Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '11

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Alkol yasağının mimarı Recep Tayyip Erdoğandır.

Alkol yasağının mimarı Recep Tayyip Erdoğandır.
 

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun “İçki satışı ve kullanımına bakkallardan restoranlara, seyir yerlerinden açılışlara kadar kısıtlama getirmesini” öngören yeni düzenlemeye nedense hiç şaşırmadım! Sadece bulmaya çalıştıkları kılıfa kendi adıma sinirlendim. Zira en tahammül edemediğim şey birilerinin gözümün içine baka baka yalan söyleyip beni aptal yerine koymasıdır. Daha da önemlisi kalkıp Amerika’dan örnek vermesidir…Burası Türkiye ! Seçimler bu ülkede yapıldı, sizler de bu milletin oyları ile iş başına geldiniz! İlle de bir şeyleri örnek almak istiyorsanız Amerikan Vatandaşı olmanın gururunu ve onurunu taşıyışlarını, ekonomik bağımsızlıklarını örnek alın. 

Sayın Hüseyin Çelik’in ifadesiyle “Dananın altında buzağı” aramıyorum. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Belediye başkanlığım zamanında yasak mı uyguladım?” sözlerini de esefle kınıyorum! Aynı zamanda da kendisini taktir ediyorum. Bu milletin karakterini, hafızasını çok iyi tahlil etmiş. Hukukun özgür olmadığı, tek parti iktidarının uzun süre yönetimde kaldığı hiçbir ülkede Demokrasiden söz edilemez! İktidarlar dinamizmini kaybettiğinden biat eden bir toplum oluşturmaya çalışarak yönetimin tek sahibi olma çabasına girer. Hata bu noktada başlar! 

27 Mart 1994 yerel seçimlerinde Refah Partili Recep Tayyip Erdoğan Belediye Başkanı seçildi. Yıldız, Çamlıca, Emirgân Koruları Belediyeye aitti. Buralardaki kasırlarda Turing Kurumu lokanta ve kafeler işletiyordu. Erdoğan döneminde kasırların Turing Kurumu ile ilişkisi kesilip, 1995’te kurulan BELTUR’a devredildi. Kasırlar içkisiz lokanta ve kafelere dönüştü! 

1999 yılı yerel seçimlerinde Fazilet Partili Ali Müfit Gürtuna zamanında da bu uygulama devam etti.Belediye kendi işlettiği yerlerle yetinmedi, özel sektöre kiraladığı mekanlarda da ihale sözleşmesine ‘‘İçkili işletme yapılamaz’’ şartı koydu. 

2002 yılında ilk kez 8 yıl aradan sonra Galata Köprüsünün altındaki lokantalara içki ruhsatı verilerek bu uygulamadan vazgeçildi. Ali Müfit Gürtuna “Herkes hür olmalı. Tercihini özgürce yapmalı. Böyle bir yasak ve sınırlandırmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Belediyenin elinde bulunan Hidiv Kasrı, Pembe Köşk, Çadır Köşkü gibi tesislerin de özelleştirmesi için bir çalışma başlattık. Devletin lokanta işletmesinden yana değilim. Devlet eliyle bakkallık yapılmaz, restoran işletilmez. “ diyerek Sosyal tesis ve lokallerde uygulamanın devam edebileceğini söylüyordu. Piyer Loti kesinlikle yasaklanan yerler içindeydi ki ben de bu görüşü sonuna kadar destekliyorum. Eyüp Sultan türbesi ve kabristan bulunan bir mekânda geleneklerimiz açısından alkol kullanımı bana göre de doğru değildi. 

Kanuni bir yasak olmamasına rağmen, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi yıllarca bu uygulamayı sürdürüp, keyfi uygulamalarda bulundu. Sosyal Tesisler ve lokallerde kısıtlama devam ettiğinden Kadir Topbaş zamanında açılan Belediyeye ait en güzel yerlerdeki tesisler Sosyal Tesis statüsünde açılarak yasaklara devam edildi. 

