Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '08

 
Kategori
Kitap
 

Kral, Bilge ve Soytarı- Shafique Keshavjee

Kral, Bilge ve Soytarı- Shafique Keshavjee
 

***Dinler Turnuvası***


Henüz yeni bitirdiğim bir kitap geliyor bugün, adı ilgimi çekti ve okumak istedim. Ama oldukça farklı bir konu ile karşılaştım: Dinler Turnuvası; yarışma gibi sanki.

Uzak bir diyarda, dertsiz, tasasız bir halk yaşardı, dış dünyanın sorunlarından çok uzakta kalan bu insanlar, zamanlarını aileleri ve arkadaşları ile çoğunlukla hobilerini yaparak geçirirlerdi...diye başlıyor bu roman. Ülkenin bir Kralı var, adil mi adil, sevilen-sayılan. Kralların yanında soytarılar ve bilgeler de olurlar. Bu Kralın yanında da var.

Sıradan bir Mayıs günü, bir dolunay gecesinde başlıyor her şey; Üçü de sıçrayarak uyanıyor ve aynı rüyayı görüyorlar. Rüyalarında verilen mesaj aynı ve AYN ya da ANY imzalı.

Kral, bu rüyanın etkisiyle, ülkesinde tüm dinlerin temsil edildiği bir turnuva düzenlemeye karar verir. Budist, Hindu, Müslüman, Musevi, Hıristiyan temsilciler çağrılır, hatta bir de ateist vardır, diğer dinlerin temsilcileri onun orada bulunmasından rahatsızlık duyarlar ve tepki gösterirler. Ama Kral onları ikna eder.

Sıradan bir roman işte. Dinlerin temel kavramlarını basit bir dille ve kabaca anlatmış. Dinler konusundaki bilgilerde derinlik yok, bilgisi olmayanlar için yeterli olabilecek örnekler var. İslam ekibinin temsilcisi Mısırlı İmam Ali bin Ahmed'in kızı Amina'nın erkekler arasına katılmasından rahatsızlık duyanlar tarafından ölümle tehdit edilmesi de ilginç.

Her dinin temsilcisi sırası geldiğinde kendi dininin esas kurallarını ve Tanrı konusunu işliyor. Ve turnuvanın sonunda Kral kararını açıklıyor:

"..bir tek din bize uygunmuş gibi geliyor ve bu dini de... kendi özel hayatım için seçeceğim. Bir kral olarak,bu dini halkıma zorla kabul ettiremem. Devletin, herkesin, kendi esas Gerçeğini özgürce seçebileceği şekilde laik olmalı. Eğer varsa, Tanrı, altın madalyaya layık olanı tek seçecek olandır." (s, 209)



Kitaptan Alıntılar:

*Tanrı, cahillerin düşüncesinde doğar ve alimlerinkinde ölür. (s. 21)

*Yol yandaşları, Dharma'nın bir parçası olmak istiyorsanız, başkalarının yanlış görüşlerine aldanmayın. İster içeride isterse dışarıda olsun, her neyle karşılaşırsanız, onu hemen öldürün; Bir Buda ile karşılaşırsanız Buda'yı öldürün... Böylelikle özgürlüğe kavuşursunuz. Olaylara bağlanmazsınız, onları özgürce aşarsınız. * Linji (s.67)

*Gerçeği arayanlar, aslında arayacak bir şey olmadığının farkına varırlar. Buda yoktur, düşüncesi vardır; tek düşünce Buda'dır. Doğru yolu arayanlar, hiçbir şey aramamalıdırlar. (s.67)

*Düşünce, gökyüzüne benzer. Ve onu göstermek için, gökyüzüne bakılır, çünkü gökyüzünün ne olduğu anlaşıldığında, hiçbir şey doğru ya da yanlış eğildir artık. (68)

*Hindulara göre gerçek Benlik, ne beden ne de bilinçtir.Her birimizin içindedir o; o bütün dünyanın ötesindedir ve tanrı'dan ayrı değildir. Dini deneyim, her şeyin dışındaki Varlığı, her varlığın içinde keşfetmektir. Merkeze yaklaşmak için, hayatın çemberinden çıkmayı sağlayan bir yürüyüştür. (s.82)

*Ölüm, asla aşkı yok edemez; son ayrılığı, sonsuz ve muzaffer bir birliktelik izler. (s.219)

Yayınevi Notu:

Adı bilinmeyen bir ülkenin kralı, en yakın yardımcıları Bilge ve Soytarı ile birlikte ülkesinin gelişmesi için çalışırken bir gece tuhaf bir düş görür. İşin ilginç yanı, Bilge'nin ve Soytarı'nın da aynı gece aynı düşü görmeleridir. Gördükleri gizemli işaretlerin, duydukları sözlerin anlamlarını çözemeseler de, içinde bulundukları ruhsal boşlukla bir ilgisinin olduğunu düşünürler. Ve Kral ülkede bir "Dinler Turnuvası" düzenlemeye karar verir. Turnuvanın sonucuna göre ülkenin resmi dinini belirleyecektir. Dünyanın belli başlı dinlerinin başındaki kişilere de tanrıtanımazlara da çağrıda bulunur, birer temsilci göndermelerini ister. Bir Müslüman, bir Hıristiyan, bir Musevi, bir Hindu, bir Budist, bir de tanrıtanımaz, halkın karşısında inançlarını tanıtmaya başlarlar.

Bu arada beklenmedik, istenmedik olaylar olur. Sonunda Kral ve yardımcıları bir karara varırlar.

Kral, Bilge ve Soytarı, son derece eğlenceli, yalın bir dille belli başlı dinleri tanıtan bir roman. Bir masal gibi başlayan, gerçekdışı bir roman örgüsünün içinde sürüp giden ama günümüzün çok önemli bir sorununu "değişik dinlerden insanların biribirlerine göstermeleri gereken hoşgörü'yü işleyen, dinlerarası diyalogu kurmaya çalışan bir kitap.

Shafique Keshavjee'nin pek çok dile çevrilen bu kitabı, dinsel terörün yakıcı bir şiddetle varlığını duyurduğu dünyamızda, bütün dinlere eşit uzaklıkta duruşuyla dinler üzerinde konuşulabileceğinin, tartışılabileceğinin ve
bunun şiddete başvurmadan yapılabileceğinin kanıtı.

(Arkakapak)




Kral, Bilge ve Soytarı - Shafique Keshavjee
Çeviren: Aylin Yengin
Can yayınları-2002-2. Basım
 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..