Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '13

 
Kategori
Dünya
 

Araplar, Türkiye ve tanıtım

Araplar, Türkiye ve tanıtım
 

Tanıtım resmi ve Araplar


Türkiye, Arap ve Müslüman bölgesinde önemli ve güçlü bir ülke mutlaka. Bu ülkeler ile aramızda dini, tarihsel, toplumsal ve ekonomik bağlar var.

Tarihsel olarak baktığımızda Araplar, Osmanlı imparatorluğunun toprak bütünlüğü içinde yaşamlarına devam ederken bir yüz yıl kadar önce emperyalistlerin etkisi, milliyetçilik akımının yükselmesi ve Ulus Devletlerin oluşum sürecinde Osmanlı İmparatorluğundan ayrılık rüzgârlarının estiği İslam dinine en büyük hizmeti veren Osmanlı imparatorluğunun yıkılmasında büyük emperyalist İngilizlerin yanında yer alan, onlarla işbirliği yaparak ve Osmanlı’yı arkadan vuranlardır.

Güya, altından yapılmış tuvaletlerde ihtiyacını gideren Kralların yaşadığı dünya olmaktan çıkmaya çalıştıkları günümüzde; daha önceki tarihsel süreçte yaşanılanları hafızlarından silerek Türkiye’yi yeniden keşfetmiş gibi davranıyorlar. Şimdilerde Türkiye Arapların idolu durumda bir ülke, Türkiye Arap insanını iyileştirecek ve onu aşağılanma çilesinden kurtaracak kahramanlar listesinin başında görülüyor. Tabii sosyal benzerliklerinde etkisi büyük geleneklerimiz, aile yapımız ve inancımız adeta Avrupalı gibi olmadığımızı etiketlerken, diğer bir taraftan inanç dünyamız tamamen benzerlikler gösterdiğinden, aynı kültür anlayış ve yaşayışımız, bizleri kabul görmekteki temel unsurlardır.

Arapların çölde yaşıyor olmalarından mı bilinmez eskiden ve günümüzde sürekli bir damla su arayışı içinde oldukları gözleniyor. Suları yok ama suyu fazlası ile temin edebilecek petrol Membaları Arapların elinde olmasına rağmen muslukların başını yine emperyalistler tutmakta, muslukları istedikleri zaman açıp kapamaktadırlar.

Avrupa'da Yaşayan Araplar Tatilde Türkiye'yi En güvenilir Ülke Görüyor, tatillerini Yunanistan, İspanya, Portekiz, Fransa ya da Maldiv adaları yerine Türkiye'de yapmayı tercih ediyorlar. Başta İngiltere olmak üzere Avrupa ve İskandinav ülkelerinde yaşayan kariyer sahibi Pakistan, Lüblan, Bahreyn, Suriye, Ürdün, Fas, Cezayir ve Filistin asıllı Müslümanlar ile özellikle Araplar; tatil yapmada dünyada en güvenilir ülke olarak Türkiye'yi görüyor. Tatil yapmalarında Türkiye'nin Müslüman ülke olması ve insanlarının sıcakkanlı, yardımsever ve misafirperver olmasının etkili olduğunu kaydediyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Tokat'a 13 ülkeden 150 fotoğrafçı davet edildi. Tokat’ın Niksar İlçesi’nde bu yıl 17’ncisi düzenlenecek olan Uluslararası Doğada Görüntü Avcılığı Yarışması’na katılan, 13 ülkeden 150 yabancı fotoğrafçı kente geldi. Doğa Araştırmaları Sporları ve Kurtarma Derneği tarafından düzenlenen yarışmaya katılacak yabancı konuklar, ilk olarak Tokat kent merkezindeki tarihi mekânları gezerek burada bol bol fotoğraf çekti. Amaç bu fotoğrafçıların çekeceği görüntüler ile Tokat'ın dünyada tanıtımını yapmaktı. Tokat’a yarışma için gelen çeşitli ülkelerden yaklaşık 150 fotoğrafçı, tarihi Sulu sokak Caddesi’ni gezdi fotoğraflar çekti. Burada Deveciler Hanı’nı ziyarete giden grup, bu sırada yürüyen çarşaflı yaşlı bir kadını gördü. Yabancı fotoğrafçılar, caddede yürüdükleri sırada karşılaştıkları çarşaflı bir kadının fotoğraflarını çekmesi dikkat çekti.         

Fotoğrafı çekilen kadın şaşırarak, hızlanarak sokakta ilerleyip gözden kayboldu. Grup daha sonra çok sayıda tarihi eserin bulunduğu Sulu Sokak Caddesi’ne çıktı.

Bir yandan Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu Arapların idol gördüğü, imrenilen, çağdaş kurum ve kuralları ile Cumhuriyet Türkiyesi, diğer yandan daha da muhafazkarlaşan nerdeyse bir Ortadoğu veya Arabistana benzeyen Türkiye, öbür yandan ise Anadoluya şöyle bir uğradığında bunları resmeden Avrupalının objektifi. Anadolu bu yaman çelişkileri bağrında taşırken bunları hangi paradoksla açıklayamaya çalışacağını düşünen bir mühendis, sosyolog öğrencisinin düşüncelerinden oluştu bu blog yazısı efendim.

Nizamettin BİBER 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..