Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sen kork, pnömokok!

Sen kork, pnömokok!
 

15 Kasım'dan bu yana Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği, Türk Pediatri Kurumu, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı ‘nın işbirliği ve Wyeth İlaçları’nın katkılarıyla “Sen Kork, Pnömokok” adlı bir kampanya başlatıldı. Kampanya kapsamında Dünya Sağlık Örgütü'nün "her 30 saniyede 1 çocuğun pnömokok virüsünün yol açtığı hastalıklardan öldüğü" vurgulanarak aşıya davet ediliyor. Konuyla ilgili ayrıntı için www.pnomokok.com adresini ziyaret edebilirsiniz, ben burada kısaca değineceğim.
Pnömokok, kapsüllü bir bakteri olup özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerde (bebekler, çok hastalanan ya da beslenmesi bozuk bakımsız çocuklar, toplu yaşanılan yerlerdeki insanlar, yaşlılar...) zatüre, menenjit ve orta kulak iltihabı gibi bir çok rahatsızlığın sorumlusudur. Normal insanların yutak ve burun içinde bulunur. Ancak bağışık sistemi zayıfladığı zaman kendini güçlü hisseder ve tüm vücuda yayılır. O zaman da hastalık yapar. Genelde damlacık yoluyla da bulaşır. Bulaşan pnömokoklar da kendini bir şey sanıp saldırmaya çalışırlar ancak vücudun bağışıklık askerleri bunların karşısına çıkınca durumu anlar ya imha edilirler ya da susup bir köşede (burun, yutak) pusup bu askerlerin zayıf anını kollarlar! Zayıf buldukları yerde (kulakta, orta kulak iltihabı; akciğerlerde zatüre; beyin zarlarında menenjit, sinüslerde sinüzit) hastalık yaparlar. Bunlardan hayatı tehdit edenler; menenjit ve zatüredir. Diğer hastalıklar da hayatı olumsuz etkilerler ama en ciddi olanları bunlardır.

Pnömokok enfeksiyonu olan hastalar için tedavi olarak penisilinler önerilmektedir. Ancak penisilin de artık direnç geliştiği için tam olarak temizlenemeyebiliyor. Bu kampanya da diyor ki, ilaç kullanmaya gerek kalmadan bir an önce aşılanın ki bağışıklık sisteminiz bu mikroba karşı güçlensin!

2 yaş altındaki çocuklar ve 65 yaş üzeri yaşlılar, özellikle bu mevsimde, nezle ve grip enfeksiyonlarının arttığı dönemde ve toplu yaşam alanlarında (kreş, yatılı okullar, bakımevleri) risk altındadır.
Eee n'apalım?

Bireylerin (özellikle 2 yaş altı yavrularımızın) bu mikroptan korunması için, öncelikle beslenmesi yeterli ve dengeli düzenlenmeli, toplu yaşam yerlerinden uzak tutulmalı (otobüsler, hastaneler, aşırı kalabalık ortamlar), vitaminini, suyunu eksik etmemeli. Eller mutlaka sabunla yıkanmalı. Toz ve sigaralı ortamdan sakınılmalı. Bir de kampanyaya uyup aşı yaptırıverirseniz tamam.
Benim aklıma takılan soru ise şu: Peki bu kadar önemliyse bu aşı (ki önemli!) neden devlet aşı programında yok? Bu soru dışında konuyla ilgili sorularınızı cevaplamak üzere sizlere pnömokoksuz, mikropsuz güzel günler diliyorum...

Pnömokok aşılarıyla ilgili olarak şu yazıyı okuya bilirsiniz: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=76760

 
Toplam blog
: 68
: 4699
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Tıp doktoru ve iki senedir online sağlık danışma hizmeti veren  sitesinin yöneticisiyim. Sık ka..