Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Deprem mi, direniş mi, demokratik gelişme mi?

Deprem mi, direniş mi, demokratik gelişme mi?
 

29 Temmuz 2011 Cuma günü akşam saatlerinde internete düşen bir haber herkesin ilgisini çekti. Genelkurmay Başkanı ve üç kuvvet komutanı istifa istemişlerdi. Çok geçmeden olayın "istifa" değil, "erken emeklilik isteği" olduğu ortaya çıktı.

Geçen yıl YAŞ toplantısında yaşanan sıkıntının bu yıl yeniden yaşanmaması için son günlerde zirvede yoğun bir trafik yaşanıyordu. Haklarında tutukluluk kararı bulunan muvazzaf subayların terfisi ve yeni görevlere atanması meselesi geçen sene hayli tartışmalara sebep olmuş ve YAŞ toplantısı bir hayli uzamıştı.

Aynı durumun tekrarlanmaması açısından hükümet bu yıl ön görüşmeyle YAŞ’ın gündemini şimdiden belirlemek istedi. Genelkurmay’ın bu konudaki yaklaşımının farklı olduğu biliniyor ve bir tepki bekleniyordu.

O yüzden olay ilk kez yaşanması açısında heyecan yarattıysa da, olabilirliği konuşulduğu için pek de yadırganmadı. Hükümet de zaten krizi hiç büyütmeden anında gerekeni yaptı ve Jandarma genel komutanını önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na tayin etti ve sonra da Genelkurmay Başkan vekili yaptı.

Böylece 3 gün kala gerçekleştirilen bir eylemle Yüksek Askeri Şura’nın toplanmasını engelleme çabası da sonuçsuz kalmış oldu.

Konuyla ilgili yorumumu ayrı bir blokta yazdım. (http://blog.milliyet.com.tr/Bu_olaydan_ulkemiz_k%c3%a2rli_cikacak____Yolun_acik_olsun_Turkiyem___/Blog/?BlogNo=318617) Burada sadece Basınımızın olaya nasıl baktığını görmek ve gerektiğinde kolayca ulaşıp bakmak için alfabetik sırayla gazetelerin manşetlerini, yorumlarını ve bağlı olarak bazı demeçlerin ne şekilde yayınladıklarını göstermek istiyorum. Takdir sizindir.

*****

(Akşam) ASKER ÇEKİLDİ

Orgeneral Koşaner, yayınladığı veda mesajında, “TSK suç örgütü gibi gösterilmeye çalışılıyor, Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu korumam engellendiğinden göreve devam imkânım kalmadı” dedi.

İlk yorumlar:

CHP:AKP’nin baskıcı anlayışı sebep oldu

MHP AKP yargıdan sonra gözünü TSK’ya dikti

AB Demokrasi güçleniyor.

***

(BirGün) TSK’DA DEPREM

Işık Koşaner ve 3 kuvvet komutanı görevi bıraktı.

Koşanerin dilekçesinde görevi bırakma gerekçesi olarak “gördüğüm lüzum üzerine” ifadesine yer verdiği öğrenildi.

***

(Bugün) SİVİL İRADEYE DİRENİŞ

Balyoz ve Ergenekon’un tutuklu subaylarının terfisini sivil iradeye kabul ettiremeyen 4 komutan direnişi emeklilik restiyle sürdürdü. Genelkurmay Başkanı ile 3 kuvvet komutanı emekliliklerini istedi.

Direnişin nedeni veda mesajında: Koşaner veda mesajında “tutuklu 14 general-amiral ile 58 albay mevcut yasalarımız gereğince YAŞ’ta değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiştir” dedi. Mesajın askeri adeta isyana teşvik edecek bir üslup kullanması dikkat çekti.

Avrupa Parlamentosu gelişmeleri, “Türkiye daha demokratik bir hale geliyor” diye yorumladı.

***

(Cumhuriyet) TSK’DA TARİHİ İSTİFA

YAŞ gerilimi istifaya götürdü. Hükümetin Balyoz sanığı komutanları emekli etmek istediği, Koşaner’in ise davanın sonuçlanmasının beklenmesi yönünde ısrarcı olduğu öğrenildi.

Koşanerin isyanı : “173’ü muvazzaf 77’si emekli olmak üzere 250 TSK mensubunun tutuklu olduğunu anımsatan Koşaner tutuklu 14 general-amiral ile 58 albay bu yıl yapılacakYAŞ’ta değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır” dedi. Bu durumun önlenemediğini ve yetkili makamlar nezdinde yapılan girişimlerin dikkate alınmadığını açıkladı.

Bahçeli: TSK’nin yeniden dizayn edilmek istendiğini söyledi.

CHP!li Tekin komutanların “iktidarın keyfi uygulamalarına karşı” istifa ettiğini söyledi. CHP’li Yıldıray Sapan “AKP iktidarına karşı yapılmış pasif bir devrim” diye niteledi.

