Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '16

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Paramızdan altı sıfır attık hala dolar üç lira; yoksa parayı mı kaldırıp atacaktık

Paramızdan altı sıfır attık hala dolar üç lira; yoksa parayı mı kaldırıp atacaktık
 

Doların, euronun seviyesine gelmek için ne yapmalı bilmiyorum; banknotu ortadan ikiye bölüp yarısını mı geçerli saysak acaba! Zaten 6 sıfır devalüasyonunda da böyle bir şey yapmıştık. Gerçi o sıfırları da bol keseden kendimiz koymuştuk; kimi kandırıyoruz, bir milyonumuz bir liraydı aslında.

Geçmiş geçmiştir, bugüne bakalım da halden ciddi olarak rahatsızım. Sen variyetini bir milyona böl, 999 binini at, birini al yine de dolara yetişeme; böyle şey olur mu ya. Yani bizim para kâğıt da onların parası safirden mi? Hani hazinedeki altın karşılığa göreyse onlarda Mackenna'nın Altınları varsa bizde de yılda 17 bin ton altın üretiliyor.

Bu rahatsız edici döviz farkı kapanmadığı gibi yıllar içinde durmadan artıyor. Doların fiyatı diye psikolojik bir argümanımız var. Bizim enflasyonumuz da bu.  Biberin fiyatından çok doların fiyatını konuşuyoruz. Ticarette kendi paramızı kullansak olamaz mı? İthalatta ihracatta dolara mecbur muyuz? Yoksa bu para birimlerini hava atmak için mi kullanıyoruz?

Türk parası güvenilir değil deniliyor ama düşse de çıksa da yıllardır kullanıyoruz.  Paramızı nasıl güvenilir yaparız? Ülkenin haline bakınca aslında her şey normal. Böyle bir ülkenin reel piyasada geçerli bir parasının olması bile önemli. Ülke karmakarışık, savaş, terör. Yine de TL’nin dolar karşısındaki pozisyonu çok kötü. İdeali 1 TL=1 DOLAR.

Döviz fiyatları böyle olduğu sürece ekonomimizin geliştiğini kimse söyleyemez. Dünyada bizden başka TL ile işlem yapan ülke var mı? Niye yok? Koca bir ülkeyiz. Dünyanın 17. Ekonomisiymişiz ama paramız pul. Bence TL’yi pek korumuyoruz.

Ben biraz da konuya şöyle bakmak istiyorum. Dolar mesela uluslar arası özelliğini sağlam Amerikan ekonomisine dayalı “güvenli mali değişim aracı” özelliği kadar Doların sahiplerinin paralarını ulusal değerlere hapsetmemelerinden de alıyor. Milli paraların uluslar arası piyasalarda iş yapması zor. Milli özellikler buna engel. Paramızda maşallah milliyetçilikle ilgili her şey var. Adam bakıyor, zaten bize önceden kalma antipatisi de var, işlemlerinde TL kullanmıyor. Değerli ve güvenilir olsa da kullanmayacak. Türkiye’nin parası olduğu belli olsun yeter. Para bu ya, reklam aracı mı?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..