Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '07

 
Kategori
ÖSYS
 

Bir öneri: Dershanelerin hepsini kapatalım

Bir öneri: Dershanelerin hepsini kapatalım
 

Dershane, üniversiteye hazırlık kursları aslında belki de saplanıp kaldığımız en büyük sorunların nedeni veya başka bir bakış açısıyla da sonucudur. Dershanelerin hepsini çöpe atmanın zamanı aslında geldi de geçiyor bile. Hani bana sorarsanız devletin bu kurumları yasaklaması hatta gerekirse zorla kapatması gerekir. Kapatmak istemeyenler hakkında da yasal işlem yapılması bence çok iyi bir fikir. Neden mi? Neden de toplumun genel huzurunu ve sosyal yapıyı bozmak gibi bir neden sayılabilir.

Şimdi bazıları bu nasıl bir mantık diye düşünüyor olabilir. Mantık çok doğru gelin beraber bakalım. Ülkemiz de kaba hesapla iki milyon kişi ÖSS ye giriyor. Ve kaba bir hesapla bunlardan bir milyonu kurs, dershane vb. veya özel ders alarak hazırlanıyor. Bu kişilerin yaklaşık her birinin 2500 $ harcadığını düşünürsek toplam harcanan para yaklaşık olarak 5 milyar dolar/ sene. Bu sadece ÖSS ye o sene girecek olanların harcadığı para. Buna gazete, dergi ulaşım ve diğer ekstra masrafları katmıyorum, daha önceki sınıflarda harcanan paraları yok sayıyorum. Nasıl para? Bence çok dehşet bir para. Bu tabi olayın maddi boyutu. Ama bence daha önemli olan diğer boyutları da var.

Öğrencilerimizi bu dershane endüstrisi nedeniyle aslında hiç eğitemiyoruz. Bütün eğitim sistemimiz o kutsal güne hazırlanmaya yönelik olarak programlanıyor. Daha yavrularımız ilkokul 3. 4. sınıfa gelince yıllardan beri düşündüğümüz o dershaneye gönderiveriyoruz. Nasıl göndermeyesin ki. Kolu komşu, akrabalar ne der. Tüh yazık, paralarımı yok, çocuğun istikbaliylemi oynuyorlar ne. Koskoca sınıfta tek kursa katılmayan sizin çocuğunuz nasıl olur. Hemen at yarışına sokuveririz süt bebelerimizi. Kurs, derhane, etüt, özel ders. Amaç kutsal ; üniversite sınavına hazırlık.

Bir de şu boyutu var ki bu olayın belki de en acı olan tarafı bu bence. Zaman. Hele bir düşünsenize harcanan zamanı. İlkokuldan lise sona ve ondan da sonrasına en az 8-10 sene. Dile kolay. Gene en insaflı hesapla 1 sene dershaneye giden bir öğrencinin sadece bir sınav için harcadığı zamanda neler yapılmaz ki? Bir dil çok güzel öğrenilebilir tam anlamıyla. Bir müzik aleti öğrenilebilir çok güzel bir şekilde. Neye yatkınlığı varsa bir sene üzerine düşerek o konuda çok daha becerikli veya yetkin olabilir kişi.

Sonuç; Daha ne olsun kendini çok daha iyi yetiştirmiş, çocukluğunu yaşamış, ayakları yere daha sağlam basan, kendine güveni olan bir nesil yetişmez mi bu şekilde. Bence iyi bir adım olabilir. Hadi kapatalım şu dershaneleri.

Not: Resim http://www.ruhsagligi.org/viewpict.asp?tip=2&menu_id=a397356

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..