Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '21

 
Kategori
Dünya
 

ABD’nin Savaş Aşkı-1

Amerika, Vietnam ve Afganistan’da yaygın kanaatin aksine yenildiği için değil işini gördüğü için çekildi. ABD, ekonomisinin ve silah sanayisinin gelişmesi için savaşları bir lokomotif olarak görmektedir.

ABD, savaştığı bir ülkeden çekilmeden önce, bir başka ülkede iç savaş çıkarmak adına terör örgütlerini silahlandırmakta ve yeni cepheler açmaktadır.

Buna bir örnek vermek gerekirse :

“ABD'den YPG / PKK sahasına bir haftada 300 tırlık sevkiyat...

ABD, Irak'tan Suriye'de terör örgütü YPG / PKK işgalindeki bölgeye son bir haftada askeri ve lojistik destek sağlamak için 300 tır daha sevk etti." (1)

* * *

Amerika, sudan sebeplerle savaş çıkardığı ülkeleri kalıcı bir şekilde sömürmek için, hedef aldığı ülkelerin nerede ise tüm altyapılarını tahrip etmektedir.

Bu noktada ilginç bir tespiti aktarmalıyız: Amerika’nın girdiği çatışmaların nerede ise tamamı, sınırlarının dışında olmakta ve bu nedenle de Amerika, ne önemli ölçüde insan kaybetmekte ne de kendi ülke altyapısında ciddi bir kayba uğramaktadır.

* * *

Savaşlar, Amerikan ekonomisini nasıl büyütmektedir ?

“ABD'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) girilen tüm savaşlarda yükselmesi, savaşların ülke ekonomisini kötüleştirmek yerine, canlandırdığını ortaya koyuyor.

ABD ekonomisi, 1939-1945 (savaş) döneminde ortalama %11 büyüdü; ancak savaşı takip eden dört yılın üçünde daralma gösterdi. Durgunluk, Kore Savaşı ile sona erdi.

Kore Savaşı'nın sona ermesinin ardından daralan ekonomi, 1955'de başlayan Vietnam Savaşı ile yeniden büyüme dönemine girdi.

Vietnam'dan yenilgiyle ayrılan ABD, daha sonraki yıllarda Zaire, Greneda, Panama, Haiti ve Somali gibi bölgelerde yaşanan savaşların yanı sıra, Orta Doğu'daki İran-Irak Savaşı (1987-1988) ve Körfez Savaşı'na (1990-1991) da dahil oldu. ABD askerleri ayrıca, NATO ve Birleşmiş Milletler kuvvetleriyle birlikte Bosna ve Kosova savaşlarında da yer aldı. Ülke ekonomisi, adı geçen savaş dönemlerinde de büyümeye devam ederek, savaşların ABD'yi kalkındırdığı tezini destekledi.

- Büyüme, iki ayrı savaştayken bile devam etti. ABD tarihinin en uzun süren savaşlarından olan Afganistan Savaşı ile Irak Savaşı'nda da devam etti.

- ABD savaşırken büyümeyi nasıl başardı ?

Daha önemlisi, savaş dönemlerinde taraflara uçaktan tanka, silahtan çelik yeleğe kadar her türlü askeri teçhizat ve mühimmatı sağlayan ABD'nin Savunma Sanayi, bu sayede devasa bir büyüklüğe ulaşarak, ekonominin kalkınmasına katkı sağladı.

- Savaşlar, ABD ekonomisinin lokomotifi mi ?

Öte yandan, savunma sektörünün ülke ekonomisinde bu kadar büyük bir öneme sahip olması, 'Savaşlar, ABD ekonomisinin lokomotifi mi ?' ya da 'ABD, büyümeyi sürdürebilmek için yeni savaşlara muhtaç mı' gibi soruları da beraberinde getirirken, Irak savaşına gerekçe gösterilen nükleer başlıkların hiçbir zaman bulunamamış olması, El-Kaide ve DAEŞ'in elindeki silahların çoğunun ABD yapımı olması ve ülkede 'savaş lobisi' adında bir çıkar grubunun bulunması, bu sorulara 'evet' cevabını verenlerin en güçlü argümanlarını oluşturuyor..." (2)

* * *

Vietnam, Irak ve Afganistan Savaşlarındaki benzerlikler ve ilginçlikler :

Amerika – Vietnam Savaşı (1955-1975)

ABD-Vietnam Savaşı'nda 3 milyondan fazla insan (58.000'den fazla Amerikalı) öldürüldü ve 12 Milyon Vietnamlı mülteci oldu.

1971’de (Vietnam ile ilgili) Askeri belgeleri sızdıran askeri analiste (Daniel Ellsberg - 'Pentagon Belgeleri') göre 'Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Vietnam Savaşı konusunda Amerikan halkını aldatmıştır.'