***

(Güneş) 4 YILDIZLI DEPREM

Ege Ordu Komutanı’na yakalama emri çıkarılmasıyla başlayan kriz Genelkurmay Başkanı ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlarının görevi bırakmasıyla sona erdi.

Ankarayı sarsan gelişme aralarında Ege ordu komutanı Org. Nusret Taşdelen’in de bulunduğu 22 asker hakkında yakalama kararı çıkartılmasıyla yaşandı.

TSK’nın bir suç teşkilatı gibi gösterildiğini belirten Koşaner, yayınladığı veda mesajında, “Personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğumu yerine getirmem engellendiği için görevime devam imkânı kalmamıştır” dedi.

CHP’li Tekin 4 yıldızlı deprem için “iktidarın hukuk tanımazlığı” dedi.

****

(Habertürk) Türkiye’de bir ilk: KOMUTANLAR EMEKLİLİK İSTEDİ.

YAŞ toplantılarına iki gün kala Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları dün topluca emekliliklerini istedi.

Görev süresi 2013’te dolan Koşaner “görülen lüzum”dan emekliliğini istedi.

Emekliliğe götüren sebepler: 1. Ordu komutanına tutuklama talebi 2. YAŞ için anlaşmazlık 3. Silvan’a sivil müfettiş.

Avrupa: Türkiye’de demokrasi güçlendi.

***

(Hürriyet) YENİ KOMUTAN NECDET ÖZEL

YAŞ öncesinde Genelkurmay Başkanı ile 3 kuvvet komutanı emekliye ayrıldı. Orgeneral Özel dün gece Kara Kuvvetleri komutanı ve Genelkurmay Başkan vekili oldu. Özel’n bugün Genelkurmay Başkanlığına atanması bekleniyor.

***

(Milliyet) GÖRDÜĞÜM LÜZUM ÜZERİNE AYRILIYORUM

Genelkurmay Başkanı Koşaner ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları YAŞ öncesi sürpriz bir kararla emekliliklerini istediler.

Koşanerin TSK personeline yolladığı mesajda şu ifadeler vardı:

1. Halen 173’ü muvazzaf 250 subay tutuklu. Tutuklamaların evrensel hukuk kurallarına uygun olduğu söylenemez. 2. Hakkında kesin yargı kararı bulunmayan 14 general ve amiral 58 albay bu YAŞ’ta değerlendirilme hakkını kaybetti 3. Soruşturma ve tutuklamaların amacı TSK hakkında bir suç örgütü izlenimi yaratmaktır. 4. Bu durumun önlenmesi için yetkili makamlar nezdindeki girişimler dikkate alınmadı 5. Böylece Personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğunu yerine getirmeme engel olundu.

İlk tepkiler

Bahçeli: Türkiye büyük bir krizle karşı karşıya kalmıştır

Gürsel Tekin: Bu istifalar iktidarın keyfi uygulamasına tepkidir.

Avrupa Parlamentosu: Türkiye giderek demokratikleşiyor.

ABD: Bu Türkiyenin iç meselesi.

****

(Posta) SOĞUK SAVAŞ

Cumhuriyet tarihinde bir ilk. Genelkurmay Başkanı ve 3 kuvvet komutanı emekliliğini istedi. İpleri bu 4 olay kopardı.

1. Ege Ordu komutanı 6. kolordu komutanı genelkurmay istihbarat başkanı ve kuzey saha deniz komutanı için yakalama emri çıkarılması 2. Terfisi gelen tutuklu 14 general ile amirallerin emekli edilmeyip rütbelerinde bir yıl bekletilmesini başbakanın kabul etmemesi.. 3. Yerine atanacak orgeneral tutuklu olduğu için Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay’ın görev süresinin uzatılma isteğinin reddedilmesi. 4. Terörle mücadelede polise etkin görev verilmesi konusunda hükümetle Genelkurmayın anlaşamaması

****

(Radikal) Koşaner: İSTİFA EDİYORUZ Erdoğan:SİZ BİLİRSİNİZ

Köşkte YAŞ pazarlığı böyle bitti. Orgeneral Özel 1 numara oluyor.

Çankaya’da yapılan üçlü zirvede Koşaner istifa resti çekti. Erdoğan’ın "siz bilirsiniz" yanıtı üzerine daha önce iki kez istifadan dönen komutanlar bu kez emekliliklerini istediler.

Koşaner, tutuklu paşaların teamül gereği YAŞ’ta terfisini istedi. Erdoğan "teamül yok, kanun var" diye karşı çıkınca komuta kademesi topluca istifa etti.

Tepkiler:

AP Türkiye demokratikleşiyor

CHP Gerilimler yönetilemiyor

MHP Bu bunalımın sorumlusu AKP

****

(Sabah) RESTE REST

Org. Koşaner ve 3 kuvvet komutanının YAŞ'a 2 gün kala şok emeklilik restini gören hükümet krizi 4 saatte çözdü. Org. Özel’i jet kararnameyle önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atadı ve Genelkurmay başkan vekili yaptı.

