Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '06

 
Kategori
Tiyatro
 

Mim sanatçıları

Mim sanatçıları
 

Avrupa’ nın özellikle büyük şehirlerine gidenlerimiz karşılaşmıştır mutlaka mim sanatçılarıyla. Şehrin en cıvıl cıvıl köşelerinde tuhaf kostümleriyle dikkat çekerler. Kimisi tuhaf yüz hareketleri sergiler, kimisi ise savaşçı elbisesi ile ilgi çekmeye çalışır.

Yaptığım iki Avrupa seyahatinde de bu insanlarla karşılaştım. Özellikle Krakov’ un ana meydanında karşılaştığım (fotoğraflardaki beyaz elbiseli olan) benim içimi yiyip bitirdi. Fotoğraf makinem adeta teyakkuzdaydı. Makinem dakikalar boyunca objektifini bu garip tiplemeden ayıramadı. Bu sanatçılar o kadar güzel fotoğraf malzemesi oluyorlar ki anlatamam. Tiyatro ile ilgilenmememe rağmen o sanatçıyı saatlerce seyredebilirdim ama vakit yoktu. Fotoğrafları çektiğim o akşam üstü son derece başarılı bir sunum gerçekleştiriyordu. Çevresinde insanlar merakla kendisini izliyor, garip yüz hareketlerini ve yanına yaklaşan meraklılara sataşmalarını kimi zaman kahkahalarla seyrediyorlar, kimisi de sanatçının önündeki kaba birkaç kuruş para bırakıyordu.

Mim sanatçısı olmak nasıl bir şey acaba? Hemen gün insanlara neşe saçmak, fotoğraf kompozisyonu olmak, çalışırken eğlenmek çok güzel bir şey olmalı. Mim sanatçıları hakkında resmen ilk kez Polonya yolculuğumda bilgi sahibi olmaya başladım. Kendileriyle konuşamasam da insan ister istemez, yaşantıları hakkında fikirler üretebiliyor: Hava kararırken işlerini bitirir ve evlerine giderler, o tuhaf kostümlerini çıkartır, bir duş alırlar, karınlarını doyurur ve çaylarını ya da kahvelerini yapar yorgunluklarını atarlar. Belki biraz televizyon izler ya da internete bakarlar ve gece çok geç saat olmadan yatarlar. Ertesi gün nasıl bir gösteri sunacaklarını düşündüklerini pek sanmıyorum çünkü doğaçlama yaptıkları çok açık belli oluyor. Kendisine yaklaşan insanların tepkisine göre, davranışlarına göre gösterilerini şekillendiriyorlar.

Ülkemizde çok az mim sanatçısı olduğu aşikar. Keşke daha fazla olsalar, İzmit’ te, İstanbul’ da, Ankara ve İzmir’ de bu kategorideki sanatçıların meydanlarda neşe saçtıklarını görebilsek. Fakat sanata ve sanatçıya değerin genelde verilmediği bir ülkede yaşıyoruz. Bu yüzden mim sanatçılarının ülkemizde değer kazanmasını beklemek yanlış olabilir. Umarım var olduğuna inandığım birkaç mim sanatçımız onca yıldırıcı şeye rağmen sokaklarımızda, cadde ve meydanlarımız da komiklik saçmaya devam ederler.

 
Toplam blog
: 13
: 4003
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Bilim ve doğa tutkunuyum. Fotoğraf meraklısıyım. Doğa sporlarını severim. Doğa bilimleriyle ilgileni..