- Kategori
- Deneme
Hayatımızda 'keşkeler' olmasaydı...

Keşke, insanlar dileğini ve isteğini anlatırken “ne olurdu” anlamında kullandıkları özlem ve pişmanlık bildiren sözdür. İnsanlar yaşadığı hayat boyunca keşke’ leri çoktur. Keşkeler asla gerçekleştirilemeyen dileklerdir. Pişmanlıklardır.
İnsan hayatı çok kısadır. O hayatta keşke’ lerin yeri yoktur. Gel gör ki, hangimiz kullanmadık diyebiliriz bu sözü. Keşke yapmasaydım. Keşke olmasaydı. Keşke sevmeseydim. Keşke doğruyu söyleseydim. Keşke ayrılmasaydım. Keşke okusaydım. Hep dudaklarımızdan dökülmüştür bu pişmanlık sözü. Evet, “keşke” lanetli bir kelimedir. Kullanılma sırası gelmişse; yapacak bir şey yoktur artık…
Kur’an’ da keşke ifadesinin nasıl kullanıldığına baktığımızda, insanların “keşke” ifadelerinin kullanılması ile Allah’ın “keşke” ifadesini kullanması farklıdır. Ayrıca bunu farklı kelimelerle ifade etmiştir. Keşke kelimesi bir temenni sözüdür. Arapçada temenni sözleri birden fazladır.
1. Leyte: Bari, keşke, tek, ne olurdu anlamına gelir. Kur’an’ da “leyte” kelimesi 14 yerde kullanılır.
2.Lev: Genellikle gerçekleşmesi imkan dahilinde olmayan bir temenni ifadesidir. Keşke olsaydı, şayet, eğer anlamında bir kelimedir. Kur’an’da “lev” ifadesi birçok yerde geçmesine rağmen temenni olarak yaklaşık 20 yerde geçer.
3.Lealle : edatı tereci yani korkulan ve umulan bir işin, bir durumun beklenmemesini ifade eder. Türkçe’de “umulur ki, ümit edilir ki, keşke olsa, ola ki, korkarım ki, umarım ki, belki” gibi anlamlarla ifade edilir. Temenni, nefsin olmasını arzu ettiği ama daha çok imkansız istekler ve yakınmalardır.
Peygamberimiz, bu kelimeyi (lev-keşke-şayet) yasakladığını, sahibini küfre götüren bir kelime olduğunu, söylemiştir. “Keşke şöyle şöyle yapsaydım da bu başıma gelmeseydi” deme. Allah’ın takdiridir. “O ne dilerse, onu yapar” de. Çünkü ‘keşke’ şeytanın ameline yol açar. Şeytan, kadere karşı gelmesi için onun kalbine vesvese verir.
Keşke bir acizlik, bir çaresizliktir. Pişmanlıktır. Keşke aşkda kıskançlık olmasaydı, ayrılıklar olmazdı. Ölüm döşeğinde, son nefeste ağızdan çıkacak gizli ve sessiz bir “keşke” den daha hazin bir son hayal edemiyorum.
Ünlü Frazsız düşünür Montaigne'in bi sözü var. "Her zaman aklımızın ardısıra gidelim, halkın takdiri de, canı isterse ardımızdan gelsin" der. Ben de diyorum ki; Allah akıl vermiş, bin düşünelim, bir yapalım.
Merhum yazarlarımızdan Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” adlı kitabından bir alıntıyla sözlerimi son vermek istiyorum.
Keşke nedir olric ?
Hatalarımızdır efendimiz.
Çok mu hata yaptık ?
Keşke diyecek kadar efendimiz…
Bundan sonraki hayatınızda “keşke” lerin hiç, ama hiç yeri olmaması dileklerimle.
Saygılar, sevgiler tüm okuyucularıma.
Abdurrahman BALCILAR