Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '07

 
Kategori
Kültürler
 

At, avrat, pusat

At, avrat, pusat
 

Türk kültürüne göre, yiğitliğin, erliğin ve erkekliğin vazgeçilmeziydi vaktin birinde ; At, Avrat, Silah. Olmazsa olmazlardı, bir erkek için. Bir de atasözümüz vardır; 'At, avrat, silah emanet verilmez! ...

Neden bu üçleme çok önemlidir ve bir arada kullanılır?
Bu üçleme göçebe toplumlarda "Namus" kavramını mülkiyet hakkıyla birleştirmek için üretilmiş ataerkil toplumlarn bir söylemidir. Erkeklerin hakim olduğu bir toplum yapısının dışa vuruşu olarak ortaya çıkmıştır At, Avrat, Silah üçlemesi.

Mülkiyet ise güç ve iktidar demektir. Göçebe topluluklarda her şey terk edililirken insanın mülkiyeti altında bulunan üç unsur atı, avratı, silahı asla bırakılmazdı.

Hele at; hele hele iyi bir at. Gök ve toprağın çocuğu olan Türkler'in semiz, yeleleri esnek ve hafif, toynakları ırmaklardaki çakıllar kadar parlak varlıkları. Tek ve en yakın varlıkları. Hatta obada sahip oldukları kadınlardan bile daha yakın, daha dost varlıkları.Savaşlarda, seferlerde bozkırlarda gövdesine sığınarak uyudukları, siper aldıkları korundukları, sütünden kımız, etinden yiyecek elde ettikleri yegane varlıkları.

*Sürürleri bağlayan iplerin ve yatan bir insanın üzerinden geçmek, yere uzanmış bir kişinin bacaklarının arasına basmak, otururken ayaklarının tabanlarını göstermek, atın karnının ya da boynunun altından geçmek, atı dizginle dövmek, toprağı yaralamak, başkasının kadınlarına aç gözle bakmak yasaktı. At hırsızları, bakirelere tecavüz edenler, aynı cinsten bir hayvan ya da insanla ilişkiye girenler, aile üyeleri ile zina yapanlar, üstlerinden onay almadan bir tutsak öldürenler, ölüm cezasına çarptırılacaktı. Aynı ceza bir sürüden, bir ulustan ya da kağanlık çadırından sorumlu dikkatsiz nöbetçilere de verilecekti.*(Moğol Kurdu adlı romandan)

O günlerden bu günlere anlamlandırdığımızda, at hız tutkusunu, avrat seks tutkusunu, silahın da şiddet tutkusunu simgelediğini düşünürsek, bu gün atın yerini araba ya da motorsiklet, avratın yerini çoğu zaman haktan, hukuktan, kadın haklarından bahseden, taviz vermeyen ekonomik özgürlüğünü elinde bulunduran bu yüzden de erkeğe müdanası olmayan kadınlar veya ekonomik çıkarlar uğruna selam verdiği ile yatağa giren, seks malzemesi olmaya dünden razı yozlaşmış, değerlerini yitirmiş bazı dişi varlıklar aldılar.Ya silah hala var mı ? Sanmam!!!
Silahın yerini de cep telefonları işgal etmiş durumda. Mülkiyet ve sahip olma hakkı? Sadece arabalar ve cep telafonları için geçerli. Kadınlar ? Bu gün hangi erkeğe sorsam kadınlar için "Aman abi!!! Benden uzak Allah'a yakın olsunlar!!" söyleminde.

Bir de öyle ilginç bir mizansen var ki , günümüzde bu durum, ikisinin varlığı üçüncüsüne müsaade etmeyen bir bilinmeyenli iki bilinmiyensiz denklem haline dönüşmüş vaziyette. Öyle avratlar var ki bu gün arabasını ve pusatını kendinden üstün tutan erkeği anında saf dışı ediyor. Sıkıysa erkekler arabalarından ve de olmayan silahlarından kadınların yanında biraz fazlaca bahsedebilsinler.

Zavallı yurdum erkeği, atları yok artık, sialhları da ve avratları da kendileri uzaklaştırıyor kendilerinden hele bir de avratların ekonomik özgürlüklerini ellerine alıp hak hukuk söylemleri arasındaki ezici üstünlüklerini de göz önünde bulundururursak ne kaldı elinizde?
 
Toplam blog
: 167
: 1867
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

01/06/1967 Rize/fındıklı doğumlu olmama rağmen doğum yerimi hiç görmedim. Türkiye'nin hemen her ilin..