Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '07

 
Kategori
Blog
 

Blog vergisini biz mi ödeyeceğiz?

Blog vergisini biz mi ödeyeceğiz?
 

Cuma sabahı posta kutumda vergi dairesinden gönderilmiş bir zarf buldum. Zarfın içinden çıkan kağıtta adıma düzenlenen bir belgede 4398.75 YTL tutarındaki vergi borcumu Mart ayı sonuna kadar ödemem gerektiği yazılıydı. Yanında açıklama olarak yazılmış bulunan “Özel neşriyat vergisi” ibaresinin ne anlama geldiğini anlayamadım. Hemen vergi dairesinde çalışan bir tanıdığı aradım, “Özel neşriyat vergisi” diye birşey duymamış, “Kitap mı yayınladın” diye sordu, ben de öyle birşey olmadığını söyledim. Araştıracağına söz verdi ve dün akşam aradı.

Bu konuda çalışan birimden yetkili bir arkadaşıyla konuşmuş ve bilgi almış. Özel neşriyat vergisi çok eskiden buyana varmış ama uygulanmazmış. Mevzuata göre yayınlanan her dokümandan bu verginin alınması gerekiyormuş. Internet ortamında yayınlananlar da aynı kapsama girince her dokümandan bu vergiyi almaya başlamışlar. İşlemin yapıldığı güne kadar yayınladığım 391 adet blog yazısının her biri için 11.25 YTL özel neşriyat vergisi tahakkuk ettirilmiş, toplamı 4398.75 YTL tutmuş. Bunu bizden blog vergisi almaya başladılar, diye yorumladım ve o yetkiliyle konuştum. Bu konuşma sonunda durumun düşündüğümden daha ciddi olduğunu anladım.

Aslında bunu daha önce başka Internet sitelerinde yazanlar için geçen yıl içinde uygulamışlar, basında da birkaç kısa haber çıkmış. Vergi tahahhuk edilen bir Internet sitesinin yöneticisinin mahkemeye yaptığı itiraz başvurusu reddedilince çok yaygın bir şekilde yeniden uygulamaya başlamışlar. Geçen hafta da Milliyet Blog’daki tüm bloglar için işlem yapmışlar. Hafta basşında diğer blog yazarlarının da eline bu zarflar ulaşacaktır. Bu işi amatörce yapıyor olmamızın birşey değiştirmeyeceğini öğrendim, çünkü vergi gelir üzerinden değil, yayınlanan dokümanın yayılmasında kamu altyapısı kullanılması nedeniyle alınıyormuş.

“Yayından adımı kaldırıp rumuz kullanmakla kurtulur muyum?” diye sordum, işe yaramazmış, çünkü sayfalarımızı vergi belgesi olarak arşivlemişler. Rumuz kullananlarla ilgili kimlik belgeleri için yayıncı kuruluşlara başvurmuşlar. Görünen o ki, bu vergiyi ödemekten başka çaremiz yok.

“Tüm blogları tek bir doküman olarak değerlendirebilir miyiz?” diye sordum, ancak farklı tarihli olanların birleşmesinin olanaksız olduğunu, aynı tarihi olanlar için biraz umut olduğunu öğrendim. İtiraz edeceğim, eğer bu kabul olursa vergi yaklaşık yarıya düşüyor.

Vergiyle ilgili konuştuğum yetkili, gazetelerdeki haberlerin altına yazılan yorumların da aynı kapsama girebileceğini yorumunu yaptı. Bu durumda Internet’teki haberlere toplumsal katılımın önü kesilecek. Geriye dönük vergi almaya kalkarlarsa çok yorum yazanları ciddi bir yük bekliyor olacak.

Durumu öğrenince, bazı blog yazarlarına mesaj yazdım, onlara da böyle bir vergi zarfı gelip gelmediğini sordum, hiçbiri ne yayına aldılar, ne de yanıt verdiler.

Şimdi bu vergiyi biz mi ödeyeceğiz? Milliyet Blog yönetiminin bize hukuksal destek sağlayacağına ve çözüm bulunamazsa vergiler konusunda da yardımcı olacağına inanıyorum. Sorun çözülmezse ülkemizde blog yazarlığı henüz başındayken bitecek.

Çoğunuz farketmiş olmalısınız, bugün bir nisan. Umarım biriler bunu okuyup, iyi fikir diyerek böyle bir vergi koymaya kalkmazlar. Özellikle hiç olmayan bir vergi adı yazdım: Özel Neşriyat Vergisi. Google’da aradım yoktu. Vergi hiç anlamadığım bir konudur, bu konudan anlayanlar kimbilir ne çok hata bulmuşlardır yazımda.

Bugün Milliyet Blog’da ilk nisan bir. Gelecek yıl hep beraber güzel şakalar yapalım. O zaman çok daha kalabalık oluruz.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..