***

(Sözcü) ORDUDA DEPREM

Genelkurmay Başkanı ile Kara, Hava ve Deniz komutanları tutuklu paşalar yüzünden istifa etti

Krizin nedeni tutuklu 14 paşa… 3. zirve ipleri kopardı.

Koşaner Paşa veda mesajında hükümete yüklendi: “250 askerim tutuklu görevde kalamam...”

Kim ne dedi:

CHP’li Tekin: Maalesef AKP’nin baskıcı tutumu bu noktaya getirdi. Terfilerden kaynaklanan bir sorun değil. Belli ki başka sorunlar var.

MHP’li Vural: Devlet yönetimindeki zafiyetin sonucu

****

(Star) ÇIKIŞ YOLU EMEKLİLİK

Türk demokrasisinde önemli bir gün. Balyoz sanığı generallerin tahliye ve terfisiyle yakalama kararlarının kaldırılmasını isteyen Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hükümet geri adım atmayınca topluca emeklilik dilekçesi verdi. Kara Kuvvetleri komutanlığına atanan Jandarma Genel komutanı Org. Özel Genelkurmay Başkanı oluyor.

Avrupa’dan ilk tepki: Türkiye’de demokrasi giderek güçleniyor.

***

(Takvim) ÖZEL DÖNEM

YAŞ’taki terfi sıkıntısı üzerine Koşaner 3 kuvvet komutanıyla birlikte emekliliğini istedi. Necdet Özele Genelkurmay başkanlığı yolu açıldı.

***

(Taraf) DAHA KARPUZ KESECEKTİK

Ordunun zirvesi bırakıp gitti. Kritik Yaş öncesi Çankaya köşkünde yapılan zirvenin ardından Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanları emekliliklerini istedi. YAŞ pazartesi yeni genelkurmay komutanıyla toplanacak.

(Türkiye) TSK Zirvesi İstifa Etti. KOMUTA DEPREMİ

Cumhurbaşkanı ve başbakanla görüşen Genelkurmay Başkanı Org Işık Koşaner interet andıcı iddianamesinin kabulünden sonra görevinden ayrıldı. Kuvvet komutanları da emekliliklerini istediler.

Avrupa Parlamentosu: Türkiye’de demokrasi güçleniyor.

***

(Vatan) PERSONELİMİN HUKUKUNU KORUYAMADIM, GİDİYORUM

Yaş’a 72 saat kala Ege Ordu Komutanı dahil 7 generale daha yakalama kararı çıktı. İpler koptu. Genelkurmay Başkanı üç kuvvet komutanıyla istifa etti. Koşaner haksız tutuklamaları önleyemedim, görevde kalmamın bir anlamı yok. dedi.

Bahçeli: TSK’nın yapısı harap ediliyor.

AB: Demokrasi güçleniyor.

*****

(Yeni Akit) OLMADI PAŞA

Dün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk yaşandı. Genelkurmay Başkanı ile birlikte Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanları YAŞ öncesi topluca istifa etti. Komutanlar devlet ciddiyetine yakışmayan bu tavırları kamuoyunda büyük tepki gördü.

***

/Yeni Şafak) KARARGAH EMEKLİ

Kritik YAŞ öncesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner “gördüğü lüzum üzerine” emekliliğini istedi. 30 Ağustosta görev süreleri dolacak olan kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları emekliliklerini 1 ay öne çektiler.

APTürkiye raportörü Ruisten olayı, Türkiyede demokrasi güçleniyor sözleriyle değerlendirdi.

ABD ise bu Türkiye’nin iç meselesidir açıklaması yaptı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu askeri teamüllerin alt edilmesi sonucu diye yorumlarken Bahçeli komuta kademesinin demokratik olgunlukla emeklilik tercihini kullandığını söyledi.

Dünya basını flaş haber olarak verdi. AP eskiden hayal bile edilemeyecek gelişmeler yorumunu yaparken WP sürpriz olmadığını söyledi.

***

(Zaman) ORDUNUN YENİ KOMUTANI

Pazartesi günü başlayacak Yaş toplantısı öncesi Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve 3 Kuvvet Komutanı emekliliğini istedi. Hükümet komutanların oluşturduğu krizi üçlü kararnemeyle çözerek Kara Kuvvetleri Komutanlığına Necdet Özel’i atadı Böylece Özel’in Genelkurmay Başkanlığı yolu açıldı.

AP: Türkiye demokratik yolda ilerliyor.

****

Görüldüğü gibi komutanların emeklilik hareketi, Avrupa parlamentosu tarafından “Türkiye’nin demokratik yolda ilerlemesi ve gelişmesi” olarak nitelenirken, muhalefet partileri olaya hâlâ farklı açılardan bakıyorlar.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..