Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '14

 
Kategori
Güncel
 

Kısa ömürlü kanunlarımız

Kısa ömürlü kanunlarımız
 

Yetkiler artırılmıştır, maalesef yanlışlık olmuş, yetkiler kısıtlanmıştır


Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler içinde bizim ülke kadar kanun çıkaran ve yine bizim ülke kadar kanun değiştiren bir başka ülke yoktur.

Çıkarılan kanunlara en çok maddeler, bentler, fıkralar ekleyen yine bizim ülkedir. Hemen, hemen hiçbir kanunumuz 5 yıl süreyle yürürlükte kalmamıştır.

Bunun nedeni hep bu günü düşündüğümüzden, yarınları düşünmediğimizden kaynaklanmaktadır.

Hükümetimiz Kanun yapma, kanun çıkarma yönünden tam bir fabrika misali gece, gündüz çalışıyor.

Kanun yapmaya, ya da çıkarmaya ayırdığımız zaman ülke sorunları için ayrılacak zamanın önüne geçiyor.

Kanunlarımız yeniden düzenlenir, cezalar yeniden artırılır birde bakarsınız o kanun kaldırılmış, cezalar, yetkiler kısıtlanmış.

Acaba kanun kim için, niçin kaldırıldı, kaldırılacak bir kanun ise neden çıkarıldı. Verilecek cezalar indirilecek ise, yetkiler kısıtlanacak ise neden çıkarılmıştı. Kime, kimlere fayda ve yararları olmuştur.

Dünden itibaren Hükümet Polis yetkisinin artırılacağını söyledi ve tahminen bu gün yarın bu konuda kanun teklifini Meclise sunacaktır.

Peki, mademki cezalar ve yetkiler artırılacak önceki kanunun hazırlandığı tarihte bu günün şartları hiç akla, hayale gelmedi mi?

Daha önce Polise geniş yetki verilmişti, neden yetkileri kısıtlandı? Yargı yetkisi çıkarılmıştı, Hâkim kaçmasında şüphe görmediği kişi hakkında isterse tutuklama kararı vermezdi.

Şimdi çıkarılacak kanunla Hâkim kaçma şüphesi olmasa dahi tutuklama kararı verebilecek. Polis daha önce elde ettiği delillerle ve güçlü şüphelerle ev ve müştemilat haricinde kendi yetkisiyle arama yapabiliyordu.

Bu yetki kısıtlandı neden niçin kime yararı ve faydası oldu, şimdi kime zararı ve ziyanı olacak.

Bir yapının ayakta kalması ve bir ülkenin yönetimi, huzur ve güveni için, elbette Müeyyidelere ihtiyaç vardır.  

Ancak bizdeki müeyyideler ve yapılar ikide bir değiştiriliyor, yıkılıyor, restore ediliyor, bir türlü istenilen sonuca ulaşılamıyor.

Hiçbir kanun birilerine fayda ve yarar sağlamak için çıkarılmaz. Yine hiçbir kanun başkalarına zarar ve ziyan vermek için çıkarılmamalıdır. Kanunlar ülkenin menfaati ve huzurun sağlanması için çıkarılır.

Batı ülkeleri bir günde kanun çıkarmazlar, aylarca kanunun getireceği yararları, götüreceği zararları iyice tahlil ederek akıl ve mantık eleğinden geçirdikten sonra çıkarırlar.

Batı ülkelerinde bizim gibi öyle bir iki yılda, beş yılda kanun değişmez. Ülke yönetimini ellerinde bulunduranların ilk aklına gelecek müeyyideler ( kanun ) olmamalıdır.

Kanunları kanunu bilenler yapmalı. Siyasilerin yaptıkları ( Çıkardıkları ) kanunlar hiç bir zaman uzun ömürlü olmamıştır. Beklenen gaye elde edilememiştir.

Daha az kanunla, daha çok demokrasi ile ülkeyi yönetmek, idare etmek önceliklerimizin arasında olmalıdır.

Kymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN                  

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..