Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '10

 
Kategori
Eğitim
 

MEB'in devrim yaratacak anketi

MEB'in devrim yaratacak anketi
 

Bugünlerde MEB'in internet sayfasına girerseniz, 30 Nisan da sona erecek olan “Okullarda Serbest Okul Kıyafeti İster misiniz?” anketiyle karşılaşacaksınız.

TC Kimlik numaranızla katılabileceğiniz oylamada, ilköğretim ve Ortaöğretim Okullarında "serbest kıyafet" uygulanıp uygulanmayacağı oylanmaktadır.


Böyle bir anketin düzenlenmesi beni çok heyecanlandırdı. Çünkü okullarımızda serbest kıyafet uygulanması sonucunda öğretmen, asıl görevi olan "öğretmeye" çok daha fazla zaman harcayabilecektir. Diğer taraftan daha özgür daha az korkutulmuş bir nesil yetişecektir.

Araştırmadım, ama bildiğim kadarıyla “Dünya ülkeleri” arasında, böylesine katı bir disiplin anlayışıyla uygulanan başka bir “kılık-kıyafet” yönetmeliği yok gibi...


Pedagoglar, böylesine zor kullanılarak, çocukların fiziki görünümlerinin değiştirilmeye zorlanmasının, çocukların zihinsel, duygusal, sosyal gelişimi ve ruh sağlığının nasıl etkilediğini öğretmenlerden, velilerden, herkesten çok daha iyi bilirler.


Yasaklarla, zorlamalarla ve tabiî ki korkutmalarla yapılan öğretimin-eğitimin bir hayat boyunca nelerimize mal olduğunun “müthiş sonucunu(!)” bu günkü sosyal yapımıza bakarak da rahatlıkla görebiliriz.


Okullarımızda birçok öğretmen, idareci kendini öğretmenden çok “eğitmen” olarak görmektedir.


Okullarda meydana gelen disiplin olaylarının nedenlerine bakmak bile, “kılık-kıyafet yönetmeliğinin” ne kadar zarar verici olduğunu gözler önüne serecektir.


Öğrencinin saçını kesmek için “makas la” okul girişini tutan öğretmenlerin kırdığı, ezip yok ettiği öğrenci onurlarını bir yana koysanız bile, kot pantolon giydiği için sınava dahi alınmayan, gelecekleriyle oynanan öğrencileri düşündüğünüzde içiniz sızlar.


Bunlar bizim çocuklarımız!

Neden çocuklarımızı eziyoruz ki? Neden onların onurlarını yok etmeye çalışıyoruz? Neden onları korkutuyoruz?

Birkaç metre "okul önlüğü kumaşı" satabilmek için mi? Öğrenciyle "asker disiplinini" aynı potada eritip yarınlara şekil vermek isteğimiz mi; bizi buna iten? Yoksa hep yoksul kalması istenen bir toplumda kendi rant gemilerini, 2010 yılının global rüzgarlarına rağmen, ülkeyi yalnızlaştırarak yürütmek istedikleri için mi? Belki de üniforma hayranlığının beyinlere işlenmek istenmesinde odaklanan menfaatleşmeler yüzündendir...

 
Toplam blog
: 144
: 899
Kayıt tarihi
: 06.02.07
 
 

Gazete ve kitaplara hep tersten göz atar, daha sonra okumaya başlarım. Bu özelliğim devrik cümlel..