Amerikan halkı bir kez daha Irak’ın işgalinde aldatılmıştır. 'Irak Lideri Saddam biyolojik silahlara sahip !' iddiasıyla işgal edilen Irak’ta, herhangi bir silah bulunamamıştır.

Vietnam ile acımasızca savaşan ve Vietnam’ın nerede ise tüm alt yapı sistemleri işlemez hale getiren ABD, bugün Vietnam’ın en büyük iş ortaklarından birisidir.

Bununla birlikte Sosyalist Vietnam’da, Amerikan Kapitalizmin sembolü olan 17 adet McDonald çalışmaktadır.

* * *

ABD’nin 2003 Yılındaki Irak’ı İşgali

"ABD - İngiltere'nin, 'Irak Lideri Saddam Hüseyin'in biyolojik silahlar ürettiği' iddiasıyla başlattığı kanlı işgal, ülkeye sözü verilen 'demokrasi' yerine iç savaş, terör ve kaos getirdi.

İlerleyen süreçte 'Biyolojik Silahlar Üretimi' iddiasının, bir 'yalan' olduğu ve işgal için bahane olarak kullanıldığı anlaşıldı.

İşgalcilerin askeri müdahale esnasında çıkarttığı mezhepsel savaş ve terör eylemlerinden dolayı yüz binlerce sivil hayatını kaybetti, milyarlarca dolar harcandı ve son olarak terör örgütü DEAŞ sahaya sürüldü !

Petrol zengini ülkede işgalle birlikte fitillenen mezhepçilik, kısa süre içerisinde ülkeyi bir iç savaşa sürükledi.

Irak'ta 2003-2011 yıllarında çatışmalardan kaynaklı 100 binin üzerinde sivil, 4 bin 500 ABD ve 179 İngiliz askeri hayatını kaybetti. (2018'e kadar sivil kayıpları 200 bin kişiyi bulmaktadır)

DEAŞ üzerinden estirilen terör sonucu oluşan 5 milyon iç göçmen.

'DAEŞ' Örgütünün varlığı, çatışmalar ve 'ekonomik kriz' nedeniyle 5 milyonluk bir iç (dış) göçmen dalgası yaşandı. Musul ile birlikte birkaç şehirde 80 milyar doları bulan büyük yıkımlar meydana geldi." (3)

* * *

Afganistan İşgali

"ABD, 11 Eylül 2001 tarihli terör saldırılarını bahane ederek işgal ettiği Afganistan'da, bugüne yaklaşık 172.000'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

Bunlardan 2.448’i Amerikan, 1.144'i NATO askeri, 3.846’sı da ABD için çalışan Afganlı.

Savaş'ta, 47.245 Afganlı sivil, 66.000'e yakın Afganlı asker; Taliban ve diğer muhalif savaşçılar tarafında ise 51.191 kişi öldü." (4)

Savaş ve savaşın neden olduğu yoksulluk nedeniyle ülkesinden ayrılan Afganlı (mülteci) sayısının yaklaşık 2.5 milyon olduğu belirtiliyor.

* * *

Yazı dizimizin ilk bölümünden çıkan sonuç :

- Amerika, savaştığı ülkelere yalan bahaneler üreterek girmekte ve girdiği ülkelerin altyapılarını tahrip ederek, milyonlarca insanın göç etmesine (Mülteci olmasına) neden olmasının yanında, bu ülkeler de yoksulluklarından uzun bir süre kurtulamamaktadırlar.

Bu noktada şu soru sorulmalıdır : "Savaşlar nedeniyle ülkelerini terkeden genç-yetişmiş insanlar, gelişmiş ülkelere para ve ucuz insan kaynağı olmanın yanında; eğlence sektörü ile organ ticaretine malzeme mi olmaktadır ?"

* * *

Devam edecek :

- Bizleri “Demokrasi, İnsan Hakları, Hukukun Üstünlüğü, Çevre vb” yalanlarla aldatan "sözde gelişmiş"  emperyalist devletler, nasıl oluyor da kamuouyunda “Medeni !” etiketi ile yer bulabiliyor ?

- Afganistan’ın, sırasıyla başına gelen İngiliz-Rus-Amerikan işgallerinde anlatılmayan gerçekler nelerdir ?

- Taliban, kimin taşeronluğunu yapmaktadır ve ABD, Talibanı kendisine nasıl vekil yapmıştır ?

- Afganlı Gazeteci "Nazira Karimi" ve ABD Savunma Bakanlığı'nın “Atatürk Aşkı”

... 

KAYNAKLAR :

(1) 04.10.2019. Mohamad Misto, Levent Tok, Adham Kako. Anadolu Ajansı.

(2) 11 Aralık 2015, Anadolu Ajansı / TRT Haber.

(3) 20.3.2019, Haydar Karaalp, Anadolu Ajansı.

(4) 17.08.2021, Anadolu Ajansı.

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..