Özetleyecek olursak yasaklar Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı zamanında başlamıştır! Aksini söyleyemez her şey apaçık ortadadır. 

Hükümet olduktan sonra da keyfi uygulamalar devam etmiştir. “Halkın sağlığı” adı altındaki uygulamalar tamamen ideolojiktir. Kafa yapıları onlara böyle davranmaları gerektiğini söyler. Çağın vebası, evlâtlarımızı bekleyen en büyük tehlike uyuşturucu ile bu denli mücadele edilmezken bu alkol takıntısından kurtulmalıdırlar. 

İktidarları döneminde Devlet Demir Yolları yemekli vagonlarında alkol yasaklanmıştır. TCDD Yönetimi almış olduğu keyfi bir kararla Arsuz (İskenderun) ve Akçay (Balıkesir) kamplarında yıllardan beri süregelen uygulamaların aksine içki satışını kaldırarak, bu kamplarda fiili bir içki yasağı getirmiştir. 

Anadolu’nun bir çok il ve ilçesinde belediye başkanlarının keyfi uygulamaları ile satış ve ruhsat yasaklanmıştır. İstanbul’un göbeğinde Küçükçekmece Belediyesine bağlı Halkalı’da lokantalar içki ruhsatı alamamaktadır. Satış yapanlar da baskılar yüzünden birer birer kapanmaktadır. Bu bölgede yer alan Soyak Olimpiyakent, Avrupa Konutları, Atakent, Güneş Park Evleri, Laleşehir gibi nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelerde alkollü lokanta bulamazsınız! 

Tüm bu yazdıklarımdan alkol propagandası yaptığım sonucu çıkarılabilir. Hayır! Alkolün zararlarını, özellikle sek içilen meyve aromalı mayalı içkilerin insanları alkolizmin eşiğine nasıl getirdiğini, gençler arasında her geçen gün tüketiminin nasıl yaygınlaştığını, alkollü sürücü facialarını, saymakla bitmeyecek kötülüklerini biliyorum ve rahatsız oluyorum. Yayınlanan film ve dizilerde alkol ve uyuşturucu kullanımının ‘çok normal’ bir şeymiş gibi gösterilmesinden, toplumdaki rol model, milyonlarca hayranı olan sanatçıların uyuşturucu kullandığının gösterilmesine de karşıyım. Cezalar caydırıcı nitelikte olmadığından ve uyuşturucu trafiğini kontrol edenler bilindiği halde (!) sessiz kalınmasına karşıyım. Hatırlamaya çalışın TBMM kürsüsünden kimler kimler için hangi suçlamalarda bulunmuştu, hangi belgeler çıkmıştı ortaya. 

Yasağa karşıyım! Keyfi olmayan düzenleme ve sınırlandırmalara değil… Benim adıma birilerinin kendi dünya görüşünü dayatmasına karşıyım! İnanç simsarlığı yaparak aklınca beni doğru yola çekmeye çalışan ; Müslüman olmanın ilk şartını saçının telini göstermemek, alkol kullanmamak zanneden, fakir fukarayı yardım kuyruklarında aşağılayıp 35 milyon dolara yat sipariş edenlere karşıyım! 

Alkol olsa da olur olmasa da olur. Nasıl olsa Boğazın Avrupa yakası karanlığa bürünmüş, Asya bölümünde aynı görüşü paylaşanlar keyif sürüyor. Artık Kız Kulesinin karşısındaki banklardan birine oturur, bir kutu birayı gazete kâğıdına sarar ikinci bir fetvaya kadar gizli gizli içeriz. Ya da çocuğumuza yapacağımız kır düğününde şeffaf olmayan kupalarda alkol veririz. Yetişkin, oy kullanmaya hak kazanmış ama güdülmesi gereken yaratıklar olarak. 

18.Ocak.2011 

Nurcan Çelik Yalun 

 

 
Toplam blog
: 347
: 1365
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

İstanbul 25 Temmuz : /… İşletme tahsil ettim. Özel ilgi alanım olduğu için 2 yıl Psikoloji okudum..