Sports Illustrated'in 1985 yılı Nisan sayısında yaşamı boyunca Mets'de oynamayı hayal eden "çaylak" bir beyzbol atıcısının hikayesi konu edildi. Sidd Finch adlı bu kişi beyzbol topunu neredeyse ışık hızıyla metrelerce uzağa atabiliyordu. Bununla birlikte aslında söz konusu Finch ömründe hiç beyzbol oynamamış, bir Tibet manastırında beyzbol atışlarının felsefesi üzerine öğrenim görmüştü. Mets taraftarları ülkenin her yerinde bu inanılmaz, adeta tanrının bir lütfu olan oyuncu için kutlamalar yaptı. Sonunda bu oyuncuyu yazarın hayal gücüyle yarattığı ve bunun 1 Nisan şakasından ibaret olduğu anlaşıldı.

- 1998 yılında Science and Reason adlı derginin Nisan sayısında Alabama eyaletinde "3.14" olan '"pi"' sayısının değerinin yapılacak oylama ile yuvarlanarak "3.0" olacağı duyuruldu. Bunun üzerine yüzlerce telefonla halk bu kararı protesto etti. Sonunda ikinci bir sayı yayınlanarak orijinal makaleye yer verildi, bu evrim teorisiyle ilgili Mark Boslough adlı bir fizikçinin yazısıydı.

- Yine 1998'de Burger King USA Today'e verdiği bir sayfalık ilanda solaklar için özel olarak hazırlanmış "whopper" mönüsünü sunacaklarını açıkladı. İlana göre, ülkedeki 32 milyon solak için hazırlanmış bu mönüdeki hamburger solakların rahatça yemesi için 180 derece dönüyordu. Ertesi günü Burger King, solaklar için hamburgerin şaka olduğunu duyurdu. Ancak günlerce müşteriler gelerek bu mönüden istedi, hatta bazıları sağ elliler için olanının üretilmesini talep etti.

- Avusturya Haber Ajansı APA, köşeli yumurta geliştirildiği haberini 1 Nisan şakası olarak yayınladı. APA`nın 1 Nisan haberinde, Avrupa Yumurta Araştırma Enstitüsü`nde görevli bilim adamlarının, tavuklardaki "yuvarlak geni"ni manipüle ettikleri belirtildi. DNA`ları mutasyona uğratılan tavukların, eşit kenarlı yumurtalar yumurtladığı kaydedilen habere göre, tavuklar köşeli yumurtaları hemen benimsedi. Ambargolu yayınlanan haberde, tek sorunun tavukların
yumurtlarken yaralanma olasılığı olduğu belirtildi

Bu da bizden bir-iki şaka;

- Samsun’un Havza İlçesi'ndeki bir radyo istasyonunu canlı yayında arayan ve kendini "Fettullah Doğrusöylemez" olarak tanıtan bir kişi, "Kunduz yaylasından arıyorum. Ormandan ilçe merkezine doğru yüzlerce fil geliyor. Çok iriler ve önüne gelen her şeyi ezip geçiyorlar" diyerek telefonu kapatmış. Dinleyicilerin çoğu bunun şaka olduğunu anlamayarak, panik içerisinde radyoyu telefonla arayıp bilgi almaya çalışmışlar. Ta ki gerçeği açıklayana kadar.

- Geçen yıl Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü törenlerine katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise 'şakazede' olacağından habersiz Ferit Melen Havaalanı'na indi. Çelik'i karşılayan gazeteciler, 'Sayın Bakanım, az önce önemli bir gelişme oldu ve Saddam Hüseyin, Türkiye'ye sığındı. ABD ve müttefik kuvvetler ise Irak Savaşı'ndan geri çekildi. Bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyiz?' diye sordu. Bakan, çevresindekilere, 'Biz uçaktayken mi bu gelişme oldu?' diye heyecanla sordu ve ekledi: 'İlk defa sizden duyuyorum. Çok güzel bir gelişme, sevindim' deyince, CHP Van Milletvekili Mehmet Kartal'ın, 'Sayın Bakanım 1 Nisan şakası olmasın' demesiyle durumu farkeden Çelik, şakaya muhabirlerle birlikte güldü.

İyi şakalamalar ama sakın gaflete düşmeyin !..

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..