Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '13

 
Kategori
Tarih
 

Akla gelen sorular

Akla gelen sorular
 

Ali Fethi Okyar


Biliyorsunuz 1930 yılında iktidardaki Cumhuriyet Halk Fırkasının yanında bizzat Büyük Atatürk’ün talimatlarıyla, muhalefet partisi olarak Serbest Fırka kurulmuş ve ilk defa olarak da Ekim 1930 ayında yapılan Belediye seçimlerine katılmıştı.  Serbest  Fırka’nın başkanı Atatürk’ün gençliğinden beri ve Milli Mücadele yıllarında da arkadaşı olan ve çok güvendiği isimlerden biri olan Fethi Okyar (veya Ali Fethi Okyar) idi.

 

Seçim için yapılan propaganda gezilenlerinde Fethi Okyar nereye gitse halkın görülmemiş derecede teveccühüne mazhar oluyor, adeta bir kurtarıcı gibi karşılanıyordu. Buna rağmen idari kadroların, Vali, Kaymakam,  Emniyet Müdürü,  Jandarma gibi devletin ve iktidarın kontrolünde olan güçlerin çeşitli etki ve baskılarıyla seçimi CHF (Cumhuriyet Halk Fırkası) kazandı.  Seçim sonuçlarını Atatürk’e bildiren o zamanın Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak’a  Atatürk’ün verdiği şu cevap enteresandır; “hangi partinin kazandığını ben sana söyleyeyim,  kazanan idari partisidir çocuk. Yani jandarma,  polis, nahiye müdürü, kaymakam ve valiler… bunu bilesin”.

 

Eğer bu baskılar olmasaydı, gerçekten hür ve adil seçimler yapılmış olsaydı acaba seçimi CHF mi kazanırdı yoksa muhalefette ki SF (Serbest Fırka) mı? Biraz daha ileri gidelim, gözlenen bu durumun sonrasında hemen kapatılan SF eğer kapatılmayıp da milletvekili seçimlerine katılsaydı acaba seçimleri iktidarda ki CHF mı kazanırdı yoksa SF mı ? En azından şu kadarını söyleyebiliriz; SF nın kazanma şansı ciddi ve yabana atılamayacak bir ihtimaldi. Zaten öyle ciddi bir ihtimal olmasaydı,  SF neden alelacele kapatılsındı ki?

 

Şimdi gelelim son soruya. Cumhuriyet kurulmuş, yedi  yıl olmuş, başarı üstüne başarı ….Bir taraftan devrimler yapılıyor, devrimler sürüyor. Meclisin tamamı iktidardaki CHF’nin elinde,  Mecliste tek bir muhalif veya çatlak ses yok. Yasama, Yargı, İcra hepsi hemen hemen tamamen iktidar partisinin kontrolünde.  Atatürk  başarılarının, şöhretinin ve itibarının zirvesinde. Böyle bir ortamda halk neden Atatürk’ün partisi diyebileceğimiz CHF ye değil de belki ondan daha fazla veya ona yakın derecede CHF nin muhalifi olan bir partiye yöneliyor?  Bu soru, sizce en azından akla gelebilecek,  sorulabilecek, araştırılması ve sonuçları ilginç olabilecek, hatta o yılları daha iyi ve objektif öğrenebilmemiz ve değerlendirebilmemiz açısından faydalı olabilecek bir soru gibi gelmiyor mu size?  

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..