Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '11

 
Kategori
İzmir
 

Karşıyaka Belediyesi deprem simülatörü ile deprem eğitimi verecek

Karşıyaka Belediyesi deprem simülatörü ile deprem eğitimi verecek
 

www.karsiyaka.bel.tr


Deprem ülke coğrafyamızın yadsınamaz bir gerçeği. Şehirlerimizdeki çarpık kentleşme, kırsal kesimlerde ciddi bir nüfusun kerpiç evlerde yaşıyor olması olası bir depremde can kaybı riskini yükseltiyor. 

İzmir'de ortalama beş altı yılda bir 5 - 5, 5 şiddet aralığında deprem meydane gelir. İzmir, kuzeyinde Menemen güneyinde ise Seferhisar ve Selçuk bölgesinde şiddetli depremler üretebilecek faylar arasında yer alıyor. 17-21 Ekim tarihleri arasında arka arkaya gerçekleşen 5, 7- 5, 9- 5, 9 şiddetlerindeki depremler halkta büyük bir korku yaratmış ve depreme karşı bilinçlenme yoluna itmişti. Herkes evinde deprem çantası hazırlayıp kolayca ulaşabileceği bir yerde muhafaza ediyordu. Depremin üzerinden zaman geçtikçe deprem unutuluyor tabiki önlemler ve deprem çantaları da. 

Karşıyaka Belediyesi halkı depreme karşı bilinçlendirmek için deprem simülatörü satın aldı. 12 çeşit deprem canlandırabilen simülatör halka deprem anında yapmaları gereken davranışları uygulayarak öğrenme şansı verecek. 

Simülatörde canlandırılan Tekirdağ (7, 4) , Gebze (7, 2), Kocaeli (7, 4) ve Çamelindeki (4, 5) deprem anlarını yaşayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak bu proje ile ilgili olarak açıklama yaptı. 

“Bu Simülatörde, deprem gerçeğinin hafife alınmayacak ve ertelenmeyecek bir konu olduğunu halkımıza hatırlatmış olacağız. Vatandaşlarımız yaşadıkları mekanlarda alınacak basit önlemlerin hayatlarını nasıl kurtaracaklarını öğrenecekler. Ayrıca yaşadıkları mekanları sorgulayarak bir otokontrol mekanizmasını kurmuş olacaklar. Kısacası deprem gerçeği ile yeniden tanışacaklar. Ve bu gerçekle yaşamanın ötesinde alınması gereken mutlak önlemleri daha ciddiye almış olacaklar. Biz de bir yerel yönetim olarak bu tür afetlerde halkımızla omuz omuza birlikte olacağız. Sıkıntıları en aza indirgeyeceğiz. Hiç kimse böyle afetleri yaşamak istemez ama İzmir başta olmak üzere ülkemiz bir deprem kuşağı içinde bulunuyor. Bu gerçeğe alışmak ve tedbir almak zorundayız.” 

İlk fırsatta simülatörün nerde kurulduğunu öğrenip similatörde deprem anını yaşayarak edindiğim tecrübeleri burada paylaşacağım. 

 
Toplam blog
: 161
: 1259
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

İzmir Karşıyaka'da yaşıyor Maliye mezunu http://www.karsiyakahaber.com/ yazarı